REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 septembrie 2018)

Peste 2000 de şoferi au fost documentaţi de poliţişti în weekend

Peste 2000 de şoferi au fost documentaţi de inspectorii de patrulare în perioada 14-16 septembrie, pentru abateri de la Regulamentul circulației rutiere. Natalia Golovco, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, a informat că în această perioadă, în țară au avut loc 17 accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 23 traumatizate. Cauzele principale ale accidentelor au fost viteza și depășirea neasigurată. Totodată, în aceste zile, inspectorii de patrulare au documentat 1151 de șoferi care au încălcat limita de viteză, 32 șoferi care conduceau în stare de ebrietate și 38 de şoferi care se aflau la volan fără a deține permis de conducere. Datele INP arată că, de la începutul anului curent, pe teritoriul țării s-au produs peste 1500 de accidente rutiere.

 

FMI a evaluat rezultatele în domeniul reformelor în R. Moldova

Şeful echipei de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ruben Atoyan, apreciază rezultatele pozitive înregistrate în domeniul reformelor structurale efectuate de autorităţile de la Chişinău. În cadrul întrevederii cu ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, părțile au discutat despre consolidarea sistemului bancar, indicatorii macroeconomici prognozaţi pentru 2019-2021, diversificarea pieţelor de desfacere pentru producătorii autohtoni şi securitatea energetică. Chiril Gaburici a menționat că Guvernul a întreprins un șir de reforme pentru a facilita activitatea mediului de afaceri. Misiunea FMI află în vizită de lucru la Chișinău, în perioada 13-20 septembrie.

 

R. Moldova şi China au reiterat interesul pentru aprofundarea dialogului

R. Moldova pledează în continuare pentru o relație bazată pe încredere si prietenie, reciproc avantajoasă cu Republica Populară Chineză, care ar putea oferi noi valențe amplificării dialogului politic bilateral. Declarația a fost făcută de către Tudor Ulianovschi, ministrul de externe, la întrevederea cu Song Tao, ministrul Departamentului Internațional din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Ministrul Ulianovschi a adresat o invitație lui Song Tao de a efectua o vizită în R. Moldova, pe care acesta a acceptat-o. Tudor Ulianovschi, efectuează în perioada 17-21 septembrie, o vizită de lucru în Republica Populară Chineză.

 

860 de copii din capitală rămîn nevaccinaţi contra rujeolei

În municipiul Chişinău, 860 de copii nu fost imunizaţi contra rujeolei, dintre aceştia 611 sînt elevi, iar 249 au vîrstă preşcolară. Rata de vaccinare este de 88 %. Anunţul a fost făcut luni, 17 septembrie, de şeful interimar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Rodica Guţu, în şedinţa operativă a serviciilor municipale. Potrivit sursei citate, în majoritatea cazurilor părinţii nu au putut spune de ce nu şi-au vaccinat copiii, iar 19 familii au declarat că nu au imunizat micuţii din motive religioase. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, de la începutul anului şi pînă pe 15 septembrie, în R. Moldova s-au înregistrat 282 de cazuri confirmate de rujeolă.

 

PIB-ul Moldovei în creștere cu 5,2%, în termeni reali

Produsul intern brut (PIB) a crescut în trimestrul II cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, însumînd, pe serie brută, 44.166.000.000 de lei prețuri curente de piață. Pe seria ajustată sezonier, PIB-ul s-a majorat cu 5,1% față de același trimestru din 2017 și cu 1,7% față de trimestrul I 2018, cu referire la ultimele date ale Biroului Național de Statistică. Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB-ului le-au avut comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică (+1,9%), cu o pondere de 20,5% la formarea PIB și o majorare a Valorii adăugate brute (VAB) cu 9,3%.

 

Militari ai Armatei Naţionale participă la exerciţiul „Scutul de Foc-2018”

Militarii Armatei Naţionale participă în perioada 17-21 septembrie la exerciţiul multinaţional „Scutul de Foc-2018”. Ceremonia de deschidere a exerciţiului a avut loc luni, 17 septembrie, la Baza Militară de Instruire de la Bulboaca. Eduard Ohladciuc, locţiitorul şefului Marelui Stat Major, a menţionat că scopul exerciţiului este instruirea comună a subunităţilor de artilerie şi creşterea nivelului de interoperabilitate al armatelor ţărilor partenere. Sursa citată a specificat că la antrenamentele, organizate la centrele de instruire militară din toate garnizoanele, participă aproximativ 800 de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale şi militari din România şi SUA.

 

OSCE se declară îngrijorată de exercițiile militare din stînga Nistrului

Misiunea OSCE în R. Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noile exerciţii desfăşurate vinerea trecută de militarii transnistreni în Zona de Securitate. Potrivit unui comunicat al Misiunii, reprezentanţi ai OSCE au urmărit personal exerciţiile de la Nistru, în imediata apropiere de Tiraspol şi au informat toate delegaţiile Comisiei Unificate de Control (CUC) despre acțiunile observate. Misiunea a reamintit faptul că exerciţiile militare în Zona de Securitate pot fi efectuate numai cu permisiunea CUC, în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a R. Moldova din 21 iulie 1992.