REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 iunie 2019)

Meteorologii au anunțat vreme caniculară

Meteorologii au anunțat pentru începutul acestei săptămîni un avertisment de vreme caniculară, cu o temperatură maximă a aerului de pînă la +37°C. În acest context specialiștii îndeamnă oamenii la precauție, atenționînd că expunerea îndelungată la soare poate provoca leziuni locale ale pielii, febră, amețeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greață, vomă și pierderea cunoștinței în cazuri grave.

 

Mai mulți oameni au ajuns la spital cu intoxicație după o masă de pomenire

18 persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat la o masă de pomenire, care a avut loc sîmbătă, în satul Holoșnita, raionul Soroca. Starea pacienților este de gravitate medie. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor(ANSA), bucatele au fost preparate de un agent economic din or. Drochia și livrate la domiciliu.

 

Ukrtransgaz a propus R. Moldova să importe gaz din UE prin Ucraina

Compania Ukrtransgaz a transmis autorităților R. Moldova propunerea să importe gaz prin Ucraina din Uniunea Europeană „în legătură cu construcția întîrziată a interconectării România-Moldova, care pune partea moldovenească în dependență de negocierile cu Gazprom. ”Folosirea capacităților sistemului ucrainean de transport al gazelor va reduce riscurile potențiale asociate cu eventuala întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă și va garanta securitatea aprovizionării cu gaze a consumatorilor moldoveni”, se spune într-un comunicat al Ukrtransgaz.

 

Un poliţist de patrulare a fost condamnat la închisoare

Poliţistul de patrulare, care acum doi ani a urcat beat la volan şi a comis un accident rutier, soldat cu decesul unui pasager, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Potrivit Procuraturii Generale, pentru a scăpa de pedeapsă, pînă la sosirea la faţa locului a grupului de cercetare, poliţistul a mutat cadavrul pasagerului la volan, încercînd să ducă în eroare oamenii legii. Procurorii au demonstrat vinovăţia inculpatului, acesta fiind condamnat la şapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport timp de cinci ani.

 

Noul șef al diplomației moldovene efectuează o vizită oficială în SUA

Noul ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că începe luni, 17 iunie, o vizită de serviciu în Statele Unite. Într-o postare pe o rețea de socializare, el spune că, timp de cîteva zile, va avea mai multe întrevederi cu oficiali americani și cu reprezentanții diasporei. Vizita survine după decizia sa de a o retrage pe ambasadoarea Cristina Balan, care a refuzat să-i urmeze instrucțiunile săptămîna trecută.

 

Peste 6000 de oameni s-au adresat la corturile instalate de salvatori

Conform informațiilor IGSU al MAI pe parcursul zilelor de weekend peste 6000 de oameni s-au adresat la punctele de reabilitare instalate de salvatori în țară. Corturile functionează în municipiile Chișinău, Cahul, Bălți, Căușeni, Hîncești, Ungheni și Comrat. În total sînt amenajate 12 corturi. Pe parcursul zilelor cu temperaturi înalte, în intervalul orelor 11.00 – 18.00, oamenii care se vor adresa la punctele de reabilitare pot beneficia de apă și de ajutor calificat în cazul în care se simt rău.

 

Aproape 14% dintre acțiunile Moldindconbank au fost vîndute la Bursă

La sfîrșitul săptămînii trecute, la Bursa de Valori a Moldovei s-au vîndut 13,73 la sută dintre acțiunile BC Moldindconbank SA. Informația a fost publicată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Astfel, în cadrul unei singure tranzacții au fost vîndute 682.312 hîrtii de valoare ale băncii la un preț de 240,74 lei per unitate. Prețul nominal al unei acțiuni a fost stabilit, inițial, la 100 de lei. CNPF anunță că tranzacția a fost de tipul ” ofertă publică pe piața secundară”. Valoarea totală a tranzacției a fost de 164.259.790,88 lei.

 

A început a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa întîi

Cea de-a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa întîi a început luni, 17 iunie. Anunțul a fost făcut la ședința săptămînală a serviciilor primăriei Chișinău de către Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. „Au fost trimise mesaje tuturor părinților care la prima etapă au fost refuzați, fie că copiii nu împlinesc vîrsta de 7 ani pînă la 30 noiembrie, fie că nu au corespuns districtului. Rog să nu fie create bariere birocratice părinților”, a afirmat Ruslan Codreanu. La începutul anului de studii 2018 - 2019, în capitală activau 145 de instituții de învățămînt primar și secundar.

 

21 de șoferi în stare de ebrietate, depistați în două zile

În timpul supravegherii traficului rutier în weekend, inspectorii de patrulare au depistat și înlăturat de la volan 21 de șoferi care se aflau în stare de ebrietate. „Menționăm că alcoolul este un pericol iminent, mai cu seamă în timpul condusului. Acesta afectează reacțiile, încetinește reflexele și diminuează coordonarea motrică. Țineți cont că indiferent de ocazia pentru care îl consumați, nu urcați sub influența acestuia la volan”, cvomunică poliția.