REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 octombrie 2019)

CNMI a anulat avizele privind construirea unui centru de agrement în locul cafenelei Guguță

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a anulat avizele privind construirea unui centru social-cultural și de agrement în locul cafenelei Guguță, amplasată în preajma Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfînt” din centrul capitalei. Potrivit CNMI, avizele eliberate la 17 ianuarie 2019 și 19 iulie 2018 pentru construirea unui edificiu cu opt niveluri supraterane pe locul cafenelei Guguță sînt ilegale, întrucît încălcă prevederi ale Legii ocrotirii monumentelor și ale Regulamentului de organizare și funcționare a CNMI.

 

O delegație din R. Moldova efectuează schimb de experiență electorală

O delegație a Parlamentului R. Moldova participă la Conferința Internațională a Adunării Interparlamentare a CSI “Institutul alegerilor - mecanism pentru legitimarea autorităților publice”. Conferința are drept scop efectuarea schimbului de experiență în domeniul asigurării legislative a desfășurării scrutinelor și plebiscitelor în spațiul CSI. Evenimentul se desfășoară, în zilele de 17-18 octombrie, la Minsk, Belarus.

 

Persoanele care vor face agitaţie electorală în ziua alegerilor vor fi amendate

Agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă scrutinului va fi pedepsită cu amendă. Modificările operate de legislativ în Codul contravențional vor intra în vigoare vineri, 18 octombrie. Potrivit articolului Codului contravenţional, agitaţia electorală în ziua imediat anterioară zilei votării ori în ziua votării se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

 

Trei persoane au decedat într-un nou accident rutier

Trei persoane au murit, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Accidentul a avut loc în dimineața zilei de joi, 17 octombrie, în jurul orei 08:10, la intrarea în orașul Căușeni. Corina Repeșciuc, ofițerul de presă al IP Căușeni, a declarat că impactul a avut loc între două automobile de marca Peugeot și Opel. În urma ciocnirii trei persoane au decedat. Este vorba despre o tînără în vîrstă de 27 de ani, dar și doi tineri de 32 și respectiv 19 ani.

 

Curtea de Conturi va avea buget propriu

Curtea de Conturi va avea buget propriu, care va fi inclus în bugetul de stat ca un compartiment separat. Legea care prevede acest lucru și decretul șefului statului privind promulgarea acesteia va fi publicată vineri, 18 octombrie, în Monitorul Oficial. Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. Bugetul Curții va fi administrat în mod independent.

 

Un şofer va plăti 27 mii de lei amendă după ce a falsificat un permis de conducere

Un conducător auto a fost amendat cu peste 27 mii de lei pentru folosirea documentelor false. Potrivit Procuraturii, bărbatul prin intermediul unor persoane cu funcție de răspunde din CRIS Registru, a obținut ilegal permis de conducere pentru o categorie pe care nu o deținea. Acesta și-a recunoscut vina. Joi, 17 octombrie, Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe şofer la pedeapsa sub formă de amendă, în mărime de 27.500 lei.

 

Proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova” a anunţat ultimul apel de granturi

Proiectul Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova”(MAC-P) a anunţat despre deschiderea ultimului apel în cadrul Programului de granturi investiționale, pentru facilitarea accesului la piețele de desfacere, destinat grupurilor de producători. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în perioada 16 octombrie 2019 – 28 februarie 2020. Granturile vor fi oferite grupurilor de producători, formate din cel puțin cinci membri, care își desfășoară activitatea în sectorul horticol.

 

Președintele Parlamentului a atenționat asupra necesității combaterii sărăciei

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a făcut o declarație cu ocazia Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei în debutul ședinței plenare de joi, 17 octombrie a legislativului. ”Eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile sale rămîne una dintre cele mai mari provocări pentru toate societățile, inclusiv pentru R. Moldova. Este necesar să ne angajăm cu toții și să găsim noi soluții cu implicarea tuturor actorilor din sistem pentru inițierea și dezvoltarea de măsuri concrete pentru combaterea sărăciei în țara noastră. Aceasta este o problemă foarte actuală”, a spus Zinaida Greceanîi.

 

Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a fost audiat în legislativ

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare a fost audiat joi, 17 octombrie în plenul legislativ. Raportul a fost prezentat în plen de preşedintele comisiei Alexandru Slusari. Potrivit raportului, procesul devalizării sistemului bancar a fost o operaţiune bine pregătită şi coordonată cu politicieni şi demnitari de stat. Planul devalizării a fost realizat etapizat începînd cu anul 2011 şi regizat de gruparea condusă de Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. În realizarea acestui plan au fost implicaţi judecători şi membri ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

 

A început distribuirea buletinelor de vot către Consiliile electorale de circumscripție electoarală

Joi, 17 octombrie, a început distribuirea către consiliile electorale de circumscripție, a buletinelor de vot, a anunțat Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit CEC, sîmbătă, buletinele de vot urmează să ajungă în secțiile de votare în așteptarea zilei alegerilor și a alegătorilor din întreaga țară. Duminică, 20 octombrie, în întreaga țară se vor desfășura alegeri locale generale noi, precum și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții electorale.

 

Termenul de activitate a Comisiei de anchetă privind tentativa de puci a fost prelungit

Termenul de activitate a Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale a fost extins cu 60 de zile – pînă la 180 de zile. O hotărîre în acest sens a fost votată, joi, 17 octombrie, în plenul Parlamentului. ”Prelungirea termenului de activitate este motivată de faptul că în adresa Comisiei nu au parvenit toate răspunsurile de la autoritățile sesizate, Comisia nu a reușit să audieze toate persoanele care dețin sau ar putea deține informații cu privire la obiectul de anchetă”, se arată în nota infirmativă a proiectului de hotărîre.