REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 mai 2019)

O maşină de taxi a explodat la o benzinărie din capitală

O maşină a explodat în dimineața zilei de luni, 20 mai, pe strada Calea Ieşilor din Chişinău. Nimeni nu a avut de suferit. Potrivit IGSU, incidental s-a întîmplat în jurul orei 6:00. În urma incendiului, nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus secţiunea motorului şi o banchetă din faţa automobilului.

 

Sute de hectare de semănături au fost afectate în urma ploilor din weekend

Circa 250 de hectare de culturi agricole şi zeci de gospodării au fost inundate în urma ploilor torenţiale de sîmbătă, 18 mai. Șuvoaiele au spălat o porțiune de drum dintre localitățile Donici şi Camenca din raionul Orhei şi au rupt cîteva diguri de protecție a unor bazine acvatice. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI (IGSU), în urma intemperiilor, în localitățile Donici şi Camenca din raionul Orhei, au fost înnămolite grădinile a circa 60 de gospodării particulare.

 

Autoritățile vor implementa noi măsuri de fluidizare a traficului la frontieră

Poliția de Frontieră a propus ca transportatorii de pasageri și agențiile de turism, care duc o evidență a numărului de călători ce urmează să plece în vacanțe, să efectueze un schimb de informații privind numărul de rute, punctele de trecere și timpul ales pentru traversarea frontierei de stat. Inițiativa ar putea determina facilitarea trecerii frontierei de stat pentru autocare și microbuze în perioada estivală, atunci cînd este atestat un număr mai mare de călători care aleg să-și petreacă vacanța peste hotarele țării.

 

209 infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Peste 200 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 141 de cazuri suspecţii fiind identificaţi, anunţă aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Numărul infracţiunilor a scăzut nesemnificativ faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 10 - 16 mai au fost înregistrate 40 de furturi, cinci cazuri de trafic de droguri, două jafuri, un omor şi două infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reţinute opt persoane anunţate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului au avut loc 37 de accidente rutiere, soldate cu patru persoane traumatizate.

 

Un copil de 11 ani s-a înecat într-un bazin acvatic din raionul Florești

Un copil în vîrstă de 11 ani s-a înecat, în după amiaza zilei de duminică, într-un bazin acvatic din raionul Florești. Băiatul își anunțase tatăl că merge la pescuit. Potrivit poliției, incidentul s-a produs, duminică, în jurul orei 16.00. În timp ce pescuia, băiatului i-a scăpat din mîini undița în iaz. În încercarea de a o recupera, băiatul a intrat în apă și s-a înecat.

 

Peste 1550 de încălcări de circulație au avut loc în weekend

În acest weekend, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste de 1.550 încălcări ale RCR. Tot în această perioadă, au fost înregistrate 23 de accidente rutiere grave, în urma cărora 29 de persoane s-au ales cu diferite traumatisme. Viteaza rămîne cea mai frecventă încălcare a șoferilor peste 970, alții 34 conduceau în stare de ebriatate, iar 28 șofau fără a avea careva acte asupra lor.

 

Pe sectorul Costeşti-Ungheni nivelul apei în Prut va creşte cu cca doi metri

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis luni, 20 mai, o avertizare care indică creşterea nivelului apei în rîul Prut, între localităţile Costeşti şi Ungheni. Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 20-24 mai, pe sectorul Costeşti - Ungheni al rîului Prut, nivelul apei va creşte cu 1,7- 2,7 metri. Conform hidrologilor, în locuri joase apa va ieși în luncă.

 

În sectoarele capitalei vor fi organizate iarmaroace agricole sezoniere

Producătorii autohtoni de fructe și legume își vor putea comercializa produsele la iarmaroace sezoniere care vor fi organizate în fiecare sector al capitalei. Acestea vor fi deschise la începutul lunii iunie și vor funcționa pînă în luna octombrie. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat luni, 20 mai, că participarea la iarmaroace va fi gratuită, iar pentru asta producătorii vor trebui doar să depună o cerere în adresa autorităților locale. Locurile unde vor fi amplasate tîrgurile vor fi selectate de preturile de sector.

 

Membrii unei grupări specializate în vînzare de arme au fost reţinuţi

Trei membri ai unei grupări criminale, specializată în comercializarea armelor şi muniţiilor aduse ilegal din regiunea transnistreană şi Federaţia Rusă, au fost reţinuţi de oamenii legii. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, cei trei au fost filaţi timp de cîteva luni de zile şi s-a stabilit că, pe lîngă comerţul cu arme, aceştia creşteau şi vindeau cînepă.

 

Portalul de înscriere online la grădinițe a devenit al 4-lea cel mai popular serviciu public electronic

Circa 19 mii de cereri au fost depuse pînă în prezent de părinți pe portalul de înscriere online a copiilor la grădiniță - egradinița.md. Astfel, acesta a devenit al patrulea cel mai popular serviciu public electronic din țară. Informațiile au fost prezentate de Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit primarului interimar, în anul 2018, bugetul alocat grădinițelor a crescut de patru ori. Totodată, anul trecut au fost făcute reparații în 110 grădinițe.