REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 iulie 2018)

Terenul Stadionului Republican va fi transmis Ambasadei SUA

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la transmiterea a bunului imobil Stadionul Republican în proprietatea Statelor Unite ale Americii în vederea edificării noului sediu al Ambasadei. Proiectul prevede că se permite „desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 hectare pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii”. Potrivit documentului, Guvernul va asigura determinarea valorii bunului imobil, negocierea prețului și semnarea contractului de vînzare-cumpărare a bunului imobil, pentru a garanta transmiterea acestei proprietăți Ambasadei.

 

ANTA va verifica activitatea companiilor de taxi

Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a solicitat Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) să verifice activitatea companiilor de taxi din toată țara, după ce au fost semnalate mai multe nereguli. Solicitarea a fost făcută în timpul unei vizite inopinate la ANTA. „Primim sesizări de la oameni că, în raioane, taxiurile nu au plăcuțe galbene de înmatriculare și nici aparate de taxat. Vă rog să verificați activitatea companiilor de taxi și să întreprindeți acțiunile necesare, astfel încît toți transportatorii să activeze după aceleași reguli de joc”, a menționat ministrul. O altă problemă abordată a fost transportul interurban de pasageri, și anume nerespectarea orarelor, depășirea limitei de viteză, transportul ilegal de pasageri și colete.

 

O femeie și trei copii au decedat într-un accident rutier

Un accident pe traseul Chișinău-Leușeni s-a produs în seara zilei de miercuri, 18 iulie, în jurnul orei 23. În urma impactului patru persoane au decedat, iar alte patru au fost spitalizate, după ce o căruță a fost lovită în plin de un automobil. Potrivit poliției, la volanul vehiculului se afla un cetățean străin de 35 de ani care venea de la Vama Leușeni. Conform anchetei, bărbatul de la volan nu ar fi văzut căruța care se deplasa pe carosabil din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În consecință, trei copii de 4, 5 și 16 ani au murit pe loc, precum și mama unuia din minori. Alte patu persoane implicate în acest accident au fost spitalizate în stare gravă.

 

41% din acţiunile MAIB au fost vîndute cu 450 milioane de lei

Statul a cumpărat acțiunile Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” SA. Miercuri, 18 iulie, au fost efectuate două tranzacții la Bursa de Valori a Moldovei, în cadrul căreia au fost achiziționate cele 41,09% din capitalul social al MAIB. Cele două pachete de acțiuni au fost cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (ASP), în numele Guvernului R. Moldova. Potrivit sursei, din pachetul de 37,56%, o acțiune a fost vîndută cu 154,71 lei, iar din pachetul de 3,53%, o acțiune a fost vîndută cu 1064,02 lei. În total, costul tranzacțiilor a fost de aproape 450 de milioane de lei, suma fiind alocată de către Ministerul Finanțelor.

 

Un protest împotriva anulării alegerilor locale noi a fost organizat în capitală

Mii de persoane au venit joi, 19 iulie, în fața primăriei capitalei și în Piața Marii Adunări Naționale nemulțumiți de decizia magistraților de a invalida alegerile locale noi din municipiu. Protestatarii au cerut autorităților să valideze mandatul lui Andrei Năstase, candidatul care a cumulat cele mai multe voturi în turul doi de scrutin. Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci printre care „vrem primarul pe care l-am votat”, “votul ne-a fost furat” și au fluturat drapele R. Moldova și UE. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora din Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene.

 

Un expert din SUA instruiește angajații Serviciului Fiscal

O echipă mixtă de experți naționali și internaționali, condusă de consilierul din cadrul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, Thomas Mathews, desfășoară cursuri de instruire în domeniul comunicării cu contribuabilii pentru angajații Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Cursurile cu genericul „Atitudine și comportament” sînt organizate în toate subdiviziunile specializate ale SFS. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în cadrul instruirii, sînt studiate principiile ce stau la baza comunicării cu contribuabilii, etica în deservirea acestora, metode practice vizavi de contribuabilii care acumulează datorii față de buget, reguli de comunicare non-verbală. Pe parcursul anului curent, peste 150 de angajați ai SFS au beneficiat de cursuri practice de instruire ghidate de expertul de la Trezoreria SUA, delegat la SFS pentru un termen de 3 ani.

 

În R. Moldova vor fi create Centre de zi pentru îngrijirea copiilor

Un nou serviciu social destinat copiilor cu vîrsta de la 4 luni la 3 ani, va fi instituit de către autoritățile publice locale. Acesta presupune crearea în comunități a centrelor de zi, care vor putea găzdui pînă la 12 copii. Potrivit Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vîrsta de 4 luni-3 ani”, Centrul va acorda asistenţă copiilor în conformitate cu particularităţile individuale de dezvoltare, va consolida competenţele parentale şi va susţine familiile în soluționarea problemelor identificate. Copiii vor fi admiși în Centru în baza cererii părintelui sau a persoanei în grija căruia se află.

 

Andrian Candu promite că sistemul mixt nu va fi anulat

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat joi, 19 iulie, că sistemul electoral de vot mixt nu va fi anulat, iar următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura conform acestuia. Oficialul a mai îndemnat liderii opoziției, care au protestat în fața clădirii Parlamentului, să-și identifice candidații pentru circumscripțiile electorale din țară și de peste hotare, ca să intre în competiția politică legată de electorală. În context, Candu a afirmat că ”Parlamentul R. Moldova își exprimă îngrijorările legate de invalidarea alegerilor din Chișinău”.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40