REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 martie 2018)

În capitală au fost înregistrate peste 100 de cazuri noi de gripă

Peste 100 de cazuri noi de gripă au fost înregistrate în capitală pe parcursul ultimei săptămîni. Anunțul a fost făcut luni, 19 martie, de șeful adjunct al Direcţiei generale asistenţă socială a municipiului Chişinău, Irina Banova, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor primăriei. Conform datelor prezentate, săptămîna trecută, în capitală s-au înregistrat 3766 cazuri de infecţii respiratorii cu 15,3% mai puţin decît în săptămînile precedente. „Cei mai afectaţi de viroze sînt copiii de pînă la şase ani (1374 de cazuri), dintre aceştia 64 au fost internaţi în spital pentru îngrijiri medicale”, a afirmat Banova. Potrivit datelor prezentate, de la începutul anului, în capitală au fost înregistrate 405 de cazuri de gripă. Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că de la începutul sezonului rece patru moldoveni, printre care un minor au decedat din cauza gripei.

 

Ministrul de externe bosniac întreprinde o vizită în R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al Bosniei şi Herţegovina, Igor Crnadak, întreprinde o vizită oficială în R. Moldova, în perioada 19-21 martie, la invitația șefului Diplomației moldovenești. Programul vizitei include întrevederi cu conducerea de vîrf a R. Moldova şi la alte instituţii sectoriale. Marți, 20 martie, la sediul MAEIE, miniștrii Tudor Ulianovschi și Igor Crnadak vor susține o conferință de presă comună, unde vor informa opinia publică despre principalele teme discutate în cadrul dialogului bilateral.

 

Vice-ministrul rus de externe va sosi la Chişinău

Vice-ministrul rus de externe, Grigori Karasin, va sosi pe 20 martie la Chişinău, într-o vizită de lucru. Oficialul va avea o întrevedere cu şeful diplomaţiei de la Chişinău, Tudor Ulianovschi și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lisnic. De asemenea, oficialul va purta discuții cu preşedintele Igor Dodon. Vizita oficialului rus în Moldova va dura două zile. În februarie, Tudor Ulianovschi şi omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov, au avut o întrevedere la Munchen. Cei doi oficiali au discutat despre subiectele de actualitate de pe agenda bilaterală, printre care şi cel legat de procesul de reglementare transnistreană.

 

Șeful statului a semnat decretul de numire a Ministrului justiției

Președintele Igor Dodon a semnat, luni, 19 martie, decretul de numire a Victoriei Iftodi în calitate de ministru al Justiției. „După discuțiile cu prim-ministrul Pavel Filip și doamna Victoria Iftodi, candidat la funcția de ministru al Justiției, am semnat decretul de numire în funcție a doamnei Victoria Iftodi. O cunosc personal de foarte mult timp pe doamna Iftodi. Cred că este una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate, persoană care sper că se va impune și va promova reformele necesare în justiție. Am discutat în detaliu despre necesitatea stringentă de realizare a reformelor reale în sectorul justiției”, a declarat președintele Dodon.

 

Majoritatea covîrșitoare a transnistrenilor l-au votat pe Putin

La alegerile prezidențiale din Federația Rusă, desfășurate în autoproclamata republică transnistreană, Vladimir Putin a acumulat 96,4% din voturi. Așa-numita Comisie Electorală Centrală (CEC) de la Tiraspol a menționat și rata înaltă de participare, la scrutin prezentîndu-se 73 947 de cetățeni. Potrivit unui comunicat al CEC, este o prezență record a participării transnistrenilor la procesele electorale din Federația Rusă. Astfel, la scrutinul prezidențial anterior din anul 2012 în stînga Nistrului au votat 50 368 de alegători.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Nunţiul Apostolic în R. Moldova

Aspecte ale cooperării bilaterale au fost discutate, luni, 19 martie, în cadrul întrevederii Ministrului de externe Tudor Ulianovschi, cu Nunţiul Apostolic în R. Moldova, Miguel Maury Buendia. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul întrevederii, oficialii au abordat mai multe subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, menţionînd interesul comun pentru dezvoltarea relaţiilor dintre R. Moldova şi Sfîntul Scaun în diverse domenii de interes reciproc. Interlocutorii au avut și un schimb de opinii privind evoluţiile în plan regional și internaţional, precum și oportunitățile de cooperare pe subiecte de pe agenda internațională. La 5 decembrie 2015, Papa Francisc l-a numit pe Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía Nunţiu Apostolic în România, iar la 25 ianuarie 2016 acesta a fost numit Nunţiu Apostolic în R. Moldova.