REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 septembrie 2020)

Moldovagaz a solicitat ANRE revizuirea tarifelor

SA „Moldovagaz” a anunțat că a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ revizuirea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, începînd cu 1 octombrie 2020. Potrivit Serviciului de presă al SA „Moldovagaz”, după revizuire, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali.

 

Mărimea minimului de existență a crescut în semestrul întîi al anului 2020

Biroul Naţional de Statistică /BNS/ informează că, în semestrul întîi al anului 2020, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 2082,7 lei, fiind în creştere faţă de semestrul întîi al anului 2019 cu 2,7%. Potrivit BNS, se constată diferențe semnificative ale minimului de existență, în funcţie de mediul de reşedinţă - cea mai mare valoare a minimului de existenţă fiind estimată pentru populaţia din oraşe mari (mun. Chişinău şi Bălţi) – 2235,6 lei, sau cu 9,4% mai mult comparativ cu alte oraşe, şi cu 10,1% mai mult comparativ cu mediul rural – 2030,7 lei.

 

Organizații și companii de pe ambele maluri ale Nistrului pot accesa granturi de pînă la 40 mii de euro oferite de UE

Organizații și companii de pe ambele maluri ale Nistrului pot accesa granturi de pînă la 40 mii de euro oferite de Uniunea Europeană pentru idei inovative de afaceri. Parteneriatele trebuie să fie constituite din cel puțin două instituții, ONG-uri și companii. Proiectele propuse urmează să abordeze cel puțin una dintre provocările accentuate de pandemie, cum ar fi accesul restricționat la materiile prime, rețelele de distribuție subminate, lipsa unei piețe competitive pentru operatorii logistici.

 

Consumatorii sînt îndemnați să denunțe consumul fraudulos de apă

Consumatorii sînt îndemnați să semnaleze consumul fraudulos de apă și conectările neautorizate la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. SA „Apă-Canal Chișinău” precizează, într-un comunicat de presă, că acest lucru poate fi făcut printr-un simplu mesaj sau apel telefonic. Apelul vine ca urmare a multiplelor nereguli depistate în timpul controalelor ffectuate de către specialiștii ACC.

 

Doi cetățeni ai R.Moldova, reținuți de autoritățile estoniene

Doi tineri de 24 și repsectiv de 32 de ani, cetățeni ai R.Moldova, au fost reținuți de autoritățile estoniene fiind suspectați că au aruncat în aer două bancomate. Aceștia ar fi vrut să fure banii din bancomate, însă ambele tentative s-au soldat cu eșec. Presa estoniană scrie că în noaptea de 15 septembrie, cei doi ar fi aruncat în aer bancomatul dintr-un magazin, însă au fugit de la fața locului cu mîinile goale. Cei doi au fost reținuți de oamenii legii în timp ce încercau să părăsească Estonia.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o convorbire telefonică cu omologul său suedez

Preluarea de către Suedia a președinției în exercițiu la OSCE și prioritățile acesteia, aspecte legate de situația din regiune, precum și evoluțiile în procesul de soluționare a conflictului transnistrean au fost subiectele discutate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde. Discutînd despre conflictul transnistrean, ministrul Țulea a reiterat îngrijorările Chișinăului legate de situația alarmantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană și a accentuat necesitatea de a restabili în mod deplin şi efectiv libera circulație pentru toate categoriile de persoane din regiune.

 

Au fost depistate patru cazuri de rabie pe teritoriul R. Moldova

Pe teritoriul R. Moldova au fost confirmate patru cazuri pozitive de rabie, anunță, într-un comunicat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Astfel, rabia a gost depistată la două bovine în raioanele Strășeni și Soroca, la o vulpe în raionul Rezina și la un cîine în raionul Anenii Noi. Animalele au fost sacrificate. A fost demarată vaccinarea de urgență contra rabiei a animalelor de valoare economică (bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline).

 

Șoferul unui microbuz a spulberat o turmă de oi pe traseul Chișinău-Hîncești

Șoferul unui microbuz a spulberat o turmă de oi în această dimineață, în jurul orei 06:00, pe traseul Chișinău-Hîncești, în apropiere de localitatea Sociteni, din raionul Ialoveni. Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, a declarat că șoferul microbuzului, un bărbat în vîrstă de 58 de ani, a declarat polițiștilor că nu a observat turma. În urma impactului, 19 oi au murit, iar altele 6 au fost rănite. Șoferul va fi sancționat contravențional, a precizat reprezentantul IGP.

 

Peste 60 mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat în prealabil la alegeri

Peste 60 mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stînga Nistrului, s-au înregistrat prealabil. Comisia Electorală Centrală (CEC) a informat că, la data expirării termenului de înregistrare prealabilă la vot, au fost înregistrați 60 030 de cetățeni ai R. Moldova pentru a participa la alegerile pentru funcția de Președinte al R. Moldova. Din numărul total de solicitări, 2819 au fost făcute pe suport de hîrtie.

 

Majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii din R. Moldova au fost afectate de pandemia de coronavirus

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a prezentat astăzi prima hartă interactivă a IMM-urilor și a evaluat impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus asupra acestui sector. Peste 300 de manageri de IMM-uri au răspuns la un chestionar, în baza căruia a fost realizat un raport analitic al impactului pandemiei de coronavirus asupra acestui sector. Astfel, s-a constatat că 71 la sută din respondenți au avut pierderi ori prognozează pierderi în urma pandemiei.

 

Primăria Chișinău va demonta barierele și limitatoarele de acces instalate ilegal

Începînd de astăzi, întreprinderile municipale vor efectua, în termen de cinci zile, lucrări de demontare a barierelor, limitatoarelor de acces, gardurilor sau construcțiilor neautorizate din municipiul Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău, preturile de sector au identificat adresele terenurilor, proprietate municipală, unde urmează să fie înlăturate obstacolele instalate ilegal de agenți economici ori persoane fizice, pe spații publice sau drumuri, care aparțin municipalității.

 

Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară va fi publicat în Monitorul Oficial

Decretul privind promulgarea și legea pentru ratificarea Memorandumului de Înțelegere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, vor fi publicate în numărul de mîine al Monitorului Oficial. Obiectivul asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro este de a atenua nevoile bugetare ale țării noastre și de a o ajuta să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare actuale.