REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 decembrie 2018)

Fructele și legumele vor fi supuse controlului de conformitate

Decretul de promulgare şi legea cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete vor fi publicate vinery, 21 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi legislative, controlul va fi efectuat la toate etapele lanțului alimentar pînă la consumatorul final și se va aplica persoanelor fizice și juridice, excepție fiind sectorul casnic. Controalele de conformitate vor fi efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

La Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale

La sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol a avut loc reuniunea grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale. Delegația din partea R. Moldova a fost constituită din reprezentanții Biroului politici de reintegrare, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului Vamal și ÎS ”Poșta Moldovei”. În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de prestarea serviciilor poștale pe ambele maluri ale Nistrului, dificultățile întîmpinate în acest sens și măsurile necesare de întreprins în vederea soluționării problemelor existente. Partea moldovenească a pus în discuție problema transportării peste Nistru a pensiilor pe timp de iarnă în localitățile Molovata Nouă și Cocieri.

 

Ministerul Finanțelor a prezentat prioritățile pentru anul 2019

Ministerul Finanțelor a încasat în acest an venituri la bugetul de stat în sumă de 34 081,0 mln lei, cu 2 879,5 mln lei mai mult față de anul trecut. Datele au fost prezentate de către ministrul Finanțelor, Ion Chicu. Potrivit ministrului, creșterea veniturilor a condus la diminuarea ponderii deficitului bugetar în Produsul Intern Brut (PIB) pînă la 1,2%, față de 2,5%. „Conform estimărilor, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2018 nu va depăşi 54 365,6 mln lei. Progrese au fost înregistrate și pe dimensiunea fiscală”, a mai spus Chicu.

 

Șapte persoane au fost reținute pentru producerea și comercializarea drogurilor

Șapte persoane, printre care un student, au fost reținute pentru producerea și comercializarea drogurilor sintetice de tip PVC. Anunțul a fost făcut joi, 20 decembrie, de procurorul Dumitru Răileanu. Potrivit procurorului, membrii grupării au vîrstele cuprinse între 18 și 23 de ani și sînt originari din municipiul Chișinău și din regiunea transnistreană. Pe acest caz au fost realizate 12 percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate 450 de grame de droguri de tip PVC, două laboratoare specializate, materie primă și utilaje pentru prepararea substanțelor narcotice, cîntare la scară mică, telefoane mobile și calculatoare.

 

Un noul punct de trecere a frontierei va fi dat în exploatare la 21 decembrie

Noul punct de trecere a frontierei de stat de la Palanca, administrat în comun pe teritoriul ţării noastre de autoritățile din R. Moldova și Ucraina, va fi inaugurat vinery, 21 decembrie. Bugetul pentru lucrările de construcție a noului punct de trecere se cifrează la 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sînt acordate de Uniunea Europeană și 1,7 milioane de euro – de Guvernul R. Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Ambasadorul Poloniei solicită o campanie electorală transparentă

„Este foarte important ca procesul electoral care începe în R. Moldova și care se va încheia cu alegeri, iar apoi cu crearea unei majorități și a unui Guvern, să fie unul extrem de transparent”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk în cadrul unei emisiunii televizate. „Este un mesaj pe care îl transmitem noi, dar și toți partenerii R. Moldova”, a adăugat diplomatul polonez.

 

54 de lucrători migranți vor primi finanțare pentru dezvoltarea afacerilor

Un număr de 54 de lucrători migranți sau rudele de gradul I ale acestora vor beneficia de granturi pentru lansarea sau dezvoltarea unei afaceri prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”. Contractele cu aceștia au fost semnate joi, 20 decembrie, la Chișinău. Beneficiarii vor primi finanțare nerambursabilă în sumă de pînă la 250 mii de lei. Programul „PARE 1+1” este destinat lucrătorilor migranți și/sau rudelor de gradul întîi ale acestora care doresc să investească în lansarea sau/și dezvoltarea unei afaceri proprii.

 

Proprietarii de terenuri vor fi obligați să distrugă buruienile

Decretul de promulgare şi legea ce prevede modificarea Codului funciar vor fi publicate vineri, 21 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi legislative, deținătorii de terenuri vor primi sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspîndirii buruienilor. Sînt prevăzute amenzi de pînă la 1 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de maximum 6 000 pentru persoanele juridice. Amenzile vor fi aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.