REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 iulie 2019)

Hotărîrea CEC privind subvențiile destinate partidelor va fi publicată în MO

Hotărîrea Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea cuantumului lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2019 destinate partidelor politice conform performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerile locale generale din 14 iunie 2015 va fi publicată vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat acordat partidelor politice și blocului electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 este de circa 0,49 lei.

 

Programul de dobîndire a cetățeniei prin investiție a fost suspendat

Programul de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiție este suspendat. O decizie în acest sens a fost luată joi, 18 iulie, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit șefului statului, Igor Dodon, care a făcut declarații după ședința CSS, pînă în prezent au fost depuse 34 de cereri privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiții, iar Comisia nu mai primește suplimentar cereri. Astfel, s-a decis suspendarea acestui program.

 

Certificatul de sănătate pentru admiterea la studii a fost exclus din lista actelor obligatorii

Certificatul de sănătate pentru admiterea la studii a fost exclus din lista actelor obligatorii. Despre asta a anunțat ministrul sănătății, Ala Nimerenco, într-o postare. ”De astăzi nimeni nu va mai solicita certificat de sănătate la admiterea la studii, deoarece este exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățămînt profesional tehnic și superior, un ordin comun, fiind semnat în acest sens de către miniștrii sănătății și educației”, a precizat ministrul.

 

Bărbatul, care a mușcat un polițist a fost condamnat

Un bărbat de 25 de ani din raionul Hîncești, aflat la volanul unui automobil în stare de ebrietate și fără permis de conducere, a fost condamnat la închisoare după ce a mușcat un polițist de deget și a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Bărbatul a fost condamnat la 4 ani și 2 luni închisoare, cu executare, pentru violență asupra unei persoane cu funcție de răspundere, huliganism și refuzul de a fi supus testării alcoolscopice. Incidentul a avut loc pe 16 martie curent.

 

Copilul internat la spital după ce a fost mușcat de un cîine a decedat

Copilul de 10 ani din satul Goianul Nou, comuna Stăuceni, care era internat în stare extrem de gravă la spital după ce ar fi fost mușcat de un cîine, a decedat. Informația a fost confirmată de reprezentanți ai Spitalului municipal de boli contagioase pentru copii din capitală. Copilul s-a stins în seara zilei de miercuri, 17 iulie. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), copilul s-a îmbolnăvit acut la 7 iulie curent. La 12 iulie, copilul a fost internat la Spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Pe parcurs, starea copilului s-a agravat, iar medicii au suspectat diagnosticul de rabie.

 

Legislativul a stabilit componența grupurilor parlamentare de prietenie

Legislativul a stabilit componența grupurilor parlamentare de prietenie. Hotărîrea care prevede acest lucru va fi publicată vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial. Printre statele vizate în document se numără România, SUA, Canada, Federația Rusă, Belarus, Austria, Cehia, China, Franța, Finlanda, Germania, Italia, Japonia, Polonia și Portugalia.

 

Clădirea unui liceu din oraşul Leova va fi eficientizată cu susţinerea UE

Clădirea Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova va fi eficientizată energetic în cadrul unui proiect investițional, în valoare de peste 2,6 milioane de euro, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul Uniunii Europene. Conform proiectului, la instituţia de învăţămînt din Leova vor fi efectuate lucrări de termoizolare a pereților exteriori ai clădirii, construcția fațadei etdc.

 

Producătorii agricoli din R. Moldova şi România vor putea stabili parteneriate în cadrul campaniei DAR

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din R. Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, organizează Campania Națională DAR – Dialog Agricol Regional, în cadrul proiectului "Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova". Potrivit organizatorilor, în perioada 23 iulie – 9 august 2019, în cadrul a 11 activități regionale, vor fi abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din R. Moldova, cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.

 

Un bărbad a fost ucis de tren la Ghidighici

Cadavrul unui bărbat a fost găsit joi, 18 iunie, zăcînd pe linia de cale ferată, din comuna Ghidighici, municipiul Chișinău. La fața locului s-a deplasat poliția. Este vorba despre un bărbat în vîrstă de aproximativ 40 de ani, iar preliminar s-a stabilit că acesta ar fi fost lovit de tren.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu Ambasadorii UE acreditați la Chișinău

Prim-ministrul Maia Sandu împreună cu noul Cabinet de miniștri au avut joi, 18 iulie o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene acreditați în R. Moldova. Șefa executivului a relatat diplomaților despre cele mai recente activități și lista priorităților guvernului, dar și despre rezultatele vizitelor recente la Kiev și Berlin. În cadrul întrevederii, premierul a mulțumit pentru susținerea acordată și a dat asigurări reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit.