REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 iulie 2018)

Circa 600 de elevii au susținut al doilea examen din sesiunea suplimentară de BAC

Circa 600 de elevi din țară au susținut marți, 17 iulie, al doilea examen din sesiunea suplimentară de Bacalaureat 2018, la disciplina „Limba de instruire”. Șeful Serviciului de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a menționat că rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat pe data de 25 iulie. „Ulterior, timp de 48 de ore acestea vor putea fi contestate. Examinarea contestațiilor va avea loc în perioada 28-31 iulie, iar la 1 august rezultatele vor fi afișate în Centrele de BAC. Eliberarea diplomelor va avea loc la 2 august”, a afirmat Mischevca. În total, peste 4000 de candidați restanțieri vor susține probele de BAC în cadrul sesiunii suplimentare.

 

Ofițerii CNA au efectuat percheziții la mai multe gări și stații auto

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins marți, 17 iulie, la mai multe gări și stații auto din țară. Perchezițiile au loc în cadrul a cîteva dosare de corupție în care sînt implicați mai mulți angajaţi ai Întreprinderii de stat „Gările şi Staţiile Auto”. Purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi, a menționat că, în prezent, au loc percheziţii în cîteva oraşe din ţară, la circa 50 de adrese, inclusiv în municipiul Chişinău. „Acţiunile vizează atît şefi ai filialelor teritoriale, cît şi angajaţi de diferite niveluri ", a afirmat Starinschi.

 

R. Moldova și Italia vor coopera în sectorul vitivinicol

R. Moldova și Italia vor coopera în domeniul protecției calității în sectorul vitivinicol. Acest lucru este prevăzut de un Memorandum semnat marți, 17 iulie, la Chișinău, de către directorul Oficiului Național al Viei și Vinului Gheorghe Arpentin și directorul Inspectoratului Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Agroalimentare din Italia Stefano Vaccari. Gheorghe Arpentin a declarat că documentul prevede preluarea bunelor practici în ceea ce privește dezvoltarea și gestionarea sistemelor de asigurare a calității, în special în ceea ce ține de indicațiile geografice și denumirile de origine. „Aceasta ne va permite să avem un sistem de asigurare a calității pe piata externă”, a precizat Arpentin. Totodată, Memorandumul va oferi posibilitatea inițierii unor noi proiecte în cadrul Uniunii Europene în sectorul vitivinicol.

 

Mai mulți moldoveni și ucraineni au fost reținuți pentru contrabandă cu tutun

Cinci cetățeni moldoveni și ucraineni au fost reținuți pentru contrabandă cu tutun în valoare de 1,1 mln de lei. Anunțul a fost făcut marți, 17 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, de către Veaceslav Manoli, șef de secție în poliția municipiului Chișinău. Sursa citată a specificat că tutunul ajungea în Ucraina, unde erau produse clandestin țigarete ce urmau a fi transportate și comercializate în Uniunea Europeană. „Din grupare fac parte cetățeni moldoveni, ucraineni, foști angajați ai organelor de forță și factori de decizie de la unele întreprinderi. Mai mulți membri ai grupării urmează a fi stabiliți de oamenii legii”, a spus Manoli. Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii grupării riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Programul Naţional "Prima Casă" va fi extins

Programul Naţional "Prima Casă" va fi extins, iar statul va veni cu facilităţi pentru familiile cu mulţi copii. Anunţul a fost făcut de liderul PDM din Moldova, Vlad Plahotniuc. “De cîteva luni în Moldova funcționează foarte bine proiectul "Prima Casă" destinat în special tinerilor, ulterior am venit cu facilităţi destinate bugetarilor, iar astăzi am discutat despre o nouă inițiativă a Partidului Democrat, proiectul "Prima Casă 3", un program de sprijin financiar pentru procurarea locuințelor, de către familiile cu copii”, a spus Plahotniuc. Conform sursei citate, proiectul "Prima Casă 3" presupune compensarea treptată din bugetul de stat a creditului ipotecar, de la 10 pînă la 100%, în funcție de numărul copiilor în familie.

 

Circa 300 km de drumuri au fost reparate

Circa 300 km de drumuri au fost reparate pînă în prezent în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, iar alți aproape 230 km sînt în lucru. Subiectul a fost analizat în cursul unei întrevederi a ministrului Economiei Chiril Gaburici cu responsabilii de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) și agenții economici, implicați în renovarea străzilor. Potrivit Ministerului Economiei, participanții la întrevedere au discutat despre eficientizarea lucrărilor de reparație, asigurarea durabilității porțiunilor reparate și identificarea soluțiilor pentru includerea în proiect a mai multor tronsoane de drum. „Pe parcurs, au apărut porțiuni de drum care nu erau planificate, dar care sînt importante pentru localități. Împreună trebuie să găsim soluții”, a punctat Chiril Gaburici.