REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 februarie 2018)

Benzina şi motorina se vor ieftini cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat preţurile plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămîni. Astfel, începînd de miercuri, 21 februarie, preţul plafon pentru un litru de benzină Premium 95 va fi de 17,67 bani, iar un litru de motorină va costa 15 lei şi 58 de bani. Noile tarife sînt mai mici cu aproximativ un leu, decît cele de acum două săptămîni. Preţurile stabilite de operatori vor intra în vigoare începînd de miercuri. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decît cele stabilite de ANRE.

 

Finanțarea externă va depinde de concluziile Comisiei de la Veneția

Guvernarea de la Chişinău e puţin credibilă. Parlamentul European va ţine cont de concluziile Comisiei de la Veneţia pentru a decide asupra următoarei tranşe de credit. Declarații în acest sens a făcut Cristian Preda, europarlamentar din România. „E regretabil faptul că guvernarea de la Chișinău n-a ţinut seama de aceste mesaje de la Bruxelles pe care, le-am transmis cu mult înainte de adoptarea modificărilor în legea electorală şi n-au ţinut seama nici de avizul Comisiei de la Veneţia. În aceste condiţii, guvernarea a făcut un rău R. Moldova şi cetăţenilor, pentru că i-au împiedicat să beneficieze de pe urma asistenţei macrofinanciare”, a conchis Preda.

 

BM a constatat o stagnare a costului reglementării afacerii în R. Moldova

Nivelul de implicare a statului în activitatea întreprinderilor a rămas în anul 2017 la nivelul anului precedent, de 7.9 la sută. Îmbunătățirile ulterioare se vor produce doar în cazul în care reformele în derulare sau planificate vor fi implementate în practică. Acestea sînt unele din concluziile studiului Costul reglementării afacerilor 2017, prezentat marți, 20 februarie, de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul R. Moldova. Obiectivul stabilit pentru anul 2020 în Strategia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este de 7 la sută. ”Asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea încrederii businessului față de organele de stat este una din prioritățile principale care este pe agenda Guvernului”, a declarat Iulia Costin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei. Oficialul afirmă că pe parcursul anului 2017, Executivul a promovat un șir de reforme, necesitatea cărora a fost dictată de studiul efectuat pentru anul 2016, și care au fost axate pe îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea condițiilor atractive pentru dezvoltarea afacerilor în R. Moldova.

 

Directorul SIS a demisionat din funcție

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a demisionat din funcție. O cerere în acest sens a fost depusă în Parlament. Informația a fost confirmată de către reprezentanta Serviciului de presă al Legislativului, Liliana Anghel. Pîrlog a fost propus în această funcție de către majoritatea parlamentară, iar la 21 decembrie candidatura sa a fost susținută de Legislativ. În 2006, Pîrlog a fost numit în fruntea Ministerului Justiţiei şi în perioada 14-25 septembrie 2009 a deținut interimatul funcției de prim-ministru al țării.

 

Dosarul ”minei prăbuşite din Paşcani” a fost finalizat

Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a trei persoane pentru încălcarea regulilor de securitate la efectuarea lucrărilor de exploatare minieră, soldată cu decesul a trei persoane. Preşedintele Cooperativei de Producţie „Orizont Extragere” din satul Paşcani, raionul Criuleni, împreună cu şeful de sector şi maistrul în condiţii subterane de muncă din cadrul aceleiaşi cooperative vor compărea pe banca acuzaţilor. Tragedia a avut loc pe 20 noiembrie 2017, în mina de calcar pentru tăierea blocurilor mici a zăcămintelor. În timp ce se efectuau lucrări de tăiere a pietrei, din tavan au căzut rocile de calcar pe o suprafaţă de aproximativ 90 metri pătraţi, provocînd decesul a trei angajaţi. În cazul în care persoanele responsabile vor fi găsite vinovate, ele riscă de la 3 pînă la 10 ani închisoare.

 

Un ascunziș cu muniții a fost descoperit în capitală

Un ascunziș cu mai multe muniții, situat într-un parc din sectorul Rîșcani al capitalei, a fost descoperit marți, 20 februarie, de către polițiști. Ofițerii de investigație au mers la fața locului, după ce au primit o informație despre ascunziș și au găsit o pungă cu 267 de cartușe, un amotizator, 25 de percutoare pentru focos de instruire și imitare, un obiect de formă conică cu explozibil artizanal. Poliția caută persoanele care au ascuns munițiile. Acestea riscă amenzi de pînă la 27 000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la trei ani.

 

Guvernarea a solicitat o analiză a situației din Chişinău şi Bălţi

Demisia primarilor de Bălţi şi Chişinău, chiar dacă este întîrziată, este una binevenită. Declarații în acest sens a făcut marți, 20 februarie, purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari. Potrivit lui, formațiunea pe care o reprezintă a solicitat organizaţiilor regionale din municipiul Chişinău şi Bălţi să vină, în timp de o săptămînă, cu o analiză care să expună aşteptările locuitorilor celor două municipii. Ulterior, formaţiunea va veni cu o poziţie privind participarea la alegerile locale. „PDM a apreciat, chiar dacă cu întîrziere, acest gest din partea celor doi primari, din simplul motiv că ambele municipii, pe parcursul ultimilor ani, au fost implicate în mai multe lucruri care nu sînt benefice pentru cetăţeni: haos, interese politice, corupţie", a opinat Gămurari.