REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 septembrie 2018)

Candu pretinde că s-au găsit 90% din miliardul furat

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că autoritățile moldovenești au identificat unde se află 90% din miliardul furat din sistemul bancar. Declarația a fost făcută în fața experților americani de la Atlantic Council. Liderul Legislativului se află într-o vizită în Washington. „Avem peste 45 de cazuri penale. Peste 55 de indivizi sînt investigați, unii deținuți, alții condamnați. Am aflat, potrivit procurorilor, unde au fost deturnate peste 90% din fonduri. Acum e doar vorba de procesul de recuperare. Iar cînd vorbim despre asta, avem jurisdicții diferite, comisii rogatorii și alte lucruri”, a afirmat Candu.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic efectuează o vizită la Strasbourg

În perioada 17-18 septembrie, o delegație a R. Moldova, condusă de către viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic se află într-o vizită de lucru la Strasbourg, unde a avut întrevederi cu președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) Guido Raimondi, directorul Directoratului pentru afaceri politice Alexandre Guessel, directorul Oficiului Directoratului General pentru programe Verena Taylor și șefa Direcției măsurile de consolidare a încrederii Anna Capello. În cursul discuțiilor purtate cu directorul Directoratului pentru afaceri politice Alexandre Guessel au fost abordate o serie de subiecte din agenda dintre Chișinău și Tiraspol, dinamica și provocările acestora.

 

PD a demis doi miniștri

Partidul Democrat a anunțat marți, 18 septembrie, că vor fi demiși doi miniștri. Aceștia sînt Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale și Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În același timp, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că în locul celor doi au fost propuși Nicolae Ciubuc, pentru funcția ministru al Agriculturii, în present șef la Agenția de Plăți în Agricultură și Silvia Radu pentru funcția de ministră a Sănătății.

 

Un american și-a lansat propriul brand de vin în R. Moldova

Omul de afaceri american Alvin Granoff, fost legislator american, și-a lansat la Chișinău un brand propriu de vinuri. Vinurile au fost prezentate luni seara, 17 septembrie, într-un local din centrul capitalei. Alvin Granoff a activat între 1983 – 1995 în Camera Reprezentanților din Dallas (Texas, SUA), iar după încheierea carierei politice, a dezvoltat afaceri în agricultură. El a vizitat de mai multe ori R. Moldova, fiind încrezut în potențialul vinurilor moldovenești. Compania pe care a fondat-o la Chișinău a selectat mai multe vinuri premium de la cîteva vinării din Moldova, pe care le-a îmbuteliat sub o marcă comercială proprie. Astfel, au fost îmbuteliate inițial circa 40 000 de sticle de vin moldovenesc, iar la elaborarea cupajelor au fost implicați sommelieri și oenologi din Italia.

 

Abonaţii la serviciile TV contra plată sînt în scădere

Datele statistice privind evoluţia pieţei serviciilor de televiziune (TV) contra plată arată că principalii indicatori ai pieţei respective au scăzut. Astfel, numărul de abonaţi la serviciile TV contra plată a scăzut, faţă de finalul anului 2017, cu 5,8 mii şi au totalizat 317,9 mii, iar volumul veniturilor provenite din vînzarea acestor servicii s-a micşorat cu 1,9 mil. lei şi a însumat 78 mil. 704,7 mii lei. Diminuarea numărului total de abonați la serviciile TV contra plată a fost determinată de micșorarea bazei de abonați a operatorilor rețelelor de cablu. Totodată, baza de abonați conectați la rețele IPTV s-a majorat cu 12,2 mii (+8,7%) și a totalizat 151,7 mii, se arată într-un comunicat de presă emis de ANRCETI.

 

Ruslan Munteanu şi-a dat demisia din funcţia de vicedirector al Serviciului de Informaţii şi Securitate

Potrivit şefului Serviciului de Presă al SIS, Ruslan Munteanu a depus, luni, 17 septembrie, cererea de demisie. În aceiași zi documentul a fost semnat. În 2015, Ruslan Munteanu a fost numit în funcția de director-adjunct al SIS de către președintele Nicolae Timofti, la propunerea directorului Serviciului de Informații şi Securitate (SIS).

 

Experţi olandezi vor elabora o strategie de management al deşeurilor

O strategie locală şi un plan de acţiuni pentru un serviciu funcţional de management al deşeurilor vor fi elaborate în raionul Anenii Noi. Proiectul va fi realizat de către un grup de experţi din Olanda care au vizitat recent Regiunea de Dezvoltare Centru. Ca urmare a cooperării specialiştilor olandezi şi autorităţilor locale din raionul Anenii Noi, va fi elaborat un program ce prevede crearea a trei microzone de management al deşeurilor solide. Acestea vor asigura un serviciu public stabil în toate cele 25 de localităţi ale raionului. Vizita experţilor olandezi în Republica Moldova face parte din Iniţiativa paneuropeană CONNECT.

 

Zinaida Grecianîi s-a întîlnit cu ambasadorul rus

Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Rusela Chișinău Oleg Vasnețov. Părțile au făcut schimb de păreri cu privire la Congresul Mondial al Familiei, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie sub patronajul Președintelui RM Igor Dodon. La întrevedere s-a discutat despre situația politică din R. Moldova. Greceanîi a atras atenția asupra acțiunilor majorității de la guvernare. Ea a opinat că Partidul Socialiștilor din RM va obține victoria la alegerile din 24 februarie 2019.