REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 decembrie 2019)

Persoanele care călătoresc cu trenul spre Moscova vor beneficia de reduceri la procurarea biletelor

Persoanele care călătoresc cu trenul Moscova–Chișinău–Moscova vor beneficia de reduceri la procurarea biletelor. Anunțul a fost făcut luni, 2 decembrie de Calea Ferată din Moldova (CFM). Potrivit sursei citate, reducerile vor constitui 20 % în cazul procurării documentelor de călătorie în perioada de la 45 pînă la 41 zile pînă la plecarea trenului. Pasagerii care vor procura bilete cu 18-40 de zile înainte de călătorie vor beneficia de reduceri de 10 la sută.

 

Primul caz de gripă a fost înregistrat în Chișinău

În Chișinău a fost înregistrat primul caz de gripă. Cazul a fost înregistrat la o femeie, care s-a adresat la medicul de familie pe 26 noiembrie, iar a doua zi a fost internată în spital. Două zile mai tîrziu, medicii au confirmat virusul gripal. Conform datelor, femeia la care a fost depistat cazul de gripă are 60 de ani și este locuitoare a sectorului Rîșcani al Capitalei.

 

Şeful statului a solicitat convocarea Consiliului Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate se va întruni săptămîna curentă pentru a discuta subiecte ce ţin de aprovizionarea R. Moldova cu gaze după data de 1 ianuarie 2020. Anunţul a fost făcut luni, 2 decembrie de şeful statului Igor Dodon după şedinţa de lucru avută în dimineața zilei cu premierul Ion Chicu şi speakerul Zinaida Grecianîi. Potrivit lui Dodon, pe agenda Consiliului va fi inclus şi subiectul ce ţine de furtul miliardului.

 

În anul 2019 аu fost confirmate peste 700 de cazuri noi cu HIV

În primele zece luni ale anului curent, аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de est. Infecţia afectează persoane tinere, de vîrstă reproductivă, menţinîndu-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală. Datele sînt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 1 decmbrie a Zilei mondiale de combatere SIDA. La data de 1 ianuarie 2018 erau înregistrate 12 734 de cazuri de infecție cu HIV.

 

Un tînăr s-a aruncat în gol de la etajul 14 al unui bloc de locuit

Un tînăr a murit, după ce s-a prăbușit în gol de la etajul 14 al unui bloc de locuințe. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:03, în municipiul Bălți. Potrivit poliției locale, ar fi vorba despre un caz de suicid, iar victima s-a dovedit a fi un tînăr în vîrstă de 22 de ani. Surse din cadrul IP Bălți au comunicat că asupra sa, oamenii legii au găsit o legitimație de serviciu ce aparține Inspectoratului General pentru Situații Urgente cu grad de sergent inferior de pompier.

 

Peste 350 de accidente rutiere au avut loc în Chișinău, în doar șase zile

În urma caderilor de lapoviţă şi persistenţei ceţei, doar în perioada 24-29 noiembrie anul curent, în Chişinău s-au produs 356 accidente rutiere provocate de neatenţia şi imprudenţa şoferilor, în urma cărora au fost înregistrate 31 victime. În zilele de joi şi vineri au fost înregistrate între 78 şi 84 accidente rutiere.

 

Peste 160 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 169 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 134 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut cu peste 20 la sută faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 22-28 noiembrie, s-au înregistrat 27 de furturi, cinci infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi cinci infracțiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute 11 persoane anunțate în căutare.

 

Circa 2000 de șoferi au fost sancționați în week-end

Peste 2000 de șoferi au fost documentați în ultimele două zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei peste 2000 de conducători auto, 1000 au depășit limita de viteză admisă, alți 44 au fost înlăturați de la volan deoarece se aflau în stare de ebrietate, iar 49 şoferi nu aveau permisele de conducere. În această perioadă, în urma celor 17 accidente rutiere produse pe traseele ţării, o persoană a decedat, iar 21 au ajuns la spital cu diverse traumatisme.

 

În R. Moldova au fost înregistrate două cazuri suspecte de rujeolă

Un copil de 2,8 ani din capitală şi un băiat în vîrstă de 12 ani din satul Hlina, raionul Briceni sînt suspectaţi că s-au îmbolnăvit de rujeolă. Cazurile sînt cercetate de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că cei doi bolnavi beneficiază de îngrijirile medicale necesare, iar specialiştii ANSP le-au prelevat probe de laborator.

 

Franța a reconfirmat sprijinul pentru R. Moldova

Oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-franceze pe dimensiunea social-economică au fost discutate luni, 2 decembrie în cadrul întrevederii prim-ministrului Ion Chicu cu Ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău, Pascal Le Deunff. „Principalele priorităţi ale Executivului de la Chişinău sînt lupta cu corupţia, reformarea justiţiei, care stă la baza oricărui stat de drept şi edificarea unui sector financiar-bancar transparent”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri. La rîndul său, Pascal Le Deunff și-a exprimat opinia că există oportunități nefolosite care pot determina creșterea investițiilor franceze în țara noastră.