REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 septembrie 2019)

Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a semnat Ordinul de restabilire a lui Viorel Morari în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Restabilirea în funcție a avut loc ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă, în rezultatul acțiunii în contencios administrativ. Astfel, de marți, 17 septembrie, interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, exercitat de către Eduard Varzar, a încetat.

 

Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu Alexandr Lukașenko

Președintele R. Moldova, Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică din ambele țări și din regiune, posibilitățile de extindere și aprofundare a relațiilor bilaterale. Interlocutorii au constatat intensificarea contactelor în toate domeniile de interes comun. Igor Dodon a reiterat faptul că Republica Belarus este un partener de încredere al R. Moldova.

 

Cooperarea moldo-germană a fost discutată la Berlin

Sprijinul oferit de Republica Federală Germania în promovarea reformelor inițiate de Guvernul de la Chișinău, chestiuni ce țin de recunoașterea permiselor de conducere și reducerea tarifelor la roaming, fortificarea dialogului politic la nivel înalt, precum și reglementarea conflictului transnistrean au fost subiectele abordate la Berlin, la întrevederea ministrului de externe Nicu Popescu, cu omologul său german, Heiko Maas.

 

Un elev a primit medalia „Meritul Civic” de la președintele Dodon

Elevul liceului „Orizont” din capitală, Alexandru Lopotenco, a primit medalia „Meritul civic” de la șeful statului Igor Dodon, după ce a obținut aurul la matematică în cadrul „Olimpiadei Megapolis” – unul dintre cele mai mari evenimente educaționale din lume, care s-a desfășurat la începutul lunii septembrie, la Moscova. Alți cîțiva elevi s-au ales cu diplome de onoare de la președinte.

 

Un bărbat din Capitală a fost lovit mortal pe trecerea de pietoni

Un bărbat în vîrstă de 70 de ani a murit după ce a fost tamponat de un automobil, în timp ce traversa strada regulamentar pe trecerea de pietoni. Accidentul rutier s-a produs în sectorul centru al Capitalei. Oamenii legii au fost alertați în această dimineață în jurul orei 05:50. Polițiștii au stabilit că bărbatul de 70 de ani a fost tamponat, pe trecerea de pietoni, de un automobil de model Volkswagen T-4. Pe acest caz, Poliția Capitalei va porni o cauză penală.

 

Infanteriştii de la Bălţi participă la un exercițiul multinațional din Lvov

Militari ai Armatei Naționale participă, în perioada 12-29 septembrie la exercițiul multinațional „Rapid Trident 2019”, desfăşurat la centrul de instruire Yavoriv, regiunea Lvov, Ucraina. Creşterea interoperabilităţii între militarii statelor participante şi pregătirea pentru misiuni internaţionale de menținere a păcii sînt obiectivele ediţiei din acest an al exerciţiului.

 

Doi bărbați au fost reținuți pentru comercializarea de psihotropice

Polițiștii au reținut doi bărbați cu vîrstele de 31 și 54 de ani, dintre care unul este medic de familie în Chișinău, care ar fi organizat o schemă de vînzare a produselor medicamentoase cu efect psihotrop. Valoarea drogurilor depistate, precum și a celor vîndute de către suspecți se ridică la 10 000 de lei. Dacă le va fi demonstrată vinovăția, ei riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare.

 

În circa o mie de școli din țară au fost efectuate reparații capitale

La începutul noului an de studii, în 946 de instituții de învățămînt primar și secundar general din R. Moldova au fost efectuate reparații capitale sau lucrările se află în proces de finalizare. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a precizat că pentru pregătirea instituțiilor de învățămînt, pe parcursul anului 2019, autoritățile publice locale și managerii școlari au identificat suplimentar circa 448 mln lei, cu circa 120 de mln de lei mai mult decît în anul 2018. În R. Moldova funcționează peste 1200 de instituții de învățămînt primar și secundar general.

 

Compania „Telestar Media” renunță la frecvența „Canal 2″

Compania „Telestar Media” SRL, deținătoarea licențelor de emisie ale posturilor de televiziune „Canal 2” și „Canal 3”, a anunțat marți, 17 septembrie, că renunță la frecvența națională pentru „Canal 2”. Totodată, compania îndeamnă guvernul și instituțiile responsabile din domeniul audiovizualului, ca această frecvență națională să fie returnată Societății Române de Televiziune, deținătorul anterior al acestei frecvențe, pentru difuzarea în R. Moldova a TVR-Moldova.

 

Prim-ministrul Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Washington

Prim-ministrul Maia Sandu va întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Pe 18 septembrie Premierul va avea o întrevedere cu Secretarul de Stat Michael R. Pompeo, pentru a discuta prioritățile în consolidarea dialogului strategic dintre R. Moldova și SUA. Programul vizitei mai include o serie de întrevederi cu oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri din SUA, dar și cu cetățenii R. Moldova stabiliți la Washington.