REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 ianuarie 2018)

„Exdrupo" a intervenit cu 49 de autospeciale la curăţarea străzilor

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a convocat în dimineaţa zilei de joi, 18 ianuarie, şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale. Ea a insistat pe majorarea numărului de mașini speciale, folosite la deszăpezire. Radu a mai a cerut pretorilor de sector să gestioneze situaţia din teritoriu şi a solicitat agenţilor economici din Chişinău să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează.

Pe parcursul nopţii, ÎM Regia „Exdrupo" a intervenit cu 49 de autospeciale la curăţarea străzilor şi a împrăştiat material antiderapant. S-a acţionat, prioritar, pe străzile principale, pe arterele pe care circulă transportul public şi pe căile de acces către suburbii.

 

Premierul a cerut mobilizare maximă în legătură cu situația meteo

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în dimineața zilei de joi, 18 ianuarie, ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu situația meteo nefavorabilă.

Premierul a solicitat structurilor responsabile să se mobilizeze maximal pentru a acționa prompt în cazul unor situații de urgență. Filip a accentuat că trebuie să existe o conlucrare strînsă cu autoritățile publice locale, iar autoritățile centrale să le acorde tot suportul necesar. „Ne-am convins deja că dacă intervenim la timp, pagubele sînt reduse. De această dată mobilizarea a fost mai rapidă și mai eficientă, dar și în continuare trebuie să fim pregătiți pentru a face față condițiilor meteo nefavorabile”, a declarat șeful Guvernului.

Conform informației prezentate de Ministrul Economiei și Infrastructurii, drumurile naționale sînt în prezent accesibile, dar există unele dificultăți de circulație pe traseele Bălți-Criva și Chișinău-Leușeni. Toate drumurile sînt permanent monitorizate pentru a se interveni urgent în caz de necesitate. Pe parcursul nopții au lucrat 331 de utilaje speciale, care au presurat peste trei mii tone de material antiderapant.

 

Doi procurori și doi ofițeri de poliție au fost puși oficial sub învinuire

Cele cinci persoane, reţinute, marţi, 16 ianuarie, au fost puse oficial sub învinuire. Ele sînt acuzate de comiterea infracţiunii ”de corupere pasivă, săvîrşită în proporţii deosebit de mari”.

Printre persoanele reținute figurează doi procurori, un ofițer de urmărire penală, un ofițer de investigații și un civil, ex-polițist.

În cadrul anchetei a fost stabilit că grupul respectiv a estorcat o mită în valoare de 6 000 dolari și 70 000 de euro pentru a înceta urmărirea într-un dosar penal.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de la șapte pînă la 15 ani de privațiune de libertate.

 

Mai multe preparate medicamentoase au fost autorizate pentru prima dată în R. Moldova

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a autorizat 186 de produse medicamentoase pentru comercializare pe teritoriul R. Moldova. Marea majoritate (68,8%) sînt produse în țările Uniunii Europene, 23,2% – în țările CSI, 4,8% – în Republica Moldova, iar 3,2% – în alte țări.

Majoritatea medicamentelor autorizate sînt preparate destinate tratamentului afecțiunilor cardiovasculare (51.16%), de asemenea s-au autorizat medicamente pentru bolile sistemului nervos (11,83%), aparatului respirator (11,3%), sistemului musculo-scheletic (8%), tractului digestiv și metabolism (10,75%), antiinfecțioase de uz sistemic (11,3%), medicamente antineoplazice și imunomodulatoare (5,37%).

80 de preparate medicamentoase au fost autorizate pentru prima dată în Republica Moldova.

 

Gas Natural Fenosa a pus în vînzare afacerea

Gas Natural a anunțat că își pune în vînzare afacerea sa în R. Moldova. Compania realizează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale de la intrarea fondului Statelor Unite GIP cu intenţia de a îmbunătăţi eficienţa şi de aceea este dispusă să se desprindă de acest activ.

Tranzacția ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro, care se vor adăuga la cele circa 3.000 milioane pe care le-a obţinut deja pentru alte cesiuni în Columbia. Compania va prezenta planul strategic la sfîrşitul lunii februarie ori începutul lunii martie. Iniţial a fost fixată data de 28 februarie, însă ea nu este una definitivă.

Compania Gas Natural Fenosa este prezentă în Moldova din anul 2000 şi prestează servicii pentru mai mult de 800 de mii clienţi, prin intermediul filialelor sale Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

 

O delegație transnistreană s-a întîlnit cu Ambasadorul rus la Paris

În cadrul unei vizite la Paris, așa-numitul președinte al sovietului suprem din Tiraspol, Aleksandr Șcerba, și pretinsul ministru de externe din stînga Nistrului, Vitalii Ignatiev, au avut o întrevedere, joi, 18 ianuarie, cu Ambasadorul Rusiei din Franța, Aleksandr Meșkov.

Potrivit serviciului de presă al așa-zisului minister de externe din stînga Nistrului, întrevederea a avut un caracter consultativ.

”Părțile au făcut un schimb de opinii asupra problemelor, legate de consolidarea relațiilor ruso-transnistrene. Totodată au fost examinate chestiunile ce țin de negocierile moldo-transnistrene”, comunică sursa citată.

 

Parlamentarii și-au reluat activitatea

Deputații din Comisia politică externă și integrare europeană au examinat și avizat, în ședința de joi, 18 ianuarie, proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2018-2020 și a Planului de acțiuni pentru realizarea acesteia, a anunțat Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Potrivit proiectului, Strategia urmăreşte implementarea a trei obiective generale. Acestea prevăd consolidarea cadrului de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice, promovarea şi consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile și dezvoltarea spiritului civic activ şi a voluntariatului.

Obiectivele generale și cele specifice urmează a fi realizate prin mai multe activități care vizează dezvoltarea mecanismului instituţional de colaborare între instituţiile statului şi societatea civilă în procesele de elaborare, monitorizare şi de evaluare a politicilor publice.

 

Candidaturile pentru funcții de Ambasadori au fost avizate

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a examinat și avizat, în ședința de joi, 18 ianuarie, candidaturile pentru funcțiile de Ambasadori ai Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Regatul Belgiei, Republica Lituania și Republica Populară Chineză.

Tatiana Pîrvu este candidatul pentru funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Lilian Darie – în Regatul Belgiei, Sergiu Mihov va fi reprezentantul R. Moldova în Republica Lituania, iar Denis Jelimalai – în Republica Populară Chineză. Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sînt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.