REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 septembrie 2020)

Din 7 septembrie, grădinițele din Chișinău își vor relua programul obișnuit de activitate

Începînd cu data de 7 septembrie, grădinițele din municipiul Chișinău vor reveni la programul obișnuit de activitate. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat astăzi, în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipalități că, de la începutul săptămînii viitoare, grădinițele din capitală vor reveni la programul obișnuit de activitate. “În această săptămînă, grădinițele activează pînă la ora 15.00, iar din data de 7 septembrie se va reveni la un program de activitate în regim normal - orele 7.30 - 17.30”, a spus oficialul.

 

CEC a făcut public numărul total al alegătorilor

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 2 septembrie 2020, este de 3.290.312. Comisia Electorală Centrală a remis astăzi un comunicat de presă în care a făcut public numărul alegătorilor înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor. Autoritatea electorală a informat că, din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (3.290.312), 2.810.689 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II.

 

În Chișinău este stare de alertă epidemiologică sporită

În municipiul Chișinău este declarată stare de alertă epidemiologică sporită. Șeful adjunct interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat azi la ședința on-line a serviciilor municipalității că pe teritoriul capitalei este declarată stare de alertă epidemiologică sporită, fiind depășit numărul de 15 mii de bolnavi de COVID-19. “Avem 700 de lucrători medicali care au fost infectați cu coronavirus”, a spus Gîlcă. El a informat că incidența de coronavirus la o sută de mii de locuitori a crescut, ajungînd la 648.

 

Autoritățile din sănătate vor activa încă 120 de paturi pentru pacienții cu COVID-19

Începînd cu 3 septembrie curent, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” vor fi activate 120 de paturi pentru pacienții în stare gravă, confirmați cu COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit sursei citate, pacienții în stare gravă, dar care înregistrează o ameliorare a stării de sănătate, vor fi transferați din terapie intensivă în secția care va fi activată, unde vor urma tratamentul prescris de medici.

 

Lucrările de reabilitare a drumului de centură a capilatei au fost efectuate în proporție de 15 la sută

Lucrările de reabilitare a drumului de centură a municipiului Chișinău, care au început în primăvară, au fost efectuate în proporție de 15 la sută. Șoseaua are o lungime de peste 6,5 km și leagă drumurile M1 și R3. Aflat într-o inspecție pe șantier, ministrul Economiei, Sergiu Railean, a declarat că Guvernul nu va admite întîrzieri sau abateri de la calendar. Conform contractului, lucrările trebuie să fie încheiate în septembrie 2021.

 

Statul va institui moratoriu asupra controalelor fiscale

Statul va institui moratoriu asupra controalelor fiscale efectuate la producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale. Moratoriul este stabilit pînă în data de 31 decembrie 2020. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Guvern urmare a consultărilor pe care le-a avut cu agricultorii. Conform documentului, pînă la sfîrșitul acestui an se amînă controale, opinate sau inopinate, la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de păstrare a bunurilor producătorilor agricoli afectați de secetă.

 

Zeci de focare de ardere au fost lichidate de pompieri

Aproape 70 de focare de ardere au fost lichidate de pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în ultimele 24 de ore. În condițiile temperaturilor ridicate și lipsei de precipitații, flăcările au cuprins atît suprafețe de vegetație, cît și nutreț și fîn depozitate în gospodăriile oamenilor, riscînd să se extindă. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, riscurile au fost eliminate.

 

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat candidaturile agreate în calitate de Ambasadori ai R. Moldova

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, 3 candidaturi agreate în calitate de Ambasadori ai R. Moldova. Este vorba de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov. Eugen Revenco va fi Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Andrei Galbur – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Regatul Suediei și Andrei Popov – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Austria.

 

288 de gravide și 2073 de copii au fost infectați cu COVID-19

Un număr de 288 de femei gravide și 2073 de copii au fost infectați cu COVID-19, o bună parte din ei deja s-au vindecat. Datele au fost prezentate astăzi de către conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit responsabililor din sănătate, în ultimele săptămîni se observă o întinerire a cazurilor de COVID-19. Ei susțin că acest lucru are loc deoarece a fost perioada concediilor, iar oamenii au mers în ospeție la rude. Conform sursei, pînă la ziua de astăzi, peste 70 la sută din persoanele infectate cu noul virus s-au tratat, rămînînd active 9625 de cazuri. Cei mai afectați rămîn locuitorii orașelor, iar vîrsta medie a deceselor este de 66 de ani.

 

R. Moldova a primit un lot de asistență din partea Turciei

Turcia a oferit astăzi R. Moldova un lot de asistență materială, ce include echipament medical și tehnică de calcul. În cadrul evenimentului de transmitere a lotului, Ambasadorul Turciei în R. Moldova, Gürol Sökmensüer, a menționat că deși pandemia a afectat întreaga lume, Turcia s-a străduit să fie solidară cu Moldova, pe care o consideră prieten și partener strategic.