REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 noiembrie 2018)

UE va anunța suspendarea asistenţei macrofinanciare pentru R. Moldova

Uniunea Europeană urmează să suspende formal asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova, a anunţat marți, 20 noiembrie, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko. El a precizat că în prezent programul de 100 de milioane de euro este doar îngheţat, dar din cauza derapajelor antidemocratice şi a stagnării reformelor în mai multe domenii, asistenţa va fi suspendată în mod oficial, pînă cînd R. Moldova va înregistra progrese. Michalko a declarat în cadrul unui forum anual privind integrarea europeană organizat marți, 20 noiembrie, la Chişinău, că UE aşteaptă rezultate în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv pedepsirea celor vinovaţi de frauda bancară din 2014.

 

În Irlanda va fi deschisă Ambasada R. Moldova

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, și ambasadorul Irlandei în R. Moldova, cu reședinţa la București, Derek Feely au salutat deciziile guvernelor de la Chișinău și Dublain de a intensifica relațiile bilaterale prin instituirea reprezentanțelor diplomatice în cele două capitale. În opinia interlocutorilor, deschiderea reprezentanților diplomatice va permite nu doar intensificarea dialogului politic, relațiilor comercial-economice, culturale sau de alt ordin, dar și stabilirea unui contact direct cu diaspora, va facilita soluționarea problemelor de ordin consular ale cetățenilor, etc. În cadrul dialogului a fost convenită lansarea cît mai curînd posibil a procedurilor diplomatice și logistice pentru deschiderea Ambasadei la începutul anului 2019.

 

Majoritatea traseelor din țară sînt practicabile

Toate traseele din țară sînt practicabile, cu excepția unui segment de drum din raionul Nisporeni pe care se circulă cu dificultate. Anunțul a fost făcut marți, 20 noiembrie, de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină. Potrivit sursei citate, este vorba de tronsonul dintre localitățile Iurceni și Cristești. „Pe parcursul nopții, la curățarea drumurilor și împrăștierea materialului antiderapant au intervenit 251 de unități de tehnică și 254 de muncitori, care au utilizat 1735 de tone de material antiderapant. În prezent, au loc lucrări de deszăpezire și de tractare a autocamioanelor blocate în trafic, precum și monitorizarea sectoarelor periculoase”, a spus Căpățînă.

 

Ambasadorul R. Moldova în EAU a prezentat scrisorile de acreditare

Deschiderea Ambasadei moldoveneşti la Abu Dhabi reprezintă un pas important în aprofundarea dialogului politic, comercial-economic, social și cultural dintre R. Moldova şi Emiratele Arabe Unite (EAU). Declaraţia a fost făcută de către vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite, prim-ministrul țării, Șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, în cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare a ambasadorului R. Moldova în EAU, Victor Haruța. Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relațiilor bilaterale, precum și potențialul de consolidare a acestora.

 

Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia

Guvernatorul Băncii Naționale a R. Moldova, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, marți, 20 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. Sergiu Cioclea a spus că a depus cererea privind încetarea deținerii funcției de guvernator din 30 noiembrie. Guvernatorul a anunțat că a luat această decizie „din motive de ordin privat”. Sergiu Cioclea a fost numit guvernator în martie 2016.

 

Instituțiile supreme de audit din R. Moldova și Turcia au încheiat un Memorandum

Un Memorandum de înțelegere a fost semnat între Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) și Curtea de Conturi a Turciei (CCT). Documentul a fost semnat la Istanbul și confirmă intenția celor două instituții de a spori eficacitatea auditului public extern. Potrivit Memorandumului, cele două instituții vor face schimb de experiență în domeniul metodologiei și procedurilor de audit public extern și vor asigura formarea profesională a personalului. Totodată, documentul prevede efectuarea schimbului de informații și desfășurarea de consultări, cercetări comune și audituri paralele. În luna iunie 2014, CCRM a devenit membru al Consiliului de Conducere EUROSAI pentru o perioadă de șase ani.

 

Peste o mie de șoferi din Transnistria au obținut plăcute neutre

Începînd cu luna septembrie curent și pînă acum, proprietarii a 1 104 mașini și cinci motociclete din Transnistria au obținut plăcuțe cu numere de înmatriculare neuter, care le oferă acces în traficul internațional. Potrivit reprezentanților Biroului pentru Politici de Reintegrare, în aceeași perioadă, 893 de permise de conducere au fost schimbate din transnistrene în moldovenești. În total, de la începutul anului curent, 5 140 de șoferi transnistreni și-au perfectat permise de conducere ale R. Moldova, renunțînd la cele elibetare de așa-zisele autorități de la Tiraspol.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40