REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 februarie 2018)

Parlamentul vrea să monopolizeze dreptul la referendum

Proiectul de Lege, care prevede dreptul exclusiv al Parlamentului de a iniția referendumuri, a fost expus spre consultări publice. Autorii proiectului menţionează că, în scopul racordării prevederilor Codului Electoral la reglementările constituționale, se propune excluderea din art. 150 din Cod a decretului președintelui ca instrument de inițiere a referendumului legislativ. Articolul 88 din Constituție precizează că preşedintele poate iniția doar referendum consultativ. Modificări se propun şi la articolul 151 – cu privire la stabilirea datei referendumului. Astfel, potrivit proiectului, se abrogă alineatul care prevede că data referendumului se stabilește de către Parlament prin hotărîre dacă referendumul este inițiat de cetățeni sau de deputații în Parlament, ori de preşedintele R. Moldova prin decret dacă referendumul este inițiat de acesta.

 

Primarul capitalei a cerut demisia șefului parcului de autobuze

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat luni, 19 februarie, demisia directorului Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea. Radu și-a motivat solicitarea cu o sesizare făcută de locuitorii orașului Ghidighici, potrivit căreia ”unul dintre mijloacele de transport le pune în pericol viața”. Radu a afirmat că directorul parcului de autobuze nu a verificat la timp starea vehiculelor, ”pe lîngă păcatele care s-au acumulat mai mulți ani, la această întreprindere”. ”Din cauza că nu a fost corect formulat corect caietul de sarcini, nici nu au putut fi achiziționate autobuze noi. Depuneți cererea de demisie, în caz contrar vă voi demite”, a spus primarul. Radu a mai făcut apel la colegii săi să nu se relaxeze înainte de alegeri și să nu saboteze activitatea Primăriei, în urma demisiei lui Dorin Chirtoacă.

 

Ministrul de externe a discutat cu Secretarul General al OSCE

În cadrul Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, care s-a încheiat duminică, 18 februarie, ministrul Afacerilor de externe al R. Moldova, Tudor Ulianovschi, a avut o discuţie cu Secretarul General al OSCE, Ambasadorul Thomas Greminger, relatează Serviciul de presă al MAEIE. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate și de interes prioritar pentru R. Moldova, inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE. Demnitarii au examinat modalitățile de avansare pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog.

 

Vama a raportat noi contribuții la Bugetul de Stat

Pe parcursul săptămînii trecute (12 - 18 februarie 2018), veniturile încasate la Bugetul de Stat de către Serviciul Vamal au constituit 325,2 mln lei. Potrivit serviciului de presă al instituției, în perioada de referință au fost curmate 74 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal. Totodată, au fost întocmite 43 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 89 513 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 66 248 de traversări. În continuare, cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 12 286 și respectiv 11 299 traversări.

 

Premierul României va vizita Chişinăul pe 27 februarie

Premierul României, Viorica Dăncilă, va efectua, pe 27 februarie, o vizită în R. Moldova. Anunţul a fost făcut luni, 19 februarie, la o întîlnire a Asociaţiei comunelor din România. Anterior, ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, a spus că vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Chişinău reprezintă capul de afiş în agenda politicii externe a României.

 

Piața europeană devine tot mai importantă pentru exportatorii de produse vegetale

Exporturile de produse agroalimentare din R. Moldova au atins în anul trecut peste un miliard de dolari. „S-a înregistrat o creștere substanțială la unele grupuri de produse și o diversificare a pieței de desfacere a produselor din R. Moldova”, a declarat luni, 19 februarie, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi. Pe parcursul anului trecut, inspectorii ANSA au certificat peste 92 mii de loturi de mărfuri de origine vegetală, care au fost livrate în peste 80 de țări. „S-au schimbat direcțiile de export la majoritatea grupurilor de produse, au apărut multe produse noi, mă refer în primul rînd la pomușoare, plantele medicinale, alte produse vegetale”, a menționat Gaberi. R. Moldova a exportat în 2017 circa 80 mii de tone de struguri de masă, cota oferită de UE de 10 mii de tone fiind depășită de două ori. „Am valorificat dublu cota care ni s-a dat, noi am exportat încă 10 mii de tone supracotă, cu taxe vamale plătite, în Uniunea Europeană. Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat deja majorarea cotei de export pentru anul 2018”, a spus Gaberi.

 

Ministerul de interne a demarat o nouă campanie socială

Peste 800 de case ale familiilor vulnerabile vor fi dotate cu detectoare autonome care reacționează la fum. Acţiunea face parte din campania „O casă protejată - o viață salvată”, demarată luni, 19 februarie, de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul instituției respective Alexandru Jizdan, a spus că detectoarele de fum vor fi instalate în special în casele din sectorul rural în care locuiesc bătrîni, invalizi sau familii nevoiașe. În acest scop vor fi alocaţi 96 de mii de lei. “În perioada 2000-2017, în R. Moldova au fost înregistrate circa 40 mii de incendii, soldate cu peste 3 mii decese, 172 dintre victime fiind copii. Marea majoritate a incendiilor au avut loc în sate. Totodată, în ultimii cinci ani s-au înregistrat 282 de cazuri de intoxicări cu monoxid de carbon, soldate cu 67 de decese”, a adăugat Jizdan.