REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1august 2019)

Angajați ai MAI vor dona sînge în sprijinul victimelor accidentelor rutiere

Mai mulți polițiști, carabinieri, pompieri și salvatori din toată țara vor dona sînge în cadrul campaniei naționale „MAI donează sînge! MAI salvează vieți”. Aceasta a fost inițiată în premieră de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în sprijinul victimelor accidentelor rutiere. Campania a fost lansată joi, 1 august la Chișinău și va fi organizată în mai multe localități din nordul, sudul și centrul țării.

 

Campionii mondiali universitari vor primi garsoniere

Campionii mondiali universitari din anul curent (Napoli, Italia) Andrian Mardare (suliță) și Denis Vieru (judo) vor fi remunerați cu garsoniere de Federația Moldovenească a Sportului Studențesc și a Veteranilor (FMSSV). ” Ei vor primi apartamente aproximativ în decurs de un an în blocuri ce se află în construcție”, a declarat președintele FMSSV, Veaceslav Manolachi.

 

Salvatorii au deblocat trei persoane implicate în accidente rutiere

Trei șoferi au fost deblocați din fiarele mașinilor de către salvatori după ce au fost implicați în accidente rutiere produse în seara zilei de miercuri, 31 iulie, în nordul țării. Potrivit Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, primul caz a avut loc în apropierea satului Halahora de Sus, raionul Briceni. În cel de-al doilea caz, salvatorii au intervenit pentru a debloca o persoană în vîrstă de 43 de ani dintr-un autoturism care s-a tamponat într-un pilon de telecomunicații.

 

Un copil a decedat după explozia unei grenade

Un copil de 10 ani a murit în seara zilei de ieri, 31 iulie, iar altul a fost rănit, după ce au detonat o grenadă în apropiere de terenul de joacă pentru copii. Tragedia s-a întîmplat în curtea blocurilor cu cinci etaje de pe bulevardul Mihai Eminescu. „În intervalul orelor 20.00 – 20.20, poliţia a fost alertată de către o doamnă, precum că s-a produs o deflagraţie şi că sînt jertfe. La spital mai este un copil rănit şi o doamnă, care stătea pe afară cu copiii, dar ei sînt în afara pericolului”, a declarat Oleg Cioban, şeful Inspectoratului de Poliţie Criuleni.

 

Premierul va pleca în Rusia și SUA

Prim-ministrul Maia Sandu va întreprinde în toamnă o vizită în Federaţia Rusă şi tot în această perioadă va vizita şi Statele Unite ale Americii. Anunţul a fost făcut de către prim-ministru în cadrul unei emisiuni televizate. Şeful Cabinetului de miniştri intenţionează să discute la Moscova despre ridicarea barierelor economice, precum şi despre îmbunătăţirea condiţiilor de export către Federaţia Rusă. Sandu a mai spus că va discuta cu autorităţile de la Moscova şi despre negocierea unui preţ cît mai mic pentru achiziţia de gaze naturale.

 

UE va oferi granturi pentru intensificarea cooperării în domeniul afacerilor

Uniunea Europeană va oferi suport financiar nerambursabil/granturi pentru realizarea proiectelor de creare sau consolidare a platformelor de cooperare între asociațiile de afaceri și ONG-urile de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Data limită pentru depunerea proiectelor este 28 august. Sînt invitate să depună dosarele pentru finanțări în valoare de pînă la 25 000 de euro organizațiile non-profit atît din dreapta, cît și din stînga Nistrului. Proiectele trebuie să conțină inițiative de cooperare în domeniul afacerilor și de consolidare a încrederii între asociațiile de afaceri și ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

În R. Moldova vor fi create servicii de reintegrare pentru migranţii reveniți

Mai multe localități și structuri teritoriale pentru ocuparea forței de muncă vor fi susținute de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare în crearea unui nou model de dezvoltare economică locală, precum și în prestarea unor servicii de angajare și reintegrare a migranţilor reveniți. Acestea sînt rezultatele etapei a II-a a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Astfel, 25 din 35 de comunități selectate prin concurs vor beneficia de suport financiar în valoare de 60 de mii de dolari fiecare (co-finanțare de 50%) pentru realizarea proiectelor de dezvoltare economică a comunităților.

 

Un microbuz cu moldoveni, implicat într-un grav accident în Romînia

Un autocar în care se aflau opt moldoveni a fost implicat într-un accident grav care a avut loc joi, 1 august, în judeţul Bihor, Romînia. În urma impactului, două persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte persoane au fost rănite. Potrivit versiunii preliminare, șoferul microbuzului ar fi adormit la volan, iar în acel moment s-a izbit violent cu un TIR.

 

Persoanele care vor cîştiga bani la loterie vor plăti impozite

Facilitățile fiscale pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc vor fi anulate, potrivit unui proiect de modificare a legislației, avizat pozitiv, joi 1 august, de către guvern. Persoanele care vor cîştiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozite pe venitul ce depășește 240 de lei. Cîştigurile de la loterii şi/sau din pariurile sportive nu vor fi impozitate pînă la mărimea de 1 la sută din scutirea personală (240 lei).

 

R. Moldova va semna cu Belarus aranjamentul pentru aplicarea Acordului privind securitatea socială

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 1 august, hotărîrea cu privire la semnarea Aranjamentului administrativ privind aplicarea Acordului dintre R. Moldova şi Belarus privind securitatea socială. Aranjamentul este un instrument secundar, avînd rolul de implementare a Acordului. Documentul respectiv determină instituțiile competente ale statelor contractante și modalitatea de colaborare a acestora, dreptul la prestații precum și schimbul de date statistice, informații și formulare.

 

Directorul unei agenții de stat și-a anunțat demisia

Directorul Agenției de Stat pentru Relații Interetnice, Oleg Babenko, și-a anunțat demisia joi, 1 august. El declară că pleacă din funcție din inițiativă proprie. Cererea de demisie a funcționarului a fost aprobată de membrii Cabinetului de Miniștri. Oleg Babenko s-a aflat în funcția de director al Agenției pentru Relații Interetnice timp de trei ani.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42