REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 mai 2018)

Biletele pentru călătoria cu trenul s-au ieftinit

Biletele de tren pentru cursele internaționale Chișinău-Moscova, Chișinău-Sankt-Petersburg, Chișinău-Odesa s-au ieftinit cu 6% și cu 4% . Mai puțin vor costa și tichetele pentru cursa Chișinău-București. Ieftinirile au loc în baza micșorării cursului la valutele de decontare. Prețul călătoriilor cu cele două trenuri Chișinău-Moscova este între 2054,50 lei și 1143,80 lei, în funcție de vagon – cu sau fără cupeu, și de durata călătorie. Reducerea este de la 66,60 lei pînă la 123,80 lei la costul biletelor pentru cursa Chișinău - Sankt-Petersburg se ieftinesc cu 135,50 lei în vagoane cupeu și cu 82,50 lei în vagoane fără compartimente. Prin urmare, biletele costă de la 2239,20 lei la 1397,30 lei. Biletele pentru trenul Chișinău - Odesa costă: clasa I – 157 lei, clasa II – 149,20 lei, clasa III – 141,90 lei. Prețul biletelor pentru trenul Chișinău-București sînt cu 24-27 de lei mai mici, în funcție de clasă: clasa 1 (cupeu cu 2 locuri) – 658,45 lei, iar clasa 2 (cupeu cu 4 locuri) – 569,73 lei.

 

Observatorii Promo-LEX au confirmat rezultatele prezentate de CEC

Observatorii Promo-LEX au confirmat rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) în urma prelucrării proceselor verbale din cadrul alegerilor locale noi. Declaraţia a fost făcută luni, 21 mai, de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică. Potrivit sursei citate, în unele cazuri, numărul voturilor au avut mici discrepanțe, însă acestea nu ar fi influențat rezultatele finale. ”La închiderea secțiilor de votare au fost depistate mai multe încălcări. A existat un caz în care sigiliile nu erau intacte. Totodată, în 99% dintre cazuri, buletinele de vot au fost numărate de mai multe persoane. După numărarea voturilor, în toate secțiile de votare, buletinele au fost sigilate în mod corespunzător. La fel, în 11 cazuri poliția nu a asigurat securitatea în timpul transportării buletinelor la circumscripțiile electorale”, a spus Postică.

 

Miliția transnistreană raportează o creștere a nivelului infracțional

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele de Est ale R. Moldova au fost înregistrate 228 de crime și infracțiuni, față de circa 200 în săptămîna anterioară. Potrivit miliției transnistrene, în 170 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Miliția precizează că au fost înregistrate 52 de furturi, un caz de jaf, 11 cazuri de comercializare a drogurilor, un caz de estorcare de mită. În aceiași perioadă au fost reținute 11 persoane anunțate în căutare. Tot pe parcursul săptămînii trecute pe drumurile din stînga Nistrului au fost înregistrate 39 de accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

CNA a raportat rezultatele activității săptămînale

Pe parcursul săptămînii trecute în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) au fost plasate 16 persoane, bănuite de acte de corupție sau conexe acestei fărădelege. Totodată, CNA a informat că, alte 17 persoane implicate și care figurează în dosarele de corupție deschise de Centru sînt plasate în penitenciar, iar 22 în arest la domiciliu. Sinteza activității Centrului Național Anticorupție mai arată că în Cancelaria CNA au fost înregistrate 828 de materiale, au fost pornite 18 cauze penale pe fapte de corupţie, au fost sechestrate bunuri mobile şi imobile în valoare de 2 413 328 lei.

 

Posturile vamale din sudul țării vor intensifica verificările

La vămile din sudul R. Moldova se vor intensifica verificările în scop de neadmitere a introducerii produselor din carne de porc. Ca urmare a apariției focarelor de pestă porcina în sudul țării, Biroul Vamal Sud în comun cu șeful Postului de control sanitar-veterinar și fitosanitar Giurgiulești, Alexandru Dubălari, au organizat o ședință operativă cu participarea șefilor de Posturi vamale la frontieră cu Ucraina, factorilor de decizie din cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal cu atenționarea necesității de a intensifica controlul vamal pentru neadmiterea introducerii pe teritoriul R. Moldova prin intermediul persoanelor fizice a produselor din carne. S-a solicitat de la șefii de post de frontieră cu Ucraina să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi mobilizare, să informeze cetățenii ce traversează frontiera moldo-ucraineana despre restricțiile impuse.