REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 martie 2019)

Poliţia a anunţat măsuri de securitate sporite pentru meciul R. Moldova-Franța

Polițiști și carabinieri vor asigura ordinea publică şi siguranţa spectatorilor care vor fi prezenți la meciul de fotbal dintre selecționatele R. Moldova și Franței, în data de 22 martie, începînd cu ora 21:45, pe stadionul „Zimbru” din Chișinău. Anunţul a fost făcut de conducerea Inspectoratului General de Poliţie. Potrivit sursei citate, la 22 martie, începînd cu ora 17:00, traficul rutier va fi restricționat pe bulevardul Dacia, direcția de deplasare Aeroport spre Centru, tronsonul cuprins între străzile Burebista și Cuza Vodă, unde va fi instalat un gard de protecție cu formarea punctelor acces și a coridoarelor.

 

Ședința de constituire a Parlamentului nou-ales va avea loc mîine

Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca în ședința de constituire mîine, 21 martie la ora 13.00. Anunţul a fost făcut de şeful statului, Igor Dodon, după ce a semnat decretul de convocare a legislativului. Preşedintele ţării a menţionat că va avea şi un discurs în faţa deputaţilor nou-aleşi. Potrivit serviciului de presă al Parlamentului R. Moldova, şedinţa de constituire a legislativului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vîrstă deputat socialistul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu ambasadorul Rusiei

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. Interlocutorii au abordat mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale, menționînd necesitatea aprofundării, în special, a relațiilor comercial-economice. De asemenea, părțile au discutat despre actuala agendă politică internă din țara noastră, ținînd cont de faptul că în curînd urmează să-și înceapă lucrările Parlamentul nou-ales.

 

Wizz Air lansează o nouă cursă de pe aeroportul Chișinău

Compania aeriană low-cost ungară Wizz Air lansează o nouă cursă de pe Aeroportul din Chișinău. Aceasta va fi spre o destinație foarte populară pentru moldoveni, orașul italian Verona. Wizz Air, a patra cea mai mare companie low-cost din Europa, anunță că va începe zborurile spre Verona de la 15 iunie, urmînd să aibă curse de 2 ori pe săptămînă. Wizz Air va deveni astfel cea de-a treia companie care efectuează zboruri Chișinău-Verona, după Air Moldova și Fly One.

 

12 proiectile de artilerie au fost lichidate de genişti săptămîna trecută

Săptămîna trecută, geniştii Armatei Naţionale au lichidat 12 proiectile de artilerie de diferit calibru în raioanele Anenii Noi şi Ungheni. Conducerea Ministerului Apărării vine cu avertizări către populaţie şi anunţă că odată cu demararea lucrărilor de primăvară, geniştii Armatei Naţionale sînt tot mai des solicitaţi să intervină la neutralizarea obiectelor explozive descoperite de cetăţeni pe întreg teritoriul ţării.

 

Președintele democrat al raionului Ialoveni și-a anunțat demisia

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, și-a anunțat, miercuri, 20 martie, în cadrul ședinței Consiliului raional Ialoveni, demisia din funcție, cu cîteva luni înaintea alegerilor locale din R. Moldova. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de către consilierul raional Alexandru Tonu.

 

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului Filmului Francofon va avea loc la Chișinău

Doritorii dea a descoperi noutățile cinematografului francez o pot face la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Filmului Francofon, care va avea loc în perioada 25 și 31 martie la Chișinău, la Centrul Cultural Odeon și la Tiraspol. Intrarea la festival este liberă. Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului vor fi prezenatate mai multe genuri de filme precum: comedie romantică, thriller, dramă, film polițienesc, aventuri și desen animat. De asemenea toate filmele vor fi subtitrate în limba română sau rusă.

 

Peste 2000 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă de la începutul sezonului rece

Peste 2000 de locuitori ai R. Moldova s-au îmbolnăvit de gripă, iar alţi 30 au murit din cauza acestui virus de la începutul sezonului rece. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în perioada 01 octombrie 2018-17 martie 2019, în ţară au fost înregistrate 2071 cazuri gripă, 235 289 cazuri de infecţii respiratorii acute ale căilor respiratorii superioare și 11 365 cazuri de infecții respiratorii acute severe. Totodată, în această perioadă s-au înregistrat 30 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1).

 

UE oferă finanțare pentru modernizarea instituţiilor sociale pe ambele maluri ale Nistrului

Comunitățile amplasate în dreapta și stînga Nistrului sînt îndemnate să înainteze spre finanțare proiecte de renovare a obiectivelor de infrastructură socială. Uniunea Europeană va susţine modernizarea a cinci obiective de infrastructură socială pe fiecare mal, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. O singură localitate sau cîteva localități de pe același mal pot depune dosarul pentru finanțare în valoare de pînă la 80 de mii de euro, din fondurile oferite de Uniunea Europeană.

 

Valoarea exporturilor de produse agricole moldovenești în UE a crescut cu 500 mln de euro, în doi ani

Valoarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova pe piața Uniunii Europene a crescut cu 500 milioane de euro, în doi ani, urmare a implementării măsurilor fitosanitare prevăzute de Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), constată Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit experților, acum patru ani la semnarea Acordului, cu excepția mierii de albine, producătorii autohtoni nu exportau produse agricole în UE din cauza taxelor vamale, incompatibilității reglementelor naționale cu cele europene, tehnologiei de producție învechită.