REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 ianuarie 2020)

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc luni, 20 ianuarie, pe Sfîntul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi. Sfîntul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. În ziua marelui praznic închinat Soborului Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul, la sate și la orașe, de secole, se păstrează unele tradiții. La biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sînt aduse acasă sau sînt împărțite săracilor.

 

Guvernul R. Moldova va face o analiză săptămînală a prețurilor

Guvernul R. Moldova va crea un grup de monitorizare a prețurilor care va funcționa sub egida Ministerului Finanțelor. Premierul Ion Chicu a declarat luni, 20 ianuarie, că, sub egida Ministerului Finanțelor, în săptămîna 20-24 ianuarie, va fi creat grupul de monitorizare a prețurilor, care va face o analiză săptămînală a posibilelor majorări de prețuri. Făcînd referire la creșterea prețului la combustibil, premierul Chicu a spus că majorarea prețului la carburanți se datorează ajustării anuale a prețurilor la accize.

 

La Chișinău sosește astăzi grupul de lucru al Consiliului Europei

Astăzi vine la Chișinău grupul adhoc al Consiliului Europei, pentru a discuta despre reforma justiției, lansată de către autoritățile din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, după ședința de lucru tradițională cu președintele țării, Igor Dodon, și șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Potrivit lui Chicu, grupul de lucru din cadrul Consiliului Europei va acorda suport pe subiectul reformei justiției, astfel ca aceasta să decurcă conform normelor democratice internaționale.

 

Un membru al organizației teroriste DAESH a fost reținut la Chișinău

Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate în cooperare cu angajații Poliției de Frontieră au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale DAESH, în timp ce intenționa să treacă frontiera de stat în baza unui pașaport fals. În prezent, persoana se află în Centrul de Plasament al Străinilor al Biroului Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, pînă va fi luată decizia extrădării acestuia, potrivit unui comunicat al Serviciului de Informații și Securitate.

 

În caz de ninsori, capitala este pregătită cu autospeciale şi material antiderapant

În municipiul Chişinău sînt pregătite 52 de unităţi de transport care sînt gata să intervină imediat, în caz de ninsoare, a declarat Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, la şedinţa de luni, 20 ianuarie, a conducătorilor serviciilor Primăriei capitalei. Totodată, Burdiumov a specificat că în caz că ninge sau se formează polei, capitala este asigurată cu 860 de tone de sare şi 24 de tone de material antiderapant.

 

Sesiunea de primăvară a Parlamentului începe la 3 februarie

Sesiunea ordinară de primăvară 2020 a Parlamentului începe la 3 februarie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Data primei ședințe în plen a Parlamentului urmează a fi stabilită de către Biroul Permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi. În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii iulie.

 

Șefa Direcției Educație a primăriei capitalei și-ar putea pierde funcția

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a cerut demisia șefei Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu și solicită Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale să verifice mai multe nereguli sesizate în unele grădinițe și școli. „Rodica Guțu a fugit în concediu medical, știind că se fac investigații ale activității sale. Reveniți din acel condediu de boală și dați-vă demisia benevol”, a declarat Ion Ceban.

 

Cinci autobuze noi vor circula, de miercuri, în municipiul Chișinău

Cinci autobuze noi vor circula, începînd cu ziua de miercuri, 22 ianuarie, în municipiul Chișinău, a anuțat primarul general Ion Ceban. Potrivit acestuia, patru unități de transport vor fi destinate sectorului Ciocana, iar una - suburbiei Trușeni. Potrivit edilului, cele 5 autobuze asamblate la Chișinău au avut, săptămîna trecută, o perioadă de testare, iar începînd cu mijlocul săptămînii curente, vor fi puse în circulație.

 

Peste 130 de salvatori au asigurat securitatea de Bobotează

Peste 130 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), au asigurat securitatea cetățenilor, în timpul scăldatului conform tradiției de sărbătoarea creștină „Botezul Domnului”. Angajații IGSU s-au deplasat cu 29 autospeciale de intervenție în cele 13 raioane ale țării. Pe parcursul zilei, salvatorii și paramedicii Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare au monitorizat situația în preajma rîurilor și lacurilor, fiind gata pentru a interveni, dar și a acorda primul ajutor calificat persoanelor care au hotărît să intre în apa de Bobotează.

 

Guvernul a lansat concursurile publice pentru reparația drumurilor

Concursurile privind reparația drumurilor naționale au fost lansate pe platforma electronică MTender, iar către luna martie se așteaptă finalizarea procesului de desemnare a cîștigătorilor, a anunțat luni, 20 ianuarie, premierul Ion Chicu. Potrivit lui Chicu, Ministerul economiei va veni, în perioada imediat următoare, cu un proiect de hotărîre de Guvern pentru implementarea proiectului de reparație a drumurilor în localități, în cadrul proiectului „Drumuri Bune”. Premierul a mai spus că pe 22 ianuarie va avea loc reuniunea cu toți primarii din țară.