REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 februarie 2020)

Ministrul justiției cere scoaterea concursului pentru alegerea membrilor CSM de sub tutela Parlamentului

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că alegerea membrilor ne-judecători ai Consiliului Suprem al Magistraturii /CSM/ trebuie scoasă de sub tutela Parlamentului. Ministrul a declarat, în cadrul unei emisiuni, că legislativul are rolul decisiv în alegerea membrilor ne-judecători ai CSM. „Votul decisiv este al Parlamentului, de aceea, vrem sau nu, acest vot este unul politic”, a declarat ministrul Justiției. Nagacevschi mai susține că pentru a exclude factorul politic, ar trebui să fie schimbată Constituția.

 

Directoarea adjunctă a PNUD va întreprinde o vizită în Moldova

Agi Veres, Directoarea adjunctă pentru Europa și Asia Centrală a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va efectua o vizită în R. Moldova pe 20-21 februarie 2020. Pe parcursul celor două zile, Agi Veres va avea întrevederi cu reprezentanții Guvernului, societății civile, partenerilor de dezvoltare și Organizației Națiunilor Unite, pentru a discuta progresul R. Moldova în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și va reitera suportul continuu al PNUD în domeniile cheie de dezvoltare națională.

 

Pentru alegerile parlamentare noi din Hîncești au fost constituite 44 de birouri electorale ale secțiilor de votare

Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale Hîncești nr. 38 a constituit 44 de birouri electorale ale secțiilor de votare (BESV), pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția dată. Birourile electorale ale secțiilor de votare au ca atribuții păstrarea listelor electorale, asigurarea integritatății acestora şi a buletinelor de vot; examinarea cererilor în legătură cu incorectitudinile din listele electorale, efectuarea modificărilor necesare în acestea şi eliberarea certificatelor pentru drept de vot alegătorilor care nu se vor afla la domiciliu în ziua alegerilor, etc.

 

Un bărbat din Vulcăneşti a primit 22 de ani de închisoare

Un locuitor al orașului Vulcănești a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, fiind obligat să achite în folosul succesorului părții vătămate un prejudiciu moral și material de 50 mii de lei. Totodată, el va achita în contul statului și cheltuieli judiciare, în sumă de 24 mii de lei. Verdictul a fost dictat după ce procurorii din UTA Găgăuzia i-a demonstrat vina pentru patru capete de acuzare, inclusiv răpirea unei persoane, omor intenționat, trecerea ilegală a frontierei de stat și huliganism agravat.

 

Cooperărarea cu Belarus a fost discutată la întrevederea speakerului cu ambasadorul acestei țări

Președintele Parlamentului R. Moldova Zinaida Greceanîi s-a întîlnit, marți, 18 februarie, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Moldova, Serghei Ciciuk. La întrevedere au fost discutate oportunitățile de intensificare a cooperării între țările noastre, în special în domeniul comercial-economic. În acest sens, va fi formulată o listă cu propuneri de proiecte investiționale bilaterale în complexul agroindustrial, în sfera asamblării de mașini specialize, dar și în domeniile mediului și sănătății. Propunerile urmează a fi examinate în cadrul grupurilor parlamentare de prietenie, comisiei mixte interguvernamentale, direct între agenți economici.

 

Patru indivizi, reținuți la Ciocana pentru consum de droguri în spații publice

Patru bărbați au fost reținuți în ultimele trei zile, fiind documentați pentru consum de substanțe narcotice în spații publice. Aceștia au ajuns în vizorul polițiștilor, urmare a patrulărilor intense prin curțile blocurilor de locuit, străzilor slab iluminate și parcurilor de pe sectorul deservit. Reținerile au fost efectuate de către polițiștii Inspectoratului de Poliție a sectorului Ciocana, de comun cu echipele mobile ale Batalionului de patrulare și reacționare operativă ale DP Chișinău.

 

Proiectul PSRM cu privire la micșorarea salariilor deputaților a fost susținut de Comisia juridică

Proiectul PSRM cu privire la reducerea salariilor deputaților a fost avizat, marți, 18 februarie, de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Membrii comisiei au inclus în aviz obiecții de ordin juridic prin care cuvîntul ”deputat” s-a substituit cu expresia „persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului”. Potrivit comisiei, această precizare a fost necesară ”pentru a uniformiza referința la toate persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului”. Inițiativa socialiștilor prevede că valoarea de referință pentru calcularea salariilor deputaților să fie de 1000 de lei și nu de 1300 de lei, cum prevede Legea bugetului de stat pentru anul în curs.

 

Va fi elaborată strategia de acțiuni pentru dezvoltarea presei moldovenești

Societatea civilă și Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media vor elabora strategia și planul de acțiuni pentru dezvoltarea presei autohtone. În cadrul audierilor organizate marți, 18 februarie, de către Comisia parlamentară de profil cu privire la implementarea concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei din R. Moldova, s-a decis că această concepție are nevoie de o strategie și un plan de acțiuni.

 

Trei persoane au fost condamnate pentru vînzare de droguri

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în instanța de judecată condamnarea la pedeapsa cu închisoarea pentru 14 și, respectiv, 13 ani, a doi bărbați, recent eliberați condiționat din detenție, pentru infracțiunea de plantare, păstrare și vînzare de marijuana în proporții deosebit de mari. Activitatea infracțională a celor doi a avut loc la sfîrșitul anului 2018 – începutul anului 2019, la puțin timp după ce au fost eliberați condiționat din detenție.

 

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri şi UTM vor dezvolta relaţiile de colaborare

Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) şi autorităţile din UTA Gagauz-Yeri îşi extind parteneriatul. Părţile planifică să pregătească în comun cadre didactice pentru predarea în Colegiul Industrial, care urmează să fie construit la Comrat cu susţinerea Turciei. „Sîntem interesaţi mai ales de specialităţile ce ţin de tehnologiile informaţionale. Avem toată susţinerea rectoratului şi profesorilor UTM care sînt gata să elaboreze împreună cu noi programe eficiente de studii”, a explicat Natalia Cristeva, şefa Direcţiei pentru educaţie din UTA Gagauz-Yeri.