REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 ianuarie 2018)

A fost creată Asociația Companiilor de Creație din Moldova

Comunități de business, ONG-uri și organizații de profil au anunțat despre crearea Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR). Noua structură își propune să faciliteze creșterea industriilor creative din Republica Moldova și să asigure educarea și conectarea entităților locale la nivel național și internațional, devenind o voce unitară care susține și reprezintă organizațiile autohtone din domeniu.

Concepută ca o platformă de dialog între industriile creative, Guvern, instituții de învățămînt și donatori, Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) este susținută de partenerul strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Industriile creative vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potențial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele şi impozitele plătite, creează locuri de muncă.

 

Au demarat lucrările de construcţie a apeductului magistral Leova-Iargara

A fost dat startul lucrărilor de construcţie a apeductului magistral Leova-Iargara. Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, proiectul urmează să aducă beneficii unui număr de circa 20 de mii de locuitori din regiunea Sud a ţării, prin asigurarea accesului acestora la servicii moderne de apă şi canalizare.

Sursa citată a precizat că valoarea totală a lucrărilor este de circa trei milioane de euro, dintre care 2,4 milioane euro sînt oferite de Guvernul Germaniei prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 600 mii euro sînt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și de Consiliul Raional Leova.

La apeductul magistral Leova – Iargara, care urmează a fi construit cu o lungime de circa 23 de kilometri, vor fi conectate orașele Leova și Iargara, satele Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă, Hănăsenii Noi și Cupcui, cu un număr total de 23.433 de locuitori.

 

Şedinţa de judecată în cazul Lucinschi a fost amînată

Şedinţa de judecată în dosarul lui Chiril Lucinschi a fost amînată după ce fostul deputat a fost internat, miercuri, 17 ianuarie, în spital.

Pe 15 ianuarie curent, mandatul de arestare pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi a fost prelungit cu încă 30 de zile. El a fost reţinut de CNA pe 25 mai în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank şi este cercetat în arest la domiciliu.

 

Moldova și Belarus își vor intensifica cooperarea comercial-economică

Aspectele colaborării comercial-economice în domeniul transporturilor dintre R. Moldova și Republica Belarus au fost discutate, miercuri, 17 ianuarie, în cadrul întrevederii Ministrului Economiei Chiril Gaburici cu Serghei Ciciuc, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Belarusului la Chișinău.

Gaburici a apreciat evoluția relațiilor moldo-belaruse din ultima perioadă și a asigurat continuitatea implementării și realizării inițiativelor de dezvoltare a relațiilor comercial-economice.

Ambasadorul Ciciuc a menționat interesul pentru crearea unui consorțiu în participarea companiilor belaruse la implementarea proiectelor de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurilor rutiere din R. Moldova.

Oficialii au mai examinat și posibilitatea relansării rutei aeriene directe între Moldova și Belarus.

 

Tiraspolul pretinde să participe la lucrările APCE

Așa-numitul soviet supreme de la Tiraspol se declară dispus să participle la activitatea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în calitate de observator. O declaraţie în acest sens a făcut pretinsul șef al legislativului de la Tiraspol, Alexandr Șcerba, la reuniunea Subcomisiei APCE pentru conflicte, desfășurată la Paris.

Șcerba şi-a exprimat convingerea că independența Transnistriei „se bazează obiectiv pe un șir de premise istorice și juridice”. El a exprimatul regretul pentru faptul că, ”deseori, mass-media străină creează o imagine distorsionată a Transnistriei”.

Alt reprezentant al regiunii, pretinsul ministru de externe din stînga Nistrului, Vitali Ignatiev, a menționat în raportul său că la sfîrșitul anului 2017, în dialogul părților „a fost atinsă o logică pragmatică de căutare a unor soluții reciproc avantajoase, direcționate spre îmbunătățirea vieții oamenilor”.

 

Întreprinderile publice și societățile comerciale vor fi monitorizate după noi reguli

Monitorizarea financiară a întreprinderilor și societăților de stat sau municipale se va face după noi reguli. Un Regulament în acest sens a aprobat Guvernul, miercuri, 17 ianuarie.

Documentul urmărește implementarea recomandărilor Curții de Conturi și completează procesul de monitoring financiar cu o nouă sursă de informații și anume dările de seamă privind mărimea și circulația proprietății publice, precum și exercitarea funcţiilor de către persoanele împuternicite să reprezinte interesele statului/unităţilor administrativ-teritoriale.

Potrivit documentului respectiv, Agenția Proprietății Publice va prezenta anual Ministerului Finanțelor informația privind indicatorii de performanță a activității economico-financiare a întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Totodată, va raporta despre gradul de atingere a acestor indicatori de performanță și va informa despre măsurile de atenuare a riscurilor bugetar-fiscale aferente activității acestor entități.