REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 iunie 2019)

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin marți, 18 iunie, proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din totalul celor 14846 de candidați prezenți astăzi la examen, 9304 vor susține geografia, 2938 – chimia, 1006 – istoria românilor și universală, 411 – informatica, 611 – biologia, 407 – matematica și 169 – fizica.

 

Ministrul de interne a depus un denunţ la PG

Ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase a depus un denunţ la Procuratura Generală în care cere suspendarea provizorie din funcţie a judecătorilor Curții Constituționale şi ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PDM Vlad Plahotniuc. În denunţ Năstase a solicitat cercetarea întregului complet de judecători de la CC pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat.

 

Primăria anunță startul lucrărilor de reparație curentă a 11 străzi din capitală

Primăria municipiului Chişinău informează că luni, 17 iunie a.c. au început lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere pe 11 străzi din sectoarele capitalei, în cadrul Programului municipal pentru anul 2019. Astfel, primele 3 artere care au intrat în reparație sînt str. Scutari, sectorul Botanica, str. Ialoveni, sectorul Centru și str. E. Coca din sectorul Buiucani. Lucrările pe cele 11 străzi vor fi executate de Î.M. Regia „Exdrupo”. Conform calendarului de execuție a lucrărilor, timp de 3 luni, serviciile municipale de profil urmează să reabiliteze circa 83 de mii m² de drum.

 

Comisarul european Johannes Hahn vine mîine la Chișinău

Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, va întreprinde o nouă vizită la Chișinău, la scurt timp după ce Guvernul Sandu a intrat în deplină funcțiune, iar Partidul Democrat s-a retras de la guvernare. „În septembrie anul trecut am înmînat guvernului precedent o listă de reforme ce trebuiau îndeplinite pentru deblocarea asistenței macrofinanciare. Au fost anumite condiții și în această săptămînă urmează să discutăm cu Guvernul Sandu pentru a vedea dacă lucrurile pot fi grăbite în acest sens pentru a putea relua finanțarea pentru R. Moldova”, a declarat Johannes Hahn.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Prim-ministrul Maia Sandu a avut luni, 17 iunie, prima întrevedere oficială cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan. Noul șef al Guvernului i-a mulțumit diplomatului pentru sprijinul constant și, mai ales, pentru susținerea din ultimele zile a noului executive. Dereck J. Hogan a asigurat că SUA vor conlucra îndeaproape cu noul Guvern pentru consolidarea statului de drept și crearea unor instituții puternice care să asigure un nivel de viață înalt pentru toți cetățenii R. Moldova.

 

Fracţiunea PDM şi-a delegat membrii în Biroul Permanent al parlamentului

Fracţiunea Partidului Democrat şi-a delegat marți, 18 iunie, membrii în Biroul Permanent al parlamentului. Astfel, reprezentanţii PDM în Biroul Permanent vor fi şeful fracţiunii Pavel Filip și deputatul Sergiu Sîrbu. Tot marți, fracţiunea democraţilor a anunţat că şi-a ales conducerea. Dumitru Diacov a fost ales vicepreședinte al fracțiunii, iar Sergiu Sîrbu - secretar al fracțiunii PDM.

 

Serviciul de Protecție și Pază de Stat va trece în subordinea președintelui

Serviciul de Protecție și Pază de Stat va trece din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui R. Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat marți, 18 iunie, de legislativ. Potrivit documentului, serviciul se va subordona preşedintelui R. Moldova care va avea dreptul de a numi directorul instituţiei şi adjunctul acestuia. Structura şi limită efectivului SPPS va fi stabilită prin decret prezidenţial.

 

O persoană a murit în urma unui accident rutier

O femeie a murit iar alte două persoane au ajuns la spital în urma celor 34 de accidente rutiere care au avut loc în capitală în ultimele 24 de ore. Potrivit poliţiei, accidentul soldat cu un deces a avut loc marți, 18 iunie, la ora 08:10, pe str. Grenoble. Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă a poliției care a stabilit că un automobil BMW condus de un șofer în vîrstă de 21 ani, a tamponat o femeie de 61 de ani, care traversa strada regulamentar.

 

Aproape 7000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile cînd a fost caniculă

Aproape 7000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile cînd a fost caniculă. De ajutorul medicilor au avut nevoie şi 12 pacienţi care au făcut insolaţii, inclusiv cinci copii. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe parcursul ultimelor zile la serviciul 112 au fost înregistrate 6919 solicitări privind acordarea asistenței medicale de urgență pacienților.