REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 octombrie 2020)

În toate grădinițele din capitală va fi implementat un meniu unic

În toate grădiniţele din capitală se vor livra produse de aceeaşi calitate, origine şi la acelaşi preţ. În scopul centralizării achiziţiilor publice a produselor alimentare pentru copii, astăzi a fost semnat Acordul de consorţiu între Direcţia generală educaţie, tineret şi sport şi Direcţiile de profil din sectoarele municipiului Chișinău. Ediul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că obiectivul acestui acord este creşterea eficienţei achiziţiilor publice şi utilizarea optimă a mijloacelor financiare, precum şi asigurarea unui „Meniu Unic” în grădinițele din capitală.

 

Chișinău, Mannheim și Cernăuți vor implementa un proiect trilateral

Primăria municipiului Chișinău va participa la implementarea proiectului trilateral „Împreună împotriva COVID – 19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți”. Acest proiect prevede consolidarea parteneriatelor bazate pe solidaritate într-o situație de urgență creată de pandemie și schimbul de experiență în cele trei urbe privind provocările legate de combaterea acestui fenomen. În cadrul colaborării trilaterale părțile își propun să sensibilizeze opinia publică cu privire la respectarea regulilor de distanțare fizică și igienă pentru a reduce răspîndirea virusului Covid-19 și suplinirea stocurilor cu echipamente medicale de urgență.

 

O minoră de 16 ani a fost înjunghiată de un adolescent într-un apartament din Chișinău

O minoră în vîrstă de 16 ani, anunțată ca fiind dispărută acum cîteva zile, a fost găsită fără suflare într-un apartament din cartierul Telecentru, din Chișinău. Minora ar fi fost înjunghiată cu un cuțit de către un adolescent în vîrstă de 18 ani. Oamenii legii au depistat cadavrul noaptea trecută, în jurul orei 02:20. În același apartament se afla și adolescentul de 18 ani care a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta le-ar fi declarat polițiștilor că în urma unui conflict apărut între el și victimă i-a aplicat o lovitură de cuțit în urma căreia, ultima a murit.

 

R. Moldova a obținut locul 2 la turneul de lupte de la Kiev

8 medalii au cucerit luptătorii moldoveni la turneul internațional de la Kiev. Andrian Grosul a cucerit aurul, Evgheni Nedealco s-a ales cu argintul, iar Mariana Draguțan, Anatolii Buruian, Vadim Beregoi, Stanislav Novac, Valentin Borzin și Grigori Carastoian au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere. În clasamentul pe echipe, R. Moldova a ocupat locul 2. Turneul internațional de la Kiev a fost prima competiție la care au participat sportivii noștri de la începutul pandemiei de COVID-19.

 

Apeductul din municipiul Ungheni va fi reabilitat cu susţinerea UE

În municipiul Ungheni au început lucrările în cadrul unui proiect de reabilitare și extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare. Programul este finanţat de Uniunea Europeană şi se preconizează să fie finalizat peste un an. „În urma realizării lucrărilor propuse vor fi construiţi 19,66 km de rețele de distribuție de apă, inclusiv 867 de branșamente în municipiul Ungheni. De asemenea, vor fi construite 7,32 km rețea de canalizare gravitațională și 770 m rețea de canalizare sub presiune”, au explicat surse de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru).

 

Fostul primar al comunei Negureni riscă confiscarea averii pentru veniturile nedeclarate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele fostului primar al comunei Negureni, raionul Telenești. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că, în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2019, în timpul exercitării mandatelor de primar, fostul ales local și membrii familiei a admis o diferență în mărime de peste 900 mii de lei între averea dobîndită și veniturile obținute. Conform procedurilor, inspectorul de integritate va transmite această cauză în instanța de judecată pentru dispunerea confiscării averii nejustificate.

 

Blocul avariat de la Otaci va fi demolat

Blocul de locuit cu 9 nivele din Otaci care parțial s-a surpat în seara de 19 iunie 2019 va fi demolat. Pentru acest proces, Executivul a alocat suma de 2272,837 mii de lei. Potrivit Serviciului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, ieri la Otaci a avut loc o ședință de lucru cu privire la demolarea blocului. Ședința a fost prezidată de șeful IGSU, Mihail Harabagiu. Acesta a anunțat că Fondul de Intervenții al Guvernului a alocat suma de 2272,837 mii de lei pentru demolarea blocului.

 

Diminuarea crizei pandemice a fost examinată într-o reuniune cu experți UE

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a organizat astăzi cea de-a cincea reuniune a subcomitetului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană pentru comerț și dezvoltare durabilă. Participanții au făcut un schimb de opinii privind impactul pandemiei COVID-19 asupra situației economice și sociale, măsurile adoptate pentru a atenua impactul acesteia. De asemenea, a fost pusă în discuție importanța și necesitatea digitalizării economiei și dezvoltarea comerțului electronic.

 

Trei spitale private sînt gata să ofere suport Capitalei în lupta cu noul tip de coronavirus

Trei spitale private au răspuns apelului Primăriei Capitalei de a oferi suport în lupta cu noul tip de coronavirus. Primarul Ion Ceban a anunţat că două instituţii medicale au transmis spitalelor municipale aparate de ventilare artificială. Iar o clinică privată va dona un aparat nou de acelaşi tip,cumpărat recent. Anterior Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău a solicitat spitalelor private să detaşeze personal medical şi echipament pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.