REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iunie 2018)

Pensionarii vor putea solicita reexaminarea pensiei

De la 1 ianuarie 2019, pensionarii vor putea solicita reexaminarea pensiilor. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat, în ședința de miercuri, un proiect pentru modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în cîmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vîrstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei, cu condiția că cuantumul pensiei reexaminate este mai mare decît cea aflată în plată. Reexaminarea pensiilor pentru limită de vîrstă stabilite pînă la 1 ianuarie 2019 se va efectua eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie. Astfel, de la 1 ianuarie 2019 vor fi reexaminate pensiile stabilite pînă la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie mai mare de 15 ani.

 

Salvatorii reinstalează corturile anticaniculă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI informează că va reinstala miercuri, 20 iunie, corturile anticaniculă în mai multe regiuni ale țării. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a precizat că punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, dar și la Bălți, Cahul și Comrat. „Corturile anticaniculă vor lucra zilnic de la ora 11.00 pînă la ora 18.00. În capitală, acestea pot fi vizitate de oameni pe următoarele adrese: sectorul Botanica - în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”, sectorul Centru - în prejma „Pieții Centrale”, sectorul Rîșcani - în apropierea „Pieții Matei Basarab”, sectorul Ciocana - pe strada Ginta Latina nr.18 și sectorul Buiucani - pe strada Calea Ieșilor nr.1”, a spus Puşcaşu.

 

R. Moldova este interesată în dezvoltarea comerțului cu Marea Britanie

Stadiul actual al relaţiilor economice moldo-britanice, interesul reciproc în evitarea barierelor comerciale după Brexit și oportunitatea semnării unui nou Acord de cooperare economică între două state, precum și oportunităţile investiţionale oferite de R. Moldova pentru business-ul britanic au fost discutate de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, cu ministrul Comerțului Internațional al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Gregory Hands. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE ministrul Tudor a menționat că pentru R. Moldova dezvoltarea și aprofundarea relațiilor comerciale cu Regatul Unit este foarte importantă. Oficialul de la Londra a punctat că în ultima perioadă numărul companiilor din Marea Britanie, orientate pentru investiții pe piața din această regiune, inclusiv R. Moldova, este în creștere.

 

Ion Ceban a dezaprobat invalidarea alegerilor locale noi

Ex-candidatul socialist la funcția de primar al capitalei a dezaprobat decizia judecătoriei de a invalida alegerile pentru fucnția de primar general al capitalei. Potrivit lui Ceban, principalul beneficiar al deciziei respective este chiar Andrei Năstase, deoarece acesta se victimizează în loc să fie la Primărie și să-și demonstreze capacitățile administrative. Într-o conferință de presă, Ceban a spus astăzi că Năstase a încălcat legislația electorală, ”însă abaterile respective nu pot influența rezultatul alegerilor”. „Noi am depus două contestații pe numele lui Năstase, însă n-am cerut retragerea acestuia din campanie”, a spus Ceban. El a mai spus că PSRM așteptăm motivarea deciziei, după care se vor adresa la Curtea de Apel pentru a anula decizia luată ieri de instanță.

 

Cetățenii pot sesiza MEI dacă au depistat nereguli în timpul lucrărilor de reparație a drumurilor

Cetățenii pot sesiza Ministerul Economiei și Infrastructurii dacă au depistat nereguli în timpul lucrărilor de reparație a drumurilor sau după darea în exploatare a acestora. „Dacă vor fi constatate neconformități, agenții economici vor fi obligați să execute lucrările de reparație din cont propriu”, a declarat ministrul Economiei Chiril Gaburici, care a inspectat mersul lucrărilor de reparație a drumurilor din localitatea Step-Soci. „Nu ne dorim ca aceste porțiuni de drum să fie reparate în fiecare an. Odată ce sînt reparate acum, să fie bune pentru o perioadă cît mai lungă de timp”, a mai adăugat ministrul.

 

Rata dobînzii la creditele bancare în lei a coborît la un nou minim istoric

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele în monedă naţională, acordate de băncile moldoveneşti, a coborît în luna mai 2018 la un nou minim istoric, de 8,63 la sută anual, față 10,26 la sută în perioada similară a anului precedent. Este pentru prima oară cînd rata dobînzii la finanțările în monedă națională coboară sub 9 la sută, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) făcute publice miercuri, 20 iunie. Experții apreciază că perioada cu dobînzi relativ mici va continua. Reintrarea inflației pe un trend de scădere și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către BNM vor trage ușor în jos dobînzile la creditele în lei, sînt de părere experții financiari.

 

R.Moldova a fost inclusă în topul țărilor cu cea mai rapidă scădere a populației

R. Moldova, alături de țările vecine – România și Ucraina au fost incluse în top 10 țări cu cea mai rapidă scădere a populației, potrivit quartz. În topul țărilor care dispar se mai regăsește Bulgaria, Letonia, Croația, Lituania, Serbia, Polonia și Ungaria. Reprezentanții ONU spun că pînă în 2050, populația acestor țări va fi redusă cu 15% sau mai mult. În R. Moldova se estimează că populația va scădea de la 4 milioane la 3,2 milioane de persoane. Experții explică declinul populației prin trei factori: scăderea natalității, migrația în masă și o rată a mortalității relativ ridicată.