REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 octombrie 2019)

Anual în R. Moldova pier pînă la 30-40% dintre albini

În fiecare an în R. Moldova pier pînă la 30-40% dintre albini. Apicultorii dau vina pe utilizarea în exces a pesticidelor extrem de toxice de către unii agricultori. De asemenea, ei consideră că Legea cu privire la apicultură, adoptată în 2006, ar fi una învechită şi necesită modificări pentru a asigura un mai mare grad de protecţie pentru această ramură. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ion Maxim, o cauză ar fi şi utilizarea preparatelor aduse în ţară prin contrabandă. În prezent în Moldova activează în jur de 7400 de apicultori care deţin peste 230 de mii de familii de albine. Anual sînt produse peste şase mii de tone miere, care în mare parte este exportată în ţările UE.

 

Socialiștii au mai cîștigat un mandat în alegerile parlamentare noi

În alegerile parlamentare noi desfășurate duminică în patru circumscripții uninominale, blocul ACUM și Partidul Democrat și-au păstrat numărul de mandate, iar Partidul Socialiștilor a cîștigat un mandat al democraților în stînga Nistrului. Vasile Năstase, fratele lui Andrei Năstase, a cîștigat în circumscripția nr.33 din municipiul Chișinău, Galina Sajin a cîștigat în circumscripția 50 din Europa. În circumscripția 17 din raionul Nisporeni a cîștigat democratul Ghenadie Verdeș, iar în circumscripția 48 din stînga Nistrului – socialistul Vitalii Eftodiev.

 

Deputați din zece state s-au întrunit la Chișinău, la ședința Comisiei cultură, educație a APCEMN

Cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) și-a început lucrările la Chișinău, luni, 21 octombrie. La reuniune participă reprezentanți ai parlamentelor naționale din zece țări: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Forumul este găzduit de Parlamentul R. Moldova. O chestiune importantă din agenda reuniunii este prezentarea și aprobarea Raportului ”Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în promovarea creării locurilor de muncă”.

 

15 kg de marijuana au fost depistate şi ridicate de PCCOCS

Doi membri au unui grup criminal, specializat în contrabandă cu droguri în Federația Rusă au fost reţinuţi de procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul Sud, în comun cu ofițerii de investigație ai Serviciului Vamal. Potrivit PCCOCS, membrii grupului au fost filaţi timp de două luni, iar recent oamenii legii au desfăşurat mai multe percheziţii în satul Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia și satul Pelinei, raionul Cahul. În urma acestora, au fost depistate 50 de tufe de plante de marijuana și circa 15 kg de marijuana în stare uscată.

 

În R. Moldova este marcată Săptămîna Internaţională de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb

R. Moldova, alături de zeci de ţări din lume, participă în perioada 20-26 octombrie la Săptămîna Internaţională de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. Sloganul evenimentului din acest an este ”Eliminarea plumbului din vopsele”, iar pe parcursul întregii săptămîni vor fi organizate mai multe evenimente de informare şi flash-moburi.

 

O schemă de contrabandă cu miez de nucă a fost depistată de procurori

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță documentarea unui grup infracțional organizat suspectat de contrabandă cu miez de nucă și alte tipuri de marfă de origine vegetală, cu venituri de peste 3,7 milioane lei, prin folosirea frauduloasă a documentelor de proveniență a mărfii. Pentru fapta de contrabandă, suspecții riscă închisoare de la 3 la 10 ani, iar societății comerciale cercetate riscă să i de aplice amendă în mărime de pînă la 550 000 lei, privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea definitivă.

 

20 de candidați s-au înscris la concursul pentru funcția de procuror general

La concursul demarat de Ministerul Justiției pentru funcţia de Procuror General au depus dosarele 20 de persoane. Lista a fost făcută publică în dimineaţa zilei de luni, 21 octombrie. Potrivit informației prezentate de MJ, la concurs s-au înregistrat Anatolie Istrate, Ilie Rotaru, Alexandr Stoianoglo, Maxim Gropa, Veaceslav Soltan, Eduard Bulat, Ruslan Cașu, Ruslan Popov, Alexandru Rața, Vsevolod Ivanov, Serghei Perju, Tudor Andronic, Ion Vicol, Artur Lupașco, Vladimir Adam, Gheorghe Malic, Vladislav Gribincea, Ștefan Gligor, Oleg Crîșmaru și Octavian Bodareu.

 

O persoană a murit, iar 19 au ajuns la spital în urma accidentelor din week-end

O persoană a murit, iar 19 au ajuns la spital cu diverse traume în urma accidentelor din week-end. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, în zilele de odihnă s-au produs 17 de accidente rutiere grave. Tot în week-end, în timpul supravegherii traficului rutier și a ordinii publice, inspectorii de patrulare au depistat în trafic peste 1400 de încălcări rutiere. Astfel, polițiștii au înlăturat de la volanul mașinii 36 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Peste 880 conducători auto au depășit limita de viteză, 135 de șoferi nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră.

 

Candidatul PSRM Ion Ceban propune crearea unei coaliţii în CMC

Ion Ceban, candidatul PSRM la fotoliul de primar al capitalei a susţinut luni, 21 octombrie o conferinţă de presă în care a propus consilierilor blocului ACUM care acced în Consiliul Municipal să formeze o coaliție. De asemenea, el a menţionat că este gata să ofere funcția de președintele CMC Blocului ACUM. Candidatul socialiştilor a comunicat că odată ajuns la primărie va propune schimbarea organigramei instituţiei şi va crea un departament de planificare urbană, dar și un departament care se va ocupa de relațiile bilaterale și proiecte investiționale.