REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 decembrie 2018)

Circa 70 de persoane au suferit fracturi din cauza ghețușului

Circa 70 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au căzut şi au suferit fracturi sau traumatisme din cauza ghețușului de pe drumuri. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămînală de luni, 17 decembrie, a serviciilor Primăriei capitalei. Potrivit sursei citate, persoanele s-au adresat la Institutului de Medicină Urgentă din capitală. „Pacienții au primit îngrijiri medicale, iar nouă dintre aceștia au fost spitalizați”, a spus Olaru.

 

Statul Qatar și R. Moldova își vor intensifica relațiile bilaterale

Aprofundarea dialogului politic moldo-qatarian, extinderea relațiilor comercial-economice, dezvoltarea cooperării în domeniile culturii, turismului, educației, infrastructură, precum și alte chestiuni de interes reciproc, au fost discutate la Doha, în cadrul întrevederii ministrului de externe Tudor Ulianovschi, cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Statului Qatar, Şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani. În cadrul discuției, șeful diplomației moldovenești a reconfirmat valoarea dialogului bilateral pentru ambele state, menționînd că deschiderea primei misiuni diplomatice a țării noastre în Golf, în 2013, este o demonstrare a importanței relațiilor dintre R. Moldova și Statul Qatar.

 

Președintele Igor Dodon efectuează astăzi o vizită oficială în Israel

Șeful statului Igor Dodon va pleca luni, 17 decembrie,în Israel, unde va avea întrevederi cu președintele Reuven Rivlin, primul ministru Benjamin Netanyahu și cu președintele Knessetului, Yoel Edelstein. Igor Dodon va participa, de asemenea, la întrevederi cu membrii Congresului Euro-Asiatic Evreiesc și cu reprezentanții diasporei moldovenești din Israel.

 

A fost publicat Raportul Comisiei de anchetă ”Open Dialog”

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova și privind finanțarea unor partide politice din R. Moldova a fost desecretizat. După procedura de desecretizare, Raportul Comisiei a fost publicat pe site-ul Parlamentului R. Moldova și a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat și Congresului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, parlamentelor României, Poloniei și Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizații internaționale și agenții naționale.

 

În perioada sărbătorilor Seviciul Vamal prevede suplinirea numărului de personal

Măsurile, dispuse de către conducerea Vămii, în perioada sărbătorilor, prevăd suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, precum și utilizarea tuturor pistelor de control, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal. Potrivit sursei, de rînd cu inspectorii, la linia de control se vor afla atît șefii posturilor vamale, cît și adjuncții acestora. Numărul funcționarilor vamali va putea fi suplinit și din contul grupelor de intervenție, create la indicația conducerii instituției.

 

O cetăţeană a Bulgariei va fi judecată pentru contrabandă cu psihotrope

O cetăţeană a Bulgariei va fi judecată pentru tentativă de contrabandă cu substanţe psihotrope. Potrivit Procuraturii Generale, femeia, în vîrstă de 67 de ani, a fost reţinută pe Aeroportul Internaţional Chişinău în noiembrie 2018. Aceasta ar fi încercat să treacă peste frontieră 90 de pastile cu substanţe psihotrope. De la reţinere şi pînă în prezent, femeia se află în arest. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Ministerul Finanțelor a lansat un ghid privind calcularea salariilor

Un ghid video privind calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar a fost lansat luni, 17 decembrie, de către Ministerul Finanțelor, pe pagina oficială a instituției. Cu ajutorul ghidului, angajatorii și contabilii autorităților și instituțiilor bugetare pot lua cunoștință cu noile condiții de salarizare. În ghid sînt prezentate: cadrul normativ ce reglementează condițiile de salarizare a bugetarilor, acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către angajatori pentru implementarea modificărilor, componentele salariului, precum și două exemple de determinare a salariului de bază.

 

Încă două cazuri de gripă au fost înregistrate în capitală

Încă două cazuri de gripă de tip AH1N1 au fost înregistrate în capitală. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința de luni, 17 decembrie, a serviciilor Primăriei capitalei. De la începutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate nouă cazuri de gripă, dintre care șase în capitală și cîte un caz la Bălți, Criuleni şi Călăraşi. Potrivit datelor prezentate, pînă în prezent, peste 4400 de persoane au fost vaccinate contra gripei.