REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 ianuarie 2021)

Toate școlile din țară activează cu prezența fizică a elevilor

La data de 15 ianuarie, nici o instituție de învățămînt general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, iar în autoizolare se află șapte clase. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 102, iar 1114 elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 163 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 86 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 63 de persoane, iar alte 23 se află în autoizolare.

 

COVID-19: În municipiul Chișinău a crescut numărul de cazuri grave și foarte grave

Incidența cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este ridicată în municipiul Chişinău. Numărul cazurilor grave și foarte grave a crescut. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi că în capitală rămîne instaurată starea de alertă epidemiologică sporită, dat fiind faptul că incidența cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este ridicată, iar numărul cazurilor grave și foarte grave a crescut. Potrivit oficialului, în instituțiile municipale de sănătate se află 680 de pacienți internați cu diagnosticul de COVID-19, la dispoziția autorităților municipale de sănătate fiind disponibile 392 de locuri de tratament.

 

15 șoferi s-au ales cu amenzi usturătoare pentru prestarea serviciilor de taxi în lipsa autorizației

Un control al inspectorilor Agenției Naționale de Transport Auto, efectuat timp de patru zile pe străzile capitalei, s-a soldat cu amenzi de peste 40 de mii de lei. Au fost sancționați 15 șoferi care prestau servicii de taxi cu încălcarea legislației în vigoare. Inspectorii ANTA au aplicat sancțiuni prin întocmirea a 15 procese verbale cu privire la contravenție, aplicînd amenzi în sumă de 41 650 lei, pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane contra cost în regim de taxi, se arată într-un comunicat al instituției. Controlul a avut loc în perioada 11 - 15 ianuarie.

 

Salvatorii atenționează că în bazinele acvatice apa este subțire și există riscul prăbușirii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează asupra riscului prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, rîurilor și iazurilor din țară. Oamenii sînt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice întrucît grosimea acesteia nu depășește 8 -10 cm. Pentru ca aflarea pe gheața lacurilor să nu prezinte pericol, temperatura aerului trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv.

 

În capitală au fost împrăștiate peste 200 de tone de sare

În dimineaţa zilei de luni, la linie au fost emise 323 troleibuze şi 104 autobuze. Transportul public circulă conform programului pe toate rutele municipale, anunță Primăria Chișinău. Astfel, ÎM Regia „Exdrupo” a intervenit din seara zilei de 17 ianuarie cu 15 autospeciale, fiind împrăștiate 214 tone de sare și 47 tone de amestec de nisip cu sare. Pe parcursul zilei de luni, serviciile de deszăpezire vor monitoriza situația și vor interveni repetat, după necessitate.

 

Circa 103.000 de traversări au fost înregistrate la frontieră în ultima săptămînă

În perioada 11 – 17 ianuarie 2021, la „frontiera verde" fluxul de persoane a constituit 102 982 de traversări și valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 34 941 traversări. Cea mai activă frontieră a fost cea cu România, 58% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. În această perioada polițiștii de frontieră au fost notificate 184 de evenimente cu documentarea a 188 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională.

 

Un procuror, un funcționar din MAI, șase primari dar și alții au încălcat legislația ANI

În perioada 11—15 ianuarie 2020, Inspectoratul de Integritate al ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al declarării averii de către un procuror din municipiul Chișinău. O altă încălcare a fost constatată în privința unui funcționar public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a admis o incompatibilitate de funcție. Alte trei acte de constatare au fost emise pe numele unui administrator de întreprindere municipală din Bălți, unui primar din raionul Cahul și a unui consilier local din raionul Leova pentru că au admis conflicte de interese, se arată în comunicat.

 

Medicii din capitală vor fi instruiți pentru procesul național de vaccinare anticovid

Autoritățile municipale de sănătate își vor instrui personalul și sînt la dispoziția autorităților centrale pentru a pune în aplicare planul național de imunizare împotriva COVID-19. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat astăzi ca autoritățile locale de sănătate să se pregătească pentru procesul național de imunizare, aprobat de autoritățile centrale ale statului. “De asemenea, solicit pregătirea lanțului logistic pentru procesul de vaccinare - trebuie să fim pregătiți pentru a pune în aplicare procesul de vaccinare”, a declarat edilul capitalei.

 

Primăria capitalei susține persoanele fără adăpost

Primăria municipiului Chișinău informează că numărul oamenilor care solicită un adăpost la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, din str. Haltei a crescut de 2 ori, odată cu stabilirea vremii cu temperaturi scăzute. În prezent la Centru se află 73 de persoane, iar capacitatea instituției este de 134 de locuri. În perioada 01.11.2020 - 31.03.2021, Centrul prestează servicii non-stop, pe timp de zi și de noapte. Persoanele fără adăpost beneficiază de hrană caldă de 3 ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

 

A fost reluat procesul de autorizare a cererilor de ajutor în agricultură

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2021, a reluat procesul de autorizare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul trecut, rămase fără acoperire financiară din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru anul 2020. Potrivit AIPA, în 2020 au fost recepționate 7448 de dosare de solicitare a sprijinului financiar, pentru 4392 producători agricoli unici, în valoare totală de peste 1,2 miliarde de lei.

 

Fost director-adjunct al Centrului de excelenţă în construcţii din Chişinău, reţinut de CNA

Un fost director-adjunct al Centrului de excelenţă în construcţii din Chişinău a fost reţinut pentru 72 de ore de CNA şi procurorii anticorupţie. Bărbatul este bănuit că ar fi pretins şi primit de la doi chişinăuieni 22 000 de lei pentru a-i ajuta să soluţioneze un litigiu. Potrivit denunţătorilor, fostul funcţionar le-ar fi promis că îi poate ajuta să cîştige un proces de judecată, în cadrul căruia se disputa statutul unui cămin studenţesc. CNA a iniţiat o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar în această dimineaţă l-au reţinut pe suspect. Acesta este cercetat penal, fiind plasat în izolator şi riscă pînă la 7 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.

 

Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat astăzi că Parlamentul poate fi dizolvat doar în cadrul condițiilor prevăzute în articolul 85 din Constituția R. Moldova. Potrivit oficialului, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra cererii venite din partea unor deputați de expunere asupra posibilității Parlamentului de autodizolvare, prin adoptarea unei hotărîri cu votul 2/3 din deputați. „ Dizolvarea Parlamentului înainte de termenul de patru ani este stabilită în articolul 85 din Constituția Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole. Potrivit articolului 85 din Constituție, Parlamentul poate fi dizolvat doar în cazul imposibilității formării Guvernului ori blocarea procedurilor de adoptare a legilor timp de trei luni.