REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 ianuarie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi. Potrivit cărților bisericești, Sfîntul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Trimis să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos, Ioan își împlinește misiunea botezîndu-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.

 

Indonezia ar putea deschide la Chișinău un consulat onorific

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi l-a primit pe ambasadorul Republicii Indonezia în R. Moldova, cu reședința la București, Muhammad Amhar Azeth, aflat în vizită de lucru la Chișinău. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul întrevederii a fost evidențiat interesul comun pentru consolidarea cooperării moldo-indoneziene în domenii de interes, precum și pentru punerea în valoare a potențialului vast al relațiilor bilaterale, inclusiv prin intermediul instituției consulatelor onorifice.

 

Școala profesională din Bubuieci a lansat cursuri pentru bucătăria vegană şi vegetariană

Persoanele interesate de bucătăria vegană și vegetariană se pot înscrie la cursurile practice, pe care le organizează în premieră Școala profesională din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău. Cursurile au o durată de trei luni și includ atît ore teoretice, desfășurate online, cît și lecții practice, care se vor desfășura în laboratorul didactic al instituției, dotat cu toate utilajele necesare. Participanții vor învăța să gătească cu produse autohtone, bio, achiziționate de la companii ce promovează modul sănătos de viață.

 

Viorel Morari a fost pus oficial sub învinuire pentru patru capete de acuzare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-a înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuirea pentru patru capete de acuzare și a depus demers pentru aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile. Morari este acuzat de: exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate – acțiuni comise în privința coproprietarilor rețelei de benzinării Vento. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi.

 

Trei persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Trei persoane, printre care și un copil de trei ani, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de o sobă defect. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cazul a avut loc pe 19 ianuarie în localitatea Bobocica din raionul Cantemir. Conform primelor investigații, familia a încălzit soba, iar din cauza gazului toxic emanat, aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale. Incendiul în locuință nu s-a produs.

 

Grădina Zoologică din capitală a achiziționat peste 30 de viețuitoare noi

Primăria municipiului Chișinău informează că numărul viețuitoarelor de la Grădina Zoologică din capitală s-a majorat cu 31 de exemplare noi. Dintre acestea 7 specii au ajuns pentru prima dată la noi, precum: lemur, caracal (rîsul african), serval, mara (iepure de Patagonia), capybara, capricorn (capre de munte), lupoaice și maimuțe. Animalele au fost aduse din Rusia, de la grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk. În prezent Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de viețuitoare de pe toate continentele, animale și păsări din 169 de specii.

 

Liceul din Sălcuța, Căușeni, a devenim mai performant datorită unui proiect în domeniu

Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni, a avansat de pe locul 218 pe locul 22 după rezultatele obținute la examenele de Bacalaureat. Administrația instituției susţine că această reușită se datorează transformării prin care a trecut liceul în ultimii ani, urmare a investițiilor din cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Proiectul respectiv este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul R. Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației. Bugetul total al proiectului este de circa 50 de milioane de dolari SUA.

 

50 de ventilatoare procurate cu suportul Băncii Mondiale vor fi distribuite în spitalele din țară

Încă 50 de ventilatoare procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova” vor fi distribuite spitalelor din țară pentru a face față numărului de pacienți internați cu COVID-19 și care necesită respirație asistată. Potrivit Ministerului sănătății, ventilatoarele vor ajunge la Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile, IFP „Chiril Draganiuc”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Cancelariei de Stat, SCR „T. Moșneaga”, Spitalul Clinic al MSMPS, IMC Clinica „E. Coțaga”, Spitalul Clinic din Bălți, Spitalele raionale Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Florești, Edineț, Hîncești, SCMC „V. Ignatenco”, SCM „Sf. Arhanghel Mihail”, SCM Nr.1, SCM „Sfînta Treime”.

 

Circulaţia pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă

În prezent, pe teritoriul țării sectoare de drum blocate nu sînt, iar circulația rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă, transmite Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Potrivit instituției, în ultimele 24 de ore, pe drumurile publice naționale din municipiul Chișinău, Bălți, raioanele Fălești, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Briceni, Edineț, Ocnița, Rezina, Drochia, Glodeni, Rîșcani, Florești, Călărași și Strășeni au fost executate lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. Unitățile teritoriale ale SA „Drumuri” au utilizat în procesul tehnologic 44 de utilaje speciale și au antrenat 65 de muncitori rutieri.

 

Eliberarea Autorizației de antrepozit vamal se va face doar în regim online

Serviciul Vamal al R. Moldova a anunțat că, din 1 februarie 2021, procedura de eliberare a Autorizației de antrepozit vamal (administrarea și gestionarea antrepozitului) se va desfășura doar în format electronic. „Tot procesul se va desfășura doar în format electronic. Astfel, la adresa de e-mail pe care o veți indica vor fi transmise toate notificările, inclusiv actul constatator de recepție a cererii, dar și actul permisiv. La prima etapă, va fi necesar să obțineți „Schema tehnologică de lucru elaborată și aprobată de biroul vamal în a cărui rază de activitate se află antrepozitul vamal. Aceasta, împreună cu tot setul de acte, va fi scanată și anexată la cerere”, au explicat surse de la Serviciul Vamal.

 

Un șef de la Consiliul raional Cantemir și un om de afaceri au fost reținuți de CNA

Șeful Direcției Construcții, gospodărie comunală, dezvoltare locală şi regională din cadrul Consiliului raional Cantemir și un om de afaceri din localitate au fost reținuți, în această dimineață, de ofițerii CNA, fiind bănuiți că ar fi manipulat mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum. Potrivit datelor CNA, funcționarul este bănuit că ar fi pretins și primit mită în valoare de 200 mii de lei de la agentul economic, care a cîștigat licitația pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Cantemir. În urma perchezițiilor, șeful Direcției și unul din antreprenori au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un om de afaceri este cercetat în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pînă la 10 ani de pușcărie.