REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 aprilie 2019)

Banca Națională susține că deprecierea leului a fost doar o ajustare

Banca Națională a Moldovei a dat asigurări că deprecierea leului față de euro în ultimele zile a fost ”doar o ajustare și nu prevestește vreo criză”. „Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existînd decalaje minore între cerere și oferta de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, au declarat reprezentanți ai BNM.

 

La o piață din Bălți s-au descoperit 72 kg de produse din carne neconforme

În legătură cu apropierea sărbătorilor pascale și în scopul combaterii comerțului ilicit de carne și produse din carne importate, Inspectorii DTSA Bălți în comun cu ofițerii Secției Investigare Fraude Ecnomice IP Bălți și cu reprezentanții APL Bălți au efectuat controale la piață improvizată din regiunea Gării de Nord a municipiului Bălți. În urma controlului s-a constatat că comercializarea cărnii de porc și a subproduselor se efectua de către persoane fizice cu mai multe încălcări. Astfel, produsele neconforme în cantitate de 72 kg au fost ridicate și sub supravegherea Inspectorilor DTSA Bălți au fost transportate la o unitate autorizată de prelucrare a deșeurilor din mun. Bălți.

 

Un tînăr a fost amendat cu 30 mii de lei pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale

Un chişinăuian, în vîrstă de 30 de ani, a fost condamnat la o amendă de 30 mii de lei pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, violarea dreptului la secretul corespondenţei şi fals informatic. Potrivit datelor Procuraturii Generale, tînărul a spart conturile de e-mail ale fostului său partener de afaceri, cu care se afla într-un litigiu civil, accesînd, în mod ilegal, informaţiile confidenţiale ale acestuia. În plus, inculpatul a şters peste 1600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenaţi. Pe lîngă amendă, inculpatul urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral de 10 mii de lei.

 

O femeie a fost găsită moartă într-o livadă

O femeie de 64 de ani a fost găsită fără suflare în dimineața zilei de joi, 18 aprilie, în sectorul Botanica al capitalei. Corpul neînsuflețit al acesteia a fost depistat într-o livadă de pe strada Grenoble din capitală. Potrivit forțelor de ordine, femeia nu avea urme de moarte violentă. Aceasta obișnuia să consume băuturi spirtoase. Expertiza medico-legală urmează să stabilească cu exactitate care a fost cauza decesului.

 

Tîrgul de Florii se deschide vineri, 19 aprilie, la Moldexpo

O nouă ediţie a tîrgului cadourilor de Paşti – Tîrgul de Florii va fi organizat în perioada 19-23 aprilie, la Moldexpo. Peste 100 de agenţi economici vor pune în vînzare ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci şi pască, dar şi produse hand-made cu simboluri pascale, decoraţiuni, flori şi material săditor. Zilnic pentru vizitatori va fi organizată o tombolă cu premii. Tîrgul va fi deschis între orele 10.00 şi 18.00. Accesul este liber.

 

Politicile vamale aplicate agenților economici din raioanele de est ale țarii vor fi uniformizate

Procesul de implementare a politicilor vamale aplicate față de agenții economici din raioanele de est ale țarii va fi uniformizat, potrivit unei hotărîri de guvern ce va intra în vigoare vineri, 19 aprilie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Documentul vizează modificarea unei hotărîri de guvern cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale R. Moldova.

 

Mai multe instituții din capitală au fost reconectate la căldură

Mai multe școli, grădinițe și spitale din capitală au fost reconectate la căldură, după ce în ultimele zile temperatura aerului a scăzut. Șeful Serviciului comunicare al Termoelectrica S.A., Elena Junghina, a precizat că, în total, au fost reconectate la căldură circa 300 de obiective din capitală, inclusiv 129 de grădinițe, 52 de școli, 20 de spitale și 40 de agenți economici. Totodată, gestionarii a peste 50 de blocuri au solicitat reconectarea la agentul termic.

 

Procesatori de fructe și legume participă la instruiri

Circa 30 de procesatori de fructe și legume și exportatori de miere de albini din R. Moldova participă în perioada 18-19 aprilie la o instruire privind implementarea sistemului de management al siguranței alimentului bazat pe principiile HACCP. Instruirea este organizată de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova cu scopul de a ajuta companiile de procesare și manipulare a produselor alimentare să implementeze standarde ce le vor permite să ofere consumatorilor produse de înaltă calitate și inofensive.

 

Un judecător din Drochia va sta şapte ani la închisoare

Un magistrat din cadrul Judecătoriei Drochia a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi amendat cu 160 mii de lei pentru acte de corupție. Curtea de Apel a dispus şi confiscarea în contul statului a sumei de 6400 de euro, bani ce reprezintă bunurile rezultate din infracțiune. Potrivit datelor Procuraturii anticorupţie, magistratul a fost reţinut în primăvara anului 2016, după ce Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Numărul de contribuabili care utilizează serviciile fiscale electronice a crescut

Numărul contribuabililor persoane juridice și persoane fizice care au utilizat serviciile fiscale electronice a crescut în primele trei luni ale anului cu circa 10 la sută față de perioada similară a anului precedent. La sfîrșitul primului trimestru, numărul total al conturilor de utilizator cu statut activ care au acces la serviciile fiscale electronice a constituit peste 233 mii.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40