REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 mai 2020)

Primăria Chișinău și Centrul Național Anticorupție au semnat un acord de colaborare

Primăria municipiului Chișinău a încheiat miercuri, 20 mai, un acord de colaborare cu Centrul Național Anticorupție cu scopul de a preveni și a combate corupția în cadrul primăriei capitalei. Acordul semnat vine să fortifice integritatea funcționarilor și colaboratorilor din cadrul administrației publice locale şi promovarea standardelor de integritate în cadrul administraţiei publice locale.

 

Condițiile de eligibilitate în cadrul Programului ”Prima casă” vor fi simplificate

Condițiile de eligibilitate în cadrul Programului ”Prima casă” vor fi simplificate prin reducerea cotei de participație proprie și extinderea categoriilor de beneficiari. Un proiecte de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 20 mai, de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Proiectul presupune micșorarea cotei participației proprii inițiale în Program de la 10% la 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, proiectul de lege prevede majorarea vîrstei solicitanților care pot accesa Programul - de la 45 la 50 ani. evin eligibile și persoanele fizice care dețineau în proprietate un imobil, dar al cărui spațiu locuibil depășea 9 m2 per persoană.

 

Un bărbat în vîrstă de 64 de ani a murit în urma unui incendiu

Un bărbat în vîrstă de 64 de ani din Costești, Ialoveni, a decedat după ce locuința sa a fost cuprinsă de un incendiu provocat de o țigară nestinsă. Potrivit datelor IGSU, în după amiaza zilei de 19 mai, pompierii au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-o casă de locuit din localitatea Costești, raionul Ialoveni. Tot aici a fost depistat cadavrul proprietarului, un bărbat în vîrstă de 64 de ani. Persoana era imobilizată la pat.

 

Revizuirea unei decizii a Curții Constituționale a fost declarată inadmisibilă

Curtea Constituțională /CC/ a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan privind revizuirea Hotărîrilor din 23 aprilie 2020 cu privire la destituirea acestuia din funcția de președinte al CC și decizia privind alegerea Domnicăi Manole în fruntea instituției. Judecătorii constituționali au evidențiat faptul că funcția de președinte al Curții Constituționale „nu este un drept garantat de statutul de judecător constituțional”, aceasta reprezintă un „mandat” încredințat de plenul Curții Constituționale care poate fi revocat, prin aceeași procedură în care a fost acordat.

 

Scriitorul Ion Diordiev a împlinit 85 de ani

Poetul, umoristul, prozatorul și dramaturgul Ion Diordiev își sărbătorește miercuri, 20 mai, cea de-a 85-a aniversare. Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a apreciat înalt calitatea scrisului omagiatului, care a semnat peste 30 de cărți.

 

Air Moldova își reia cursele regulate

La cursele pentru zborurile operate de compania aeriană Air Moldova, din R. Moldova, în perioada 22 – 28 mai, vor fi acceptați doar cetățenii deţinători ai vizelor de reşedinţă și ai permiselor de şedere în țările spre care intenționează să călătorească. De asemenea, călătorii trebuie să verifice cu autoritățile statului în care intenționează să călătorească sau să-l tranziteze toate restricțiile de călătorie sau de intrare impuse. În caz de nerespectare a acestor restricții, compania aeriană își rezervă dreptul de a nu accepta pasagerul la zbor. Este anunţul făcut miercuri, 20 mai, pe pagina oficială a companiei.

 

8 cazuri de pestă porcină, dintre care 6 în rezervația „Pădurea Domnească”

Opt cazuri de îmbolnăvire cu virusul pestei porcine africane au fost înregistrate de la începutul lunii mai, în R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit unui comunicat ANSA, toate probele au fost prelevate de la mistreți.

 

1385 de angajaţi din sistemului de sănătate au fost infectați cu COVID-19

Pînă la ziua de azi, au fost confirmate 1385 de cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care 327 de medici și 525 de asistenţi medicali. Potrivit datelor prezentate de Ministerul sănătății la ora actuală, în R. Moldova sînt confirmate 6340 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internați 46 de pacienți cu suspecție la COVID-19. Un număr de 244 de pacienți infectați cu noul coronavirus sînt în stare gravă, 22 conectați la aparate de respirație asistată, iar 546 sînt internați în stare de gravitate medie.

 

O treime din suprafeţele agricole din Floreşti şi Şoldăneşti sînt afectate de secetă şi precipitaţii

Circa o treime din totalul de suprafeţe agricole din raioanele Floreşti şi Şoldăneşti sînt afectate de secetă şi ultimele precipitaţii, conform ministrului agriculturii, Ion Perju, care a efectuat o vizită de lucru în aceste raioane. „Împreună cu autorităţile locale am evaluat starea suprafețelor agricole, care arată un impact distrugător al secetei şi precipitaţiilor din ultima perioadă”, a estimat ministrul. Potrivit oficialului, au avut de suferit lanurile de grîu, orz, floarea-soarelui și rapiță.

 

Incidentele din Zona de Securitate și dimensiunea de securitate au fost abordate în cadrul discuției cu OSCE

O discuție tematică privind incidentele din Zona de Securitate pe durata situației de urgență și problemele în domeniul securității au fost discutate astăzi între viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch, comunică Biroul politici de reintegrare. Pe durata situației de urgență, Chișinăul a solicitat în varii ocazii concursul Misiunii OSCE pentru a monitoriza Zona de Securitate și fixarea incidentelor. n conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control și Misiunea OSCE în Republica Moldova, semnate în anul 2004, Chișinăul a solicitat nu doar fixarea încălcărilor, dar și investigarea acestora pentru realizarea deplină a mandatului organizației.

 

Munca la distanță va fi reglementată de Codul Muncii

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat miercuri, 20 mai, un proiect de lege cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada Stării de urgență în sănătate publică și modificarea Codului muncii care reglementează organizarea muncii la distanță. Proiectul mai prevede stabilirea îndemnizației unice în mărime de 16 000 de lei angajaților infectați cu ”COVID-19” din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate MAI, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală.

 

Vor fi construite încă două puncte de inspecție la frontieră

Două puncte suplimentare de inspecție la frontieră (PIF), la Sculeni și Otaci vor fi construite în cadrul Proiectului ”Agricultură competitivă” finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID). Potrivit proiectului, construcția a două posturi suplimentare va facilita trecerea mărfurilor sigure, supuse controlului sanitar-veterinar și fitosanitar, precum și va contribui la diminuarea costurilor suportate de agenți economici la capitolul transport, în regiunea de nord a țării.

 

R. Moldova va primi din partea Japoniei un medicament anti-COVID

R. Moldova urmează să primească din partea Guvernului Japoniei un medicament antiviral pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul R. Moldova și Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect privind livrarea medicamentului ”Avigan” (favipiravir) în formă de ajutor de urgență pentru combaterea infecției COVID-19 oferit de Guvernul Japoniei. Este vorba despre un lot de 12 200 de pastile de ”Avigan” (favipiravir).