REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 noiembrie 2018)

De la 1 ianuarie 2019 țigările se scumpesc

De la 1 ianuarie 2019, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete va crește. Astfel, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei. Experții de la Banca Mondială spun că sporirea taxelor pentru produsele din tutun ar putea duce la creșterea încasărilor la buget. În anul 2107 mărirea accizelor a dus la o scădere a consumului de țigări cu 10% sau la aproximativ 600 de milioane de țigări. Comercializarea țigaretelor cu sau fără filtru la prețuri mai mici decît prețurile minime stabilite se sancționează cu amendă în mărime de 50% din valoarea țigaretelor respective, pornind de la prețul minim de referință respectiv, dar nu mai puțin de o mie de lei.

 

Specialiștii au confirmat 14 cazuri noi de rujeolă

Pe parcursul lunii noiembrie, specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat 14 cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că toţi pacienţii înregistraţi în luna noiembrie sînt rude sau au contactat cu persoanele care au făcut boala anterior. De la începutul acestui an, s-au înregistrat 326 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, pe parcursul lunii octombrie s-au înregistrat nouă cazuri de această maladie. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare.

 

Mai multe curse aeriene au fost reținute și anulate din cauza intemperiei

Mai multe curse aeriene au fost reținute și anulate luni, 19 noiembrie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Potrivit site-ului oficial al aeroportului, mai multe curse au decolat și aterizat cu întîrziere. Totodată, cursele spre și dinspre Istanbul au fost anulate. Reprezentanți ai Gării Auto Centru au anunțat că, din cauza condițiilor meteo, cîteva curse auto au fost anulate, iar altele au pornit sau au ajuns cu întîrziere. Este vorba de curse spre localități precum Căinari și Cimișlia. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru luni, 19 noiembrie, Cod Galben de condiții complicate ale vremii.

 

A fost lansată ruta de troleibuz Chișinău - Trușeni

Cinci troleibuze cu propulsie autonomă au fost puse luni, 19 noiembrie, în circulație pe o nouă rută de troleibuz, care va face legătura dintre Chișinău și comuna Trușeni. Pe acest traseu va circula troleibuzul nr. 34. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a specificat că, prin lansarea acestei rute, „autoritățile locale își propun să rezolve o problemă care a durat ani de zile”. Directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Regia Transport Electric Chişinău” (RTEC), Dorin Ciornîi, a precizat că „cele cinci troleibuze au fost procurate din Belarus și asamblate la Chișinău”.

 

Șeful statului va efectua o vizită în Rusia

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasneţov. În cadrul dialogului părțile au discutat mai multe chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale, situația din politica internă şi externă a ţării. În mod special a fost abordat subiectul cu privire la vizita de lucru pe care șeful statului urmează s-o întreprindă în Federația Rusă. Interlocutorii s-au axat pe discursul pe care Igor Dodon îl va rosti în fața parlamentarilor ruși în Duma de Stat, întrevederile pe care le va avea cu înalți demnitari de stat din FR, pe întîlnirile cu diaspora moldovenească din Moscova, pe data de 24 noiembrie și Sankt Petersburg – pe 25 noiembrie.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut în capitală

Peste 2400 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 19 noiembrie, de către şeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Carolina Olaru. Conform datelor, numărul cazurilor de viroze a crescut față de săptămîna trecută, cînd s-au înregistrat peste 2200 de cazuri. În aceeași perioadă, peste 275 de persoane s-au adresat la medic cu maladii infecțioase și intoxicații. Din numărul total, 121 de pacienți au acuzat diaree, dintre aceștia 98 au fost copii.

 

Programul Prima Casă a ajuns la 810 beneficiari

810 credite au fost deja acordate în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 92 de împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar 170 – în cadrul programului “Prima Casă 3”. Potrivit ODIMM, suma totală a garanțiilor active este de peste 190 de milioane de lei, iar suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 380 de milioane de lei.