REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 iulie 2019)

Banca Mondială va oferi 61 mln de euro pentru interconectarea rețelelor electrice dintre R. Moldova și România

Banca Mondială va oferi 61 milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România. Despre semnarea unui Acord de finanțare în acest sens a discutat miercuri, 17 iulie, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și experții Băncii Mondiale, în frunte cu Directorul de țară al Băncii Mondiale în R. Moldova, Anna Akhalkatsi. Potrivit Acordului de finanțare, banii vor fi folosiți pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești-Chișinău.

 

Președintele parlamentului a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ungariei în R. Moldova

Pentru prima dată interesele și aspirațiile locuitorilor Moldovei, a partenerilor externi, cum este Uniunea Europeană, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii, s-au întîlnit și au dus la formarea majorității parlamentare și instituirea guvernului, a spus miercuri, 17 iulie, președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu Sándor Zabó, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Ungaria în R. Moldova. Speakerul a subliniat că actuala majoritate parlamentară este conștientă de înalta responsabilitate pe care o are.

 

Pretorul sectorului Rîșcani al capitalei a fost eliberat din funcție

Pretorul sectorul Rîșcani al capitalei, Nicolae Balaur, a fost eliberat din funcție. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci. Despre aceasta a anunțat chiar Balaur pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare. Nicolae Balaur a devenit pretor al sectorului Rîșcani la începutul anului 2017.

 

Doi bărbați au fost condamnați pentru furt de bijuterii dintr-o mănăstire

Doi recidiviști au fost condamnați la închisoare după ce au furat bijuterii din aur și argint, estimate la peste un milion de lei, de la o mănăstire din raionul Drochia. Unul dintre inculpați a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar complicele acestuia la 7 ani și 60 de zile închisoare. Infracțiunile au fost comise la începutul lunii aprilie curent, la Mănăstirea ”Sfîntul Proroc Ilie” din satul Nicoreni, raionul Drochia.

 

Exportatorii pot beneficia de o procedură simplificată de documentare a originii mărfurilor

Exportatorii de mărfuri pot utiliza procedura simplificată de documentare a originii preferențiale a mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA și Turcia, prin obținerea certificatului de exportator aprobat. Acesta este eliberat gratuit de Serviciul Vamal și este valabil pe termen nelimitat. Potrivit Serviciului Vamal, exportatorul aprobat este lipsit de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR.1 pe suport de hîrtie, fapt ce îi conferă o serie de avantaje și beneficii.

 

Un incendiu a izbucnit la o biserică din raionul Ocnița

Un incendiu a distrus 80 la sută din acoperișul bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” din localitatea Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița. Focul a izbucnit în după-amiaza zilei de ieri, apelul la Serviciul 112 fiind înregistrat la ora 15.48 minute. Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, focul a cuprins acoperișul bisericii și bunurile materiale din interior, iar unele încăperi au fost inundate cu fum. Din interiorul bisericii au fost salvate mai multe bunuri materiale, icoane și alte obiecte de cult.

 

IGSU a primit două autospeciale noi

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit două autospeciale noi de intervenție. Tehnica specială va fi utilizată pentru salvarea vieților omenești și acordarea ajutorului în situații excepționale. Tehnica a fost transmisă din dotarea Inspectoratului General al Carabinierilor. Șeful IGSU, Mihail Harabagiu, a menționat că unitățile de tehnică vor completa servantul de intervenție a pompierilor și salvatorilor și vor fi utilizate pentru prevenirea și lichidarea situațiilor de risc. Autospeciale vor f i distribuite subdiviziunilor IGSU din Căușeni și Soroca.

 

Doi moldoveni au decedat într-un accident din Ucraina

Două persoane din R. Moldova au decedat, marți seara, într-un accident care s-a produs pe traseul Odesa-Reni din Ucraina. Două automobile, unul de model „VAZ” și un Volkswagen, s-au tamponat frontal, iar impactul a luat viața șoferului și pasagerei din Volkswagen, Informația a fost făcută publică de poliția din regiunea Odesa. Accidentul a avut loc în jurul orei 20:00. Moldovenii – șoferul, locuitor al regiunii transnistrene, și pasagera mașinii – au decedat pe loc. Șoferul „VAZ”-ului a fost transportat la spital cu multiple traume.