REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 februarie 2018)

În anul 2018 vor fi majorate bursele

Toate tipurile de burse pentru elevi și studenți vor fi majorate în curînd cu 5%. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Inițiativa are ca scop susținerea materială a elevilor şi studenţilor, dar şi motivarea performanţelor academice ale tinerilor. Proiectul respectiv vizează elevii din învăţămîntul profesional tehnic şi studenţii de la licenţă şi master, doctoranzii, medicii rezidenţi şi medicii secundari clinici. Proiectul se încadrează în limita alocaţiilor financiare prevăzute pentru anul 2018.

 

R. Moldova a degradat în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

În anul 2017 R. Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepției Corupției de 31 puncte și s-a plasat pe locul 122 din 180 ţări incluse în clasament. În acest clasament, Georgia se află pe locul 46, România – 59, Ucraina – 130, iar Rusia – pe locul 135. Indicele Percepției Corupției pentru anul 2017 (IPC 2017) a fost lansat de Transparency International miercuri, 21 februarie, la Berlin. Transparency International menționează că deși în 2017 au fost adoptate unele legi menite să consolideze cadrul instituţional de combatere a corupţiei, punerea lor în aplicare întîrzie. Nu a fost asigurată funcţionalitatea Autorităţii Naţionale de Integritate, compromiţînd aplicarea politicii de verificare a averilor şi intereselor personale.

 

26 de pacienţi au beneficiat de intervenţii chirurgicale în afara ţării din banii statului

Pe parcursul anului 2017 statul a alocat peste 2 mln. de lei din contul surselor bugetare centralizate ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pentru tratamentul în instituţiile medicale din afara ţării a 26 pacienţi. Pentru 2018 din bugetul de stat în aceste scopuri vor fi alocate 4 mln. lei. Potrivit conducerii ministerului, orice cetățean al R. Moldova poate beneficia de suportul statului pentru efectuarea tratamentului peste hotarele țării în cazul în care un astfel de tratament este imposibil de făcut în instituțiile medicale din țară. Conform sursei citate, în 2016 MSMPS a elaborat un regulament care stabileşte procedura de selectare a pacienților eligibili pentru asemenea tratamente. Decizia cu privire la acordarea suportului pentru tratamente medicale în afara ţării este luată de către o comisie specială, în baza concluziilor specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Autorităţile din R. Moldova au încheiat un nou acord cu OMS

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a semnat un nou acordul Bienal cu Biroul Regional al OMS pentru Europa. Documentul a fost semnat la 20 februarie 2018, la Podgorica (Muntenegru). Noul Acord este axat pe implementarea agendei din cadrul Strategiei Europene Sănătate 2020 și este aliniat la cel de-al doisprezecelea Program general de lucru al OMS pentru perioada 2014-2019. Conform documentului OMS va oferi asistență tehnică Republicii Moldova în următoarele domenii: tratarea bolilor transmisibile și netransmisibile, promovarea sănătății, consolidarea sistemului de sănătate, inclusiv furnizarea serviciilor integrate, accesul la medicamente și sistemul de informare în domeniul sănătății.

 

O familie din Bălți a fost găsită moartă în propria locuință

O familie din Bălți a fost găsită moartă în propria locuință în seara zilei de marți, 20 februarie. Este vorba de un bărbat, în vîrstă de 28 de ani, o femeie de 27 de ani, și doi fii ai acestora, cu vîrstele de cinci și șapte ani. Familia a fost găsită fără suflare de rude. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a specificat că deocamdată nu există o versiune privind cauza decesului. „La fața locului lucrează specialiști din cadrul IGSU și angajații Inspectoratului de Poliție. Urmează a fi făcută expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului”, a spus Pușcașu.

 

Unele categorii sociale vor primi alocații mărite

Alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni vor fi majorate. Comisia protecție socială, sănătate și familie a susținut, miercuri, 21 februarie, un proiect de modificare în acest sens. Potrivit documentului, se va majora cu 20 % mărimea alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi pentru copiii cu dizabilităţi în vîrstă de pînă la 18 ani. Creșterea va fi stabilită și recalculată de la 1 ianuarie 2018. De aceasta vor beneficia circa 12 100 copii cu dizabilități și 27 300 persoane cu dizabilități din copilărie. De asemenea, este prevăzută majorarea cu 10% a alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului. La fel, va crește cu 5% alocaţia socială pentru persoanele vîrstnice şi alocaţia pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere. Toate aceste creșteri vor fi stabilite și aplicate de la 1 aprilie 2018. În total vor beneficia de majorări circa 78 100 persoane.

 

Circa 150 de familii ale militarilor au fost asigurate cu locuințe de serviciu

Circa 150 de familii ale militarilor au fost asigurate cu locuințe de serviciu în ultimii doi ani. Alte 335 de familii urmează să beneficieze de apartamente pe parcursul anului 2019. Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Apărării, Diana Grădinaru, a specificat că, în anii 2016-2017, militarilor le-au fost oferite 111 apartamente de serviciu în municipiul Chișinău, 15 – în municipiul Bălți și 18 - la Cahul. „În construcție se mai află un bloc în capitală, care urmează a fi finalizat în primul trimestru al anului 2019. Aici, 335 de familii ale militarilor prin contract vor beneficia de apartamente de serviciu”, a spus Grădinaru. Locuințele oferite militarilor au între 1 și 3 odăi, cu suprafețe ce variază între 33 și 75 m2.

 

Directorul ANRE a afirmat că tarifele la gazele naturale vor fi micșorate

Tudor Copaci, director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a confirmat, miercuri, 21 februarie, că există precondiții pentru micșorarea tarifelor la gazele naturale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe. Copaci susține că există premize pentru o micșorare de 15-20%. „Toate datele ne arată că tariful urmează a fi micșorat. Cert e faptul că nu va fi o micșorare cu 40 sau 50% sau alte sume exorbitante”, a mai spus Copaci. El a mai precizat că micșorarea respectivă este posibilă datorită deprecierii valutei naționale și micșorării prețului de import a gazelor naturale.