REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 februarie 2019)

Meteorologii au anunţat Cod Galben de intensificare a vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat joi, 21 februarie, Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, azi, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestiс, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci. Conform datelor SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor ajunge pînă la plus 2 – minus 3 grade Celsius, noapte şi pînă la minus 5-7 grade.

 

Directorul filialei Cahul a ÎS Servicii Pază a fost reţinut

Şeful întreprinderii de stat „Servicii Pază”, filiala Cahul, a fost reţinut de ofiţerii DGT Sud a CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Bărbatul este suspectat că ar fi primit 700 de euro de la un cetăţean pentru a-l ajuta să obţină permis de conducere. Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra membrilor Comisiei de examinare a Agenției Servici Publice şi că îi poate determina să-l favorizeze la susţinerea probelor teoretice şi practice.

 

CEC începe distribuirea buletinelor de vot către circumscripțiile uninominale

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi și mîine (21-22 februarie) sînt distribuite buletinele de vot și alte materiale electorale consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale uninominale din țară. Acest proces se desfășoară, conform unui grafic prestabilit, la toate cele trei tipografii contractate de CEC: Î.S. „Combinatul POLIGRAFIC”, Î.S. F.E.-P. „Tipografia Centrală” și Editura "Universul" Î.S. Colaboratorii inspectoratelor de poliție teritoriale asigură escorta buletinelor de vot de la tipografie pină la sediul consiliilor electorale de circumscripție și paza acestora pînă în ziua votării.

 

Autorul unui dublu omor a fost condamnat la 24 de ani la închisoare

Inculpatul care în toamna anului trecut și-a omorît doi prieteni s-a ales cu o pedeapsă mai aspră. La contestația procurorilor, Curtea de Apel Chișinău a agravat sentința și i-a aplicat acestuia o pedeapsă definitivă de 24 de ani închisoare, în penitenciar de tip închis. Acesta a mai fost obligat să achite reprezentanților victimelor un prejudiciu moral și material de 326 mii de lei. Cazul a avut loc în dimineața zilei de 2 septembrie 2018, într-un apartament de pe strada Trandafirilor, din sectorul Botanica al capitalei.

 

Spitalul din Făleşti a fost dotat cu aparate noi

Spitalul raional Făleşti a fost modernizat şi dotat cu aparate performante, în cadrul unui proiect susţinut de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi autorităţile locale. „Mai multe utilaje de la instituţia medicală din raionul Făleşti trebuiau înnoite. Am început cu secţia roentgenologie, unde am adus aparate moderne”, a specificat Oleg Belbas, directorul Agenţiei teritoriale Vest a CNAM. Costul proiectului de la Făleşti este de peste 1,7 mln de lei, dintre care un milion de lei a fost achitat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, ÎMSP "Spitalul raional Făleşti” a alocat 419,6 mii de lei și Consiliul raional a contribuit cu 300 mii de lei.

 

În R. Moldova va fi deschis un Birou al Atașatului militar din Lituania

Miercuri, 20 februarie, guvernul lituanian a aprobat înființarea postului de Atașat militar al țării în R. Moldova. Potrivit Cabinetului de Miniștri, această funcție va oferi asistență informațională directă Ministerului Apărării și altor departamente. "Este planificată susținerea activă a năzuințelor R. Moldova de a implementa reformele occidentale în domeniul apărării ", se spune în comunicatul guvernului.

 

Legislaţia R. Moldova privind siguranța alimentelor a fost ajustată la cea europeană

Decretul de promulgare şi legea privind siguranța alimentelor vor fi publicate vineri, 22 februarie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Noua lege a fost elaborată în vederea realizării prevederilor Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană în perioada 2017-2019. Prevederile legii sînt armonizate cu principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei alimentare europene, ale procedurilor în domeniul siguranţei produselor.

 

Directorii instituțiilor de învățămînt și angajații MAI vor primi salarii mai mari

Decretul de promulgare a legii cu privire la modificarea articolului 10 din Legea bugetului de stat pentru anul 2019 va fi publicat vineri, 22 februarie, în Monitorul Oficial. Directorii de grădinițe, școli și colegii vor primi salarii mai mari, în medie cu 1000-1200 de lei. Astfel, în urma modificărilor, vor fi majorate valorile minime de referinţă pentru calcularea salariilor a circa 4 mii de persoane care ocupă funcții de conducere în cadrul instituțiilor de învățămînt. Potrivit aceluiaşi document, vor fi majorate şi salariile subofiţerilor şi ofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Rata dobînzii la creditele bancare în lei a coborît la un nou minim istoric

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele în monedă naţională acordate de băncile moldoveneşti a coborît în luna ianuarie 2019 la un nou minim istoric, de 8,34 la sută anual, față de 9,80 la sută în prima lună a anului precedent, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Este a noua lună consecutiv, cînd dobînda se menține sub 9 la sută. Perioada cu dobînzi relativ mici va continua, în condițiile unui excedent de lichiditate în sistemul bancar, sînt de părere experții financiari.