REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 octombrie 2018)

Proiectul privind modificarea Constituției nu a întrunit numărul necesar de voturi

Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a tării nu a acumulat astăzi cele 67 de voturi necesare pentru a fi adoptat în lectură finală. Deputaţii din fracţiunile PLDM, PL și PCRM au părăsit sala de şedinţe înainte de procedura de vot, iar fracțiunea PSRM nu a votat inițiativa. Pentru modificarea Constituţiei au votat 54 de deputaţi din PDM şi PPEM. În acest context, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că va fi examinată „posibilitatea de organizare a unui referendum pentru integrare europeană”.

 

R. Moldova a urcat o poziție în Raportul Global al Competitivității

Republica Moldova a urcat o poziție în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF). Astfel, țara noastră s-a clasat pe locul 88 din cele 140 economii analizate, acumulînd 55,5 puncte, din totalul celor 85,6 posibile, potrivit Raportului Global al Competitivităţii Globale. Moldova s-a plasat în top după Ecuador și Tunisia, fiind urmată de Iran, Botswana și Bosnia și Herțegovina.

 

Aproximativ 90% din suma impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018 a fost achitată

Circa 127,8 milioane lei au fost acumulate la buget din impozitul pe bunurile imobiliare care a fost achitat de către 425,6 mii persoane fizice. Suma calculată spre achitare pentru anul 2018 constituie 142,2 mln lei, iar reieșind din suma înregistrată la ultima zi de achitare - 15 octombire, au fost încasate 89,87%. Persoanele care nu au achitat în termen impozitul pe bunurile imobiliare, vor plăti o penalitate pentru fiecare zi de întîrziere (0,0384 % din suma impozitului pe imobil imobiliar neachitat).

 

Pînă la 22 decembrie, locatarii blocului afectat de explozie, vor putea reveni în apartamente

Pînă la 22 decembrie curent, locatarii din scara blocului din capitală afectat de o explozie la 6 octombrie curent, vor putea reveni în apartamente. Datele au fost prezentate la Guvern. Astfel, planșeele distruse vor fi betonate pînă la 1 decembrie curent, iar pînă la sfîrșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămîne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate.

 

Modificarea Legii cu privire la dispozitivele medicale a fost votată în Parlament

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică este abilitată cu competenţe de supraveghere şi control în domeniul dispozitivelor medicale. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, modificarea Legii cu privire la dispozitivele medicale și a votat-o în prima lectură. Agenţia va efectua controlul pieţei dispozitivelor medicale, va elibera prescripţii, aplica sancţiuni și măsuri restrictive de activitate. Totodată, instituția va monitoriza acţiunile agenţilor economici privind executarea prescripţiilor și înlăturarea încălcărilor, va analiza rapoartele cu privire la riscurile care apar în legătură cu dispozitivele medicale.

 

R. Moldova va primi un grant din partea Băncii Mondiale pentru Proiectul „Piața energetică transparentă”

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Hotăîrii de Guvern pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant pentru realizarea Proiectului „Piața energetică transparentă”, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Costul total al Proiectului de interconectare constituie 270 milioane EURO. Totodată, Banca Mondială, va oferi un Grant în valoare de 410 mii dolari SUA, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului.

 

Franța și R. Moldova ar putea dezvolta noi proiecte comune de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, împreună cu Senatorul Franck Menonville, Președintele Grupului de prietenie Franța-Republica Moldova și ambasadorul Franței la Chișinău, Excelența Sa, Pascal Le Deunff, au identificat prioritățile comune de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și au convenit asupra semnării unui nou acord/memorandum de înțelegere între ambele state, privind colaborarea inter-ministerială în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

 

Agenții economici care vor lansa afaceri în domeniul eficienței energetice vor beneficia de suport

Agenții economici, care intenționează să lanseze sau să dezvolte o afacere în domeniul eficienței energetice, vor beneficia de suport financiar și tehnic. Agenția pentru Eficiență Energetică a semnat un concept de proiect în acest sens cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică, ediția 2018. Bugetul total al proiectului este de 2,25 mln de dolari și va fi implementat timp de trei ani.