REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 octombrie 2020)

Vremea se răcește simțitor

Vremea se răcește simțitor. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de îngheț, valabilă pe întreg teritoriul țării, în intervalul 19 - 20 octombrie. Astfel, în legătură cu pătrunderea unei mase de aer rece din latitudinile nordice în orele nocturne și ale dimineții la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°С și izolat în aer de -1..-2°С.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a fost testată pozitiv la COVID-19

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Secretariatul Legislativului a fost anunțat astăzi despre această situație. Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, Zinaida Greceanîi se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Regimul de autoizolare la domiciliu a deputaților în Parlamentul de legislatura a X-a este stabilit, conform unei dispoziții a speakerului, pînă la prezentarea rezultatelor negative ale testului la COVID-19.

 

Peste 900 de șoferi au fost amendați în weekend pentru încălcarea regulilor rutiere

Peste 900 de șoferi s-au ales cu amenzi în weekend pentru încălcarea regulilor rutiere. 38 dintre aceștia conduceau în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, peste 400 de șoferi au depășit limita de viteză, 38 de șoferi au fost depistați conducînd automobilul în stare de ebrietate, dintre care trei au refuzat testarea alcoolscopică, iar 146 nu au respectat indicatoarele rutiere. Alți 101 conducători auto au fost documentați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor, iar 88 nu aveau trecută revizia tehnică a mașinii.

 

Trei copii din grădinițe și 144 de elevi din capitală au fost infectați cu COVID-19

Trei copii din grădinițe și 144 de elevi din capitală au fost infectați cu COVID-19 în ultimele zile, iar în spitalele din municipiu mai rămîn libere circa 240 de locuri pentru pacienții infectați cu noul virus. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul ședinței serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a menționat în ședință că numărul de infectări în capitală este în creștere, iar pronosticul este nefavorabil. Conform sursei citate, din 1022 de locuri disponibile în spitalele municipale, sînt ocupate 781, inclusiv 131 de către pacienți din alte regiuni ale țării. Din totalul de pacienți spitalizați, 143 sînt în stare extrem de gravă.

 

R. Moldova participă la Săptămîna Verde Europeană 2020

R. Moldova participă, în perioada 19-23 octombrie, la Săptămîna Verde Europeană 2020. Tematica din acest an a evenimentului este natura, biodiversitatea și Pactul Verde European, avînd scopul de a evidenția contribuția biodiversității la dezvoltarea economiei, sănătatea societății, precum și stimularea redresării durabile. Deschiderea oficială a Săptămînii Verzi Europene 2020 va avea loc astăzi la Lisabona, desemnată Capitala Verde Europeană 2020.

 

Zăcămîntul de apă minerală „Cahul” va fi concesionat

Concesionarea zăcămîntului de apă minerală „Cahul” și proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” au fost examinate la Cahul. Autorităţile au decis că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) va relansa un concurs public pentru selectarea concesionarului acestui zăcămînt. „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat are o conotație socială, fapt pentru care trebuie să punem în prim plan interesul public. Ne propunem să revizuim condițiile concesionării zăcămîntului de apă minerală „Cahul” și să elaborăm un caiet de sarcini elocvent”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim Popov.

 

Peste 240 de familii vulnerabile din capitală vor primi lemne pentru foc

Un număr de 241 de familii sărace din capitală vor primi din partea Primăriei lemne de foc. Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că distribuirea lemnelor începe chiar de astăzi și în total vor fi repartizați 723 de metri cubi de lemn. Materialul de foc a fost obținut în urma curățării și tăierii copacilor de pe teritoriul orașului. Conform surse citate, lemne de foc vor primi 25 de familii din sectorul Centru, 18 familii din sectorul Rîșcani, 56 familii - sectorul Buiucani, 115 familii - sectorul Ciocana, 27 familii - sectorul Botanica.

 

Mai multe organizaţii neguvernamentale din sudul țării au primit granturi din partea UE

Cincisprezece organizații ale societății civile din Regiunea de Sud a țării au devenit beneficiare ale Programului de granturi locale al Uniunii Europene. Suma totală a granturilor acordate este de 512 915 de euro, cu contribuții locale de circa 107 283 de euro. În următoarele luni, organizațiile din sudul țării, beneficiare ale programului, vor implementa în localitățile lor proiecte menite să abiliteze cetățenii prin participarea activă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă (economică, socială, de mediu) și infrastructura serviciilor publice în comunitățile locale din raioanele Cahul, Cantemir, Cimișlia, Taraclia, Leova şi Căușeni.

 

Primăria Chișinău a anunțat că este gata pentru a demara sezonul de încălzire 2020-2021

Primăria Chişinău a anunțat că este gata pentru a începe sezonul de încălzire 2020-2021. O dispoziție pentru livrarea agentului termic a fost pregătită de viceprimarul de ramură și au fost făcute stocuri de material antiderapant și soluție pentru combaterea poleiului. Într-o postare pe pagina sa oficială, primarul capitalei, Ion Ceban, a precizat că toate cele șapte surse de livrare a agentului termic către fondul locativ - patru surse ale S. A „Termoelectrica” şi trei surse ale „Apă-Canal Chişinău”, sînt pregătite pentru a conecta locuitorii capitalei la agentul termic.

 

Grigore Caramalac alias „Bulgarul” este anunțat în căutare internațională

Inspectoratul Național de Investigații al IGP vine cu precizări în legătură cu apariţia unor informaţii privind clasarea cauzelor penale și încetarea mandatului de arest emis pe numele lui Grigore Caramalac, cunoscut sub pseudonimul „Bulgarul”. Potrivit oamenilor legii, acesta este în continuare anunțat în căutare internațională și urmează a fi reținut și prezentat în fața organului de urmărire penală. Potrivit poliției, Caramalac este învinuit în alte două cauze penale - șantaj și tentativă de omor.