REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 noiembrie 2019)

Echipa naţională de fotbal a încheiat preliminariile Campionatului European

Echipa naţională de fotbal a încheiat, duminică, 17 noiembrie, la stadionul Zimbru din capitală, cu scorul 1-2, ultimul meci din preliminariile Campionatului European-2020 disputat cu selecţionata Islandei. Oaspeţii au deschis scorul în minutul 17 prin Bjarnson. El s-a remarcat şi în minutul 36 şi cu un şut după care s-a opus bara. În minutul 56, Milinceanu a egalat scorul în urma unei centrări, cu o lovitură expediată, practic, de pe linia porţii. Sigurdsson a marcat golul victoriei în minutul 56, cu un şut de la aproximativ 18 metri. Clasamentul final al grupei H este următorul: Franţa – 25 de puncte, Turcia – 23 p., Islanda – 19 p., Albania – 13 p., Andorra – 4 p., Moldova – 3 p.

 

La Chișinău au fost premiați cîștigătorii competiției Moldova Eco Energetică

Cele mai bune idei în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă au fost premiate la Chișinău în cadrul Galei Moldova Eco Energetică. La eveniment au fost acordate cinci premii în valoare totală de 50 mii de dolari. Cei cinci învingători au fost selectați dintr-o listă de 15 finaliști, aleși din totalul celor 78 de dosare prezentate inițial la concurs. Premiile au fost acordate în domenii-cheie ale economiei naționale: agricultură, industrie, IT și transport. Totodată, în cadrul Galei a fost premiată și cea mai bună inițiativă lansată de femei în sectorul energetic.

 

Edilul Chișinăului și-a numit viceprimarii

În cadrul ședinței săptămînale a serviciilor municipale a Primăriei Chișinău, din 18 noiembrie, primarul general Ion Ceban și-a anunțat candidații pentru funcția de viceprimari. Astfel, lista ar urma să fie completată de Victor Chironda, Angela Cutasevici, Inga Ionesii și Ilie Ceban.

 

Premierul Ion Chicu pleacă în această săptămînă la Moscova

Prim-ministrul Ion Chicu va întreprinde săptămîna această o vizită de lucru în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut luni, 18 noiembrie. „Voi întreprinde o vizită la Moscova care a fost agreată de mult timp dintre prim-miniștrii Federației Ruse și R. Moldova, dar, din motive nu prea înțelese pentru mine, așa și nu a avut loc, deși relațiile economice cu Rusia sînt foarte importante pentru Moldova și s-au acumulat un număr întreg de probleme critice care se află pe agenda discuțiilor”, a menționat Ion Chicu.

 

Primăria capitalei va avea un nou sediu

Primăria capitalei va fi mutată într-un nou sediu, iar clădirea actuală ar putea fi transformată în muzeu. Totodată, serviciile prestate de instituție vor fi digitalizate. Propunerile au fost enunțate luni, 18 noiembrie, de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezidat prima sa ședință săptămînală a serviciilor Primăriei. El a propus ca edificiul actual al Primăriei să fie restaurat și transformat într-un muzeu de științe pentru copii.

 

BNS: Exporturile, într-o creștere mai mare decît importurile

Exporturile de mărfuri din R. Moldova au crescut, în nouă luni, cu 3,4 la sută, peste nivelul de creștere, cu 2,3 la sută a importurilor, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). R. Moldova a exportat în ianuarie-septembrie pe piețele externe mărfuri în valoare de 2 miliarde 26,2 milioane de dolari SUA și a importat în sumă de 4 miliarde 272,3 milioane de dolari SUA. Țările membre ale Uniunii Europene rămîn principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 65,6 la sută din total exporturi, în timp ce ponderea exporturilor pe piața țărilor CSI a fost de 14,9 la sută.

 

Rezervele valutare au depășit recordul istoric înregistrat acum un an

Activele oficiale de rezervă au depășit nivelul de 3 miliarde 56 milioane de dolari și astfel au atins un nou record istoric, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Rezervele valutare au crescut față de sfîrșitul lunii octombrie cu 42 milioane de dolari SUA, ca urmare a asistenței financiare în sumă de 40 milioane de euro, acordată de Uniunea Europeană. Precedentul record a fost înregistrat la 9 noiembrie 2018, cînd activele oficiale de rezervă se cifrau la 3 miliarde 49 milioane de dolari SUA, însă ulterior pe fondul alegerilor parlamentare au scăzut cu 273 milioane de dolari.

 

Fostul şef interimar al Procuraturii raionului Cahul a fost reţinut

Fostul şef interimar al Procuraturii raionului Cahul a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind suspectat de amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, oamenii legii au efectuat sîmbătă, 16 noiembrie 2019, percheziţii într-un dosar în care este vizat un procuror anticorupție. Acţiunile au avut loc în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Dacă va fi găsit vinovat, procurorul riscă pînă la patru ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la trei ani.

 

Șeful Misiunii R. Moldova pe lîngă Uniunea Europeană a fost rechemat din funcţie

Decretul preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, privind rechemarea şefului Misiunii R. Moldova pe lîngă Uniunea Europeană, Eugen Caras, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Documentul intră în vigoare la data publicării. Tot astăzi, în Monitorul Oficial a fost publicat și decretul şefului statului privind numirea lui Vasilii Șova în funcţia de consilier al Preşedintelui R. Moldova în domeniul politic și al reintegrării.

 

La Parlament a fost inaugurată o expoziție de fotografii privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual

O expoziție de fotografii, dedicată protecției copiilor și tinerilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual în mediul online, a fost vernisată, luni, 18 noiembrie, în incinta instituției parlamentare. Evenimentul este organizat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în comun cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul unui proiect sprijinit de Consiliul Europei.