REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 decembrie 2018)

Toate traseele din țară sînt practicabile

Toate traseele din țară sînt practicabile, iar sectoarele periculoase sînt monitorizate și în funcție de necesitate se intervine. Anunțul a fost făcut marți, 18 decembrie, de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină. Potrivit autorităților, partea carosabilă în nord, centru și sud este pe alocuri umedă și lunecoasă. „Noaptea trecută pe drumurile naționale s-au efectuat lucrări de patrulare şi combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate 102 utilaje speciale, care au împrăștiat peste 1347 tone de material antiderapant”, a spus Căpățină.

 

Serviciul Vamal va beneficia de trei scanere noi pentru controlul bagajelor

Serviciul Vamal va beneficia de trei scanere noi pentru controlul bagajelor. Echipamentele sînt oferite de către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Programului Export Control and Border Security (EXBS). Potrivit Serviciului Vamal, cele trei instalaţii vin să completeze lotul de echipamente similare, oferite prin intermediul EXBS în anul 2012. Programul EXBS mai include și organizarea cursurilor de instruire.

 

14 șoferi au fost depistaţi de poliţişti conducînd în stare de ebrietate

 

14 șoferi au rămas fără permise de conducere după ce au fost depistaţi de poliţişti conducînd în stare de ebrietate. Şeful Serviciului de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Alina Bunghez, a menţionat că timpul instabil de afară și carosabilul lunecos nu i-au împiedicat pe conducătorii auto să încalce regulile circulaţiei rutiere. Astfel, numai în ultimele trei zile au fost sancționați 458 şoferi pentru mai multe încălcări ale regulamentului, iar alți 22 șoferi nu dețineau permise de conducere.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Israelului

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu omologul său israelian, Reuven Rivlin. „Colaborarea între cele două țări necesită o dinamizare, în special, în domeniul comercial-economic, potențialul căruia deocamdată nu este valorificat pe deplin”, a menționat șeful statului. Igor Dodon a opinat că, de asemenea, există perspective bune pentru dezvoltarea turismului, dat fiind faptul că în Israel locuiesc cîteva zeci de mii de oameni originari din R. Moldova și cei care activează în baza contractelor de muncă.

 

101 de antreprenoare au obținut granturi

101 de antreprenoare din R. Moldova au obținut granturi în valoare de 14,2 milioane de lei, în cadrul Programul Femei în Afaceri (PFA), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Cele mai multe investiții se vor face în industria prelucrătoare – cca 63%, în servicii din domeniul IT – cca 39% și în agricultură – cca 8%. Potrivit Ministerului economiei, granturile oferite de ODIMM vor stimula investiții de 23 de milioane de lei în economia națională și vor crea peste 380 locuri noi de muncă.

 

Cinci cetățeni turci au fost condamnați pentru contrabandă cu droguri

Cinci cetățeni turci au fost condamnați la pedepse cu închisoare între 11 și 12 ani pentru contrabandă cu heroină. Inculpații urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis. Substanțele narcotice erau transportate în R. Moldova din Iran sau Turcia. Acțiunile ilegale erau camuflate drept activitate a unui agent economic care prestează servicii de transport. În februarie curent, inculpații au fost reținuți în timp ce extrăgeau droguri aduse prin contrabandă, în cantitate totală de 80 de kilograme.