REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 aprilie 2019)

R. Moldova a intrat în top zece după numărul de probe de vin înscrise la „Concours Mondial de Bruxelles”

R. Moldova a intrat în topul celor zece țări după numărul de probe înscrise la „Concours Mondial de Bruxelles”. R. Moldova a înregistrat în total 143 de probe, ceea ce prezintă o creștere de 23% față de anul 2018. Cele mai multe probe au fost înregistrate de Franța, urmate de Spania și Italia. Competiția vinurilor se va desfășura în perioada 1 – 5 mai, în Aigle, Elveția. În total, au fost înregistrate 950 de vinuri din 46 de țări producătoare de vin.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Coreea

Șeful statului Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Coreea în R. Moldova, cu reședința la Kiev, E.S. Lee Yang Goo, în legătură cu încheierea misiunii sale diplomatice în țara noastră. Oficialii au discutat diverse aspecte ce țin de relațiile bilaterale și au convenit asupra necesității extinderii acestora, deoarece nivelul actual al colaborării comercial-economice nu reflectă potențialul real de dezvoltare. În cadrul dialogului, șeful statului a menționat că Republica Coreea este un distribuitor important de produse tehnologice de înaltă calitate în țara noastră. De asemenea, R. Moldova are semnate acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, CSI și Turcia, fapt care permite țării noastre să fie atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud.

 

Un expert economic atenționează asupra panicii din cauza deprecierii leului

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, consideră că se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului care s-a înregistrat în ultimele zile, iar speculanții pieței valutare ar fi în așteptarea unor asemenea agitații. Chircă afirmă că această creștere este o fluctuație puțin mai alertă decît cea obișnuită. Potrivit lui, există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar și incertitudinea politică din R. Moldova.

 

R. Moldova participă în cadrul conferinței “10 ani de Parteneriat Estic”

Secretarul de Stat pe domeniul cooperării internaționale și infrastructurii calității, Iuliana Drăgălin, participă la Conferința „10 ani de Parteneriat Estic: Convergențe Economice și Oportunități de Afaceri”, desfășurată în perioada 16-17 aprilie la Praga. În cadrul evenimentului, Drăgălin, a prezentat evoluțiile și perspectivele R. Moldova, aspectele economice, colaborări în plan politic, precum și impactul implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA), prin evidențierea principalelor progrese și evoluții.

 

A fost reținută o grupare specializată în migrația ilegală

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, pe parcursul lunilor martie-aprilie 2019, au documentat activitatea infracțională a unei grupări criminale specializată în organizarea migrației ilegale. Membrii grupării, trei bărbați cu cu vîrsta cuprinsă între 28-45 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, sînt documentați pentru organizarea migraţiei ilegale a moldovenilor în Germania.

 

R. Moldova are, în premieră, un ataşat militar în Canada

Atașatul militar al R. Moldova în Statele Unite ale Americii, colonel Vitalie Micov, a fost acreditat, prin cumul, şi în Canada. Astfel, potrivit competenţelor, colonelul Vitalie Micov va fi responsabil de asigurarea unei cooperări eficiente dintre structurile de apărare ale celor două ţări, identificarea unor noi oportunităţi de dezvoltare şi îmbunătăţire a parteneriatului dintre Armata Naţională a R. Moldova şi Forţele Armate ale Canadei.

 

ANSA va intensifica controalele la importul cartofilor din Belarus

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va intensifica controalele la importul de cartofi din Republica Belarus. Un ordin în acest sens a fost semnat de directorul general al instituției, Ion Sula. Decizia a fost luată după ce săptămîna trecută inspectorii ANSA au reținut un lot de cartofi de peste 21 tone importat din Belarus în care a fost depistat obiectul de carantină – Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus.

 

Poliţiştii din capitală au întocmit 16 procese-verbale în urma controalelor efectuate la Gara de Sud

Angajații Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră din cadrul Direcției de Poliție municipiul Chișinău au desfășurat verificări la stațiile terminus ale microbuzelor de rută cît și la Auto Gara Sud. În urma verificărilor, oamenii legii au întocmit 16 procese-verbale. Potrivit poliţiei, în urma verificărilor forțele de ordine au depistat mai multe nereguli la unitățile de transport cum ar fi exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frînare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, exploatarea vehiculelor reutilate etc.

 

Angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice din Capitală au fost reţinuţi pentru falsificarea actelor

Mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice din Capitală au fost reţinuţi în dimineața zilei de miercuri, 17 aprilie, în urma unor ample percheziţii. Potrivit şefului adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, funcţionarii sînt bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni, printre care şi falsificarea actelor.

 

BERD acordă linii de creditare prin două bănci din R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va deschide prin intermediul băncilor comerciale Moldova Agroindbank și Victoriabank linii de finanțare în sumă a cîte 5 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și alinierea acestora la standardele europene. Acordurile de împrumut au fost semnate miercuri, 17 aprilie la Chișinău. Banii vor fi oferiți din EU4Business-EBRD Line, un program comun BERD-UE destinat întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia, R. Moldova și Ucraina.