REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 ianuarie 2021)

Drumarii asigură accesibilitatea traseelor din ţară

Sectoare de drum blocate în ţară nu sînt, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată, iar drumarii monitorizează continuu toate traseele periculoase, astfel încît orice dificultate apărută în trafic să fie soluționată operativ. Potrivit drumarilor, în ultimele 24 de ore pe drumurile publice naționale din municipiul Chișinău, raioanele Cahul, Căușeni, Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Telenești, Glodeni, Rîșcani, Florești, Călărași, Strășeni și Ungheni au fost efectuate lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În această perioadă, unitățile teritoriale ale SA „Drumuri” au utilizat în procesul tehnologic 63 de unități speciale și au antrenat 63 de muncitori rutieri.

 

Bărbatul care ar fi incendiat sediul Procuraturii raionului Vulcănești pentru a-și răzbuna fiul, a fost arestat

Bărbatul care în toamna anului trecut a incendiat sediul Procuraturii raionului Vulcănești a fost deferit justiției. Inculpatul se află în arest, iar fiind audiat, nu și-a recunoscut vina, anunță procuratura. Oficiul Principal al Procuraturii UTA Găgăuzia anunță despre finalizarea și expedierea în judecată a dosarului în care acesta este acuzat pentru două capete de acuzare: „huliganism agravat” și „tentativă de distrugere sau deteriorare intenționată a bunurilor”, se arată în comunicat. Pentru aceste infracțiuni legislația prevede pînă la 7 ani închisoare.

 

Salvatorii vor monitoriza persoanele care vor decide să se scufunde în lacuri de Boboteaza pe stil vechi

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu un șir de recomandări în ajun de sărbătoarea creștin-ortodoxă de stil vechi Boboteaza. Atenționările salvatorilor vin în contextul tradiției de scufundare în apele bazinelor acvatice. Potrivit IGSU, scăldatul de Bobotează se poate face doar în locuri special amenajate cu această ocazie. Intrarea în apa rece se poate realiza în grupuri mici, pentru a evita deteriorarea gheții, dar și a cazurilor de prăbușire.

 

Poliția de Frontieră are un nou șef

Ex-directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Petru Corduneanu, s-a ales cu o nou funcție. După ce la sfîrșitul lunii decembrie 2020 acesta a fost numit comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, acum Corduneanu este noul șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Informația a fost confirmată de consiliera în comunicare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Alina Zbancă, care a precizat că ministrul de Interne, Pavel Voicu, a semnat, luni, 18 ianuarie, ordinul de numire a acestuia.

 

379 de persoane căutate de oamenii legii au fost reținute

În perioada 24 decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021, ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat pe întreg teritoriul țării operațiunea „Căutare”. În cadrul acesteia, au fost depistate și reținute 379 de persoane. Potrivit poliției, pe parcursul operațiunii, ofițerii de investigații împreună cu polițiștii din întreaga țară au întreprins acțiuni de căutare a infractorilor care se eschivează de la organele de urmărire penală, judecată, dezertorilor, condamnaților evadați, persoanelor dispărute fără veste și identificarea cadavrelor cu identitatea necunoscută.

 

Primăria Chișinău a cumpărat un compactor pentru poligonul de deșeuri de la Țînțăreni

Primăria municipiului Chișinău a achiziționat un utilaj care asigură compactarea tehnologică a deșeurilor menajere depozitate în poligonul de la Țînțăreni. Primăria capitalei a anunțat astăzi că a cumpărat primul compactor de deșeuri solide din R. Moldova, utilaj care permite compactarea densă a deșeurilor pentru eliminarea pătrunderii precipitațiilor în substraturi și reduce posibilitatea apariției incendiilor. Achiziția fost posibilă datorită cofinanțării din partea Fondului Ecologic Național, care a contribuit cu 5,8 milioane de lei și a Primăriei, care a alocat 1,025 milioane de lei.

 

În Moldova a fost elaborat un studiu despre viiturile pluviale şi prevenirea inundațiilor

În R. Moldova a fost elaborat un Studiu cu referire la viiturile pluviale în contextul impactului antropic asupra mediului. Scopul acestuia constă în evaluarea modificărilor caracteristicilor temporale și spațiale ale scurgerii de viitură de pe rîuri, determinate de activitatea omului. Lucrarea științifică a fost elaborată de Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice. Potrivit autorului, monografia este destinată specialiștilor în domeniul apei, hidrologilor, inginerilor-hidrologi, studenților ciclurilor I, II, III, cercetătorilor științifici, specialiștilor din cadrul instituțiilor ce se ocupă de evaluarea și gestionarea resurselor de apă și a riscului de inundații.

 

Luptătoarea Anastasia Nichita și judocanul Victor Sterpu sînt cei mai buni sportivi ai anului 2020

Asociația Presei Sportive din Moldova a desemnat cei mai buni sportivi ai anului 2020. Astfel, Anastasia Nichita și Victor sînt sportivii anului 2020. La categoria "Cel mai bun sportiv al anului (feminin/masculin)" laureaţi au devenit campioana europeană la lupte greco-romane Anastasia Nichita şi campionul european la judo, Victor Sterpu. Locul trei al acestui clasament a fost ocupat de judocanul Denis Vieru, medaliat cu bronz la Campionatul European de Judo.

 

Orașul Sîngera a procurat cu ajutorul statului echipament pentru întreținerea localităţii

Administrația locală din orașul Sîngera (municipiul Chişinău) a achiziționat tehnică și echipament modern pentru întreținerea spațiilor verzi și curățarea drumurilor localității pe timp de iarnă, grație subvențiilor în avans oferite de stat pentru îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural. „Proiectul are o valoare totală de peste două milioane de lei, iar 1,4 milioane de lei au fost oferiți din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) ca subvenție în avans, avînd obiectivul de a asigura dezvoltarea durabilă a localității și crearea unui mediu favorabil de trai pentru localnici”, au precizat surse de la Ministerul agriculturii.

 

În 2020, în Regiunea de Nord au fost valorificate investiții în sumă de peste două sute de milioane de lei

Valoarea totală a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord se cifrează, în 2020, la 212,2 milioane de lei, din care 37 milioane lei sînt valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 175,2 milioane lei – atrași din surse externe. Proiectele au fost realizate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Potrivit ADR Nord, ca urmare a realizării proiectelor de infrastructură finanțate din FNDR, în anul trecut au fost obținute următoarele rezultate: 65,6 km de rețele de apeduct construite; o piață regională angro cu o suprafață de 1113,69 m2 (Rîșcani); un km de drum renovat în domeniul sporirii atractivității turistice (Călărășeuca).

 

R. Moldova nu se mai regăseşte în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru România

România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, iar R. Moldova nu se mai regăseşte printre ţările din lista respectivă. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România şi intră în vigoare astăzi, 19 ianuarie, de la ora 18.00. Aceasta înseamnă că persoanele care se încadrează în excepţii şi vor călători din R. Moldova, nu vor fi plasate în carantină la intrarea în România.