REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 mai 2020)

Peste două mii de tineri din Moldova vor susține examenele de Bacalaureat în următoarele luni

Restanţierii din anii precedenţi vor susţine bacalaureatul repetat, în următoarele luni. Este vorba de peste două mii de candidați, iar o decizie în acest sens urmează să fie luată de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, care va stabili şi modul de organizare a probei. Declaraţia a fost făcută de ministrul educaţiei, Igor Şarov. „Pentru restanţierii din anii precedenţi vom organiza o sesiune în acest an, în funcţie de evoluţia epidemiologică în republică. Cu siguranţă că aceasta nu va fi mai degrabă de data de 30 iunie”, a declarat Igor Şarov.

 

Membrii echipei naționale de fotbal au fost testați de coronavirus

Membrii echipei naționale de fotbal și staff-ul ei tehnic au fost supuși testelor de CONVID-19 miercuri, în ajunul cantonamentului de la Vadul lui Vodă, relatează site-ul Federației naționale de profil. Aceiași procedură a fost efectuată și componenții selecționatei Under-21 convocați aici în pregătiri. Toate rezultatele la ambele echipe sînt negative.

 

Peste o tonă de chihlimbar a fost restituită statului

1030 kg de pietre de chihlimbar au fost depistate și restituite statului de către procurori. Potrivit Procuraturii, în vara lui 2015, a fost deconspirată o schemă de export ilegal al acestor pietre scumpe spre Hong Kong, China, pe cale aeriană. Dosarul penal a fost pornit de Procuratura Anticorupție. Ca urmare, chiar dacă persoanele culpabile au fost trase la răspundere penală, chihlimbarul nu a fost confiscat, ci a fost dat spre păstrare inculpaților, la cererea acestora și cu acordul procurorului anticorupție. Acest fapt însă a fost criticat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Ulterior, procurorii au identificat locul aflării pietrelor prețioase, care au fost ridicate și restituite autorității fiscale.

 

Încă patru cetățeni au decedat de COVID-19

În ultimele 24 de ore încă trei femei și un bărbat și-au pierdut viața în urma complicațiilor provocate de noul coronavirus. Astfel, bilanțul morților a ajuns la 232. Potrivit datelor MSMPS, la ora actuală, sînt confirmate 6 553 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Un număr de 266 de pacienți sînt în stare gravă, 21 conectați la aparate de respirație asistată, iar 545 sînt internați în stare de gravitate medie. Tot în ultimele 24 de ore, alte 136 persoane au fost tratate, dintre care 70 angajați ai asistenței medicale primare și 66 din cadrul instituțiilor spitalicești. Bilanțul persoanelor tratate a ajuns la 3 089.

 

A fost lansat un chestionar online pentru susţinerea turismului naţional

Agenţia de Investiţii a lansat un chestionar online, pentru susținerea operatorilor și agențiilor de turism. Sondajul realizat de compania „Magenta Consulting” este parte a campaniei naționale #NeamPornit, iniţiată pentru promovarea destinațiilor turistice din țară și susținerea agenților economici din industria turismului intern. Sondajul își propune să găsească o serie de răspunsuri la întrebările: Ce așteptări aveți de la o călătorie prin R. Moldova ? Ce tip de odihnă vă place? Cît sînteți gata să cheltuiți pentru o zi de odihnă în țară? Ce fel de experiențe ar trebui să conțină pachetul de servicii turistice pentru o călătorie de week-end în Moldova?

 

Un militar în termen a decedat după ce s-ar fi aruncat în gol de la etajul zece

Un militar prin contract al Armatei Naționale a fost găsit mort în această dimineață. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Ministerului Apărării, dar și de Direcția de Poliție a municipiului Chișinău. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a comunicat că în această dimineață Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani a fost alertat după ce o persoană a căzut de la înălțime. Tănărul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, unde din cauza traumelor suferite a decedat.

 

PCCOCS cere mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc

Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cer aplicarea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Fostul lider al PDM, plecat din țară în iunie 2019, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară. Informația a fost confirmată de către Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS. “Noi am investigat și am dispus pe 18 mai, luni, printr-o ordonanță, punerea sub învinuire a persoanei pe episodul la care procurorul general s-a referit pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Dosarul a fost pornit în 2020”, a declarat Ion Caracuian.

 

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Propunerea șefului statului a fost aprobată joi, 21 mai, în legislativ. Hotărîrea a fost elaborată cu referire la art. 78 din Constituția Republicii Moldova şi art. 109 din Codul electoral. Mandatul actualului Președinte al Republicii Moldova expiră la data de 23 decembrie 2020. Conform legislației, Parlamentul are atribuția de a stabili, prin Hotărîre, data alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Hotărîrea adoptată în ședința de astăzi va intra în vigoare la data de 15 august 2020.

 

Vaccinările profilactice au fost reluate

Conform Hotărîrii nr. 11 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în scopul evitării infecțiilor prevenibile prin vaccinări, începînd din săptămîna curentă s-au relansat gradual imunizările profilactice. Anunțul a fost făcut de ANSP. Potrivit sursei citate, sesiunile de imunizare a copiilor vor fi organizate cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19 conform programării prealabile, efectuate de medicul de familie, pornind de la situația epidemică locală şi capacitățile instituției. Programarea prealabilă prevede invitația la vaccinare într-o zi și la o oră prestabilită de medicul de familie.

 

Zece localităţi din ţară beneficiază de echipament de pompare a apei, oferit de UE

În zece localități din țară, în cadrul unui proiect european, a fost instalat echipament modern de pompare a apei, ce este cu 30 la sută mai eficient energetic și îmbunătățește accesul populației la surse sigure de apă potabilă. Beneficiari sînt locuitorii din orașele Rezina, Drochia, Fălești, Rîșcani, Hîncești, Dondușeni, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Anenii Noi, precum și satul Floreni, raionul Anenii Noi. În total, au fost instalate 26 de pompe și două stații de ridicare a presiunii. Echipamentul a fost achiziționat în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Cooperare și Dezvoltare.

 

Un hoț ce se eschiva de pedeapsă, reținut. A fost condamnat la 9 ani de pușcărie

Un bărbat în vîrstă de 27 de ani, condamnat la 9 ani privațiune de libertate și anunțat în căutare națională din anul 2017, pentru săvîrșirea infracțiunilor de furt în proporții deosebit de mari, a fost reținut de către ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului național de investigații al IGP. Bărbatul, originar din Nisporeni, era căutat de poliție pentru că în perioada anilor 2016-2019 a furat din gospodării porți de fier, sute de stupi de albine, metal uzat feros și neferos, precum și telefoane mobile din magazinele de telefonie mobilă. Bărbatul a fost plasat în Penitenciarul nr. 13, iar polițiștii întreprind acțiuni în vederea stabilirii complicității figurantului la comiterea altor infracțiuni.

 

Mai multe companii din R. Moldova și Japonia s-au întrunit în format online

O sută de companii din R. Moldova și Japonia, precum și instituții naționale de suport în afaceri și-au dat întîlnire pe o platformă online. Evenimentul „Business Bridges Japan-Moldova” a fost desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior (JETRO). Ministrul economiei, Sergiu Railean, a afirmat că Japonia este un partener economic important pentru țara noastră. În 2019, volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Japonia s-a ridicat la 53,56 milioane de dolari, iar în perioada ianuarie-martie 2020, volumul total al comerțului a atins cifra de 13,2 milioane de dolari.

 

Magazine alimentare, care au activat în perioada stării de urgență, vor plăti o taxă locală mărită

Consiliul Municipal Chișinău a votat la ședința de joi mărirea taxei locale, cu 20 la sută, pentru agenții economici care ș-au desfășurat activitatea în perioada stării de urgență pe o suprafață mai mare de 200 de metri pătrați. Drept argumentare pentru votarea acestei decizii au constituit datele statistice care arată că în perioada 15 martie – 15 mai, în care pe teritoriul R. Moldova a fost instituită starea de urgență, magazinele alimentare care activează pe o suprafață mai mare de 200 de metri pătrați au înregistrat creșteri ale vînzărilor cu aproximativ 30 la sută. De asemenea, consilierii municipali au constatat că o serie de produse de primă necesitate au înregistrat creșteri de preț cu peste 20 la sută.