REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 martie 2019)

De la 1 aprilie, pensia minimă pentru limita de vîrstă va constitui 1079 lei

De la 1 aprilie 2019, pensia minimă pentru limita de vîrstă va constitui 1079,33 lei, potrivit unei hotărîri de guvern care va fi publicată vineri, 22 martie, în Monitorul Oficial. În prezent, pensia minimă pentru limita de vîrstă constituie 1025 lei. Potrivit hotărîrii aprobate de guvern, de la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 5,3 la sută. Coeficientul indexării a fost stabilit în funcție de media creșterii anuale a indicelor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani.

Deputaţii s-au reunit în şedinţa de constituire a noului parlament

Parlamentul R. Moldova de legislatura a X-a s-a convocat joi, 21 martie, în ședința de constituire. La intrarea în legislativ, noii deputaţii au primit cîte două însemne de stat, dar şi Constituţia R. Moldova. Şedinţa a demarat tradiţional cu intonarea imnului şi a fost prezidată de cel mai în vîrstă deputat, socialistul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. După constituirea legală a parlamentului, se alege preşedintele legislativului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare.

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu ambasadorul SUA

Președintele Partidului Socialiștilor din RM, Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Derek Hogan. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația politică din țară după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare. Referitor la decretul semnat de către Președintele RM, Igor Dodon, privind convocarea Parlamentului R. Moldova de legislatura a X-a, pe data de 21 martie, Zinaida Greceanîi a anunțat că, PSRM va participa la prima ședință a Parlamentului.

Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele bancare

Cererea la creditele bancare a crescut puternic şi a ajuns la o valoare de 1,8 miliarde de lei în luna februarie, cu circa 700 milioane de lei peste nivelul din perioada similară a anului precedent. Cererea pentru credite este stimulată de reducerea ratei dobînzii la finanțările în monedă națională, care a coborît în februarie la minimul istoric de 8,30 la sută anual, față de 9,47 la sută în a doua lună a anului trecut, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Vama a confiscat peste 25 de mii de țigarete

Trei tentative de trafic ilicit cu produse din tutun au fost prevenite de vameși datorită implicării cîinilor specializați. În total, au fost depistate 25 400 de țigarete nedeclarate, de diverse mărci. Iar în două dintre cazuri, au fost reținute și vehiculele folosite la săvîrșirea încălcărilor.

Persoane necunoscute au tras focuri de armă într-un troleibuz din capitală

Poliţiştii Inspectoratului Centru au fost alertaţi după ce persoane necunoscute au tras focuri de armă în geamul unui troleibuz care circula pe ruta nr. 2 din capitală. Ofițerul de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru agenţie că incidentul a avut loc miercuri, 20 martie, în jurul orei 23.00 în apropiere de stația „Piața Ovidiu” din sectorul Botanica. „Oamenii legii s-au deplasat la fața locului, iar în urma cercetării s-a stabilit că nici o persoană nu a avut de suferit, iar focul a fost tras cel mai probabil dintr-o armă pneumatică”, a spus Stati.

Fostul şef al Inspectoratului de poliţie Strășeni a fost condamnat la trei ani de puşcărie

Fostul şef al Inspectoratului de poliţie Strășeni a fost condamnat la trei ani de puşcărie. Acesta a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. El ar fi estorcat 3 500 de euro, iar mai tîrziu, alte 10 000 de euro, de la soția unui bărbat, cercetat penal pentru huliganism. Fostul comisar ar fi pretins banii pentru a soluţiona două problem, una legată de modificarea măsurii preventive din arest în arest la domiciliu, iar cea de-a doua – soluţionarea definitivă a dosarului.

Executivul va avea competențe extinse în domeniul managementului deșeurilor

Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea unor acte legislative care stabilesc noi competenţe în domeniul gestionării deșeurilor, vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial. În urma modificărilor legislației, autoritățile publice locale vor avea atribuții doar de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectarea separată și transportarea deșeurilor, iar guvernul va avea competențe extinse la nivel național în domeniul managementului deșeurilor.

Primul magazin social din stînga Nistrului a fost deschis cu ajutorul UE

La Tiraspol a fost deschis primul magazin social. Magazinul „Modnye Detki” este administrat de ONG-ul „Stels - Tera”, care a beneficiat de un grant european pentru startul acestei iniţiative. Conceptul de magazin social constă în a oferi posibilitatea familiilor cu venituri modeste să cumpere haine, încălţăminte, cărţi, jucării, toate la preţuri accesibile, precum şi să facă schimb de haine.

În R. Moldova vor fi inaugurate Zilele Designului Italian

O expoziție de Design Italian Iconic cu genericul ”Designul și Orașul Viitorului” va fi deschisă sîmbătă, 23 martie, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Expoziția constituie unul dintre principalele componente de inaugurare a Zilelor Designului Italian în Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, Ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că Italian Design Day este un eveniment instituit în 2017 cu scopul de a promova și valorifica designul italian – una din cele mai importante excelențe și una din cărțile de vizită a Italiei: de la modă, la decor și mobilier pînă la automobile.

Drumul dintre posturile vamale „Giurgiulești” și „Reni” va fi reparat

Porțiunea de drum care leagă posturile vamale „Giurgiulești” și „Reni” intră de mîine, 22 martie, în reparație capitală. Lucrările sînt efectuate în cadrul proiectului de modernizare a posturilor comune de control „Giurgiulești-Reni” și „Cuciurgan-Pervomaisk” de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentanților proiectului, lucrările vor dura estimativ opt zile. Din cauza lucrărilor de reconstrucție Serviciul Vamal a recomandat transportatorilor să opteze pentru posturile vamale „Vulcănești-Vinogradovka” sau „Mirnoe - Tabaki”.