REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 aprilie 2018)

Vernisajul Vinului va fi inaugurat la 20 aprilie

Cea de-a XIV ediție a Vernisajul Vinului va fi inaugurată la 20 aprilie, ora 18:00, la Casa Sărbătorii (str. Ghioceilor 1). Vernisajul Vinului este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Ediția din această primăvară se va desfășura într-o atmosferă deosebită, creată de șlagărele emblematice ale anilor ‘70-’80, din repertoriul formației „Noroc” și al interpreților Ștefan Petrache, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic, interpretate de Tania Cerga și formația „Akord”. În premieră, la această ediție a Vernisajului Vinului vor participa un număr record de 51 de companii vinicole din regiunile cu Indicație Gerografică Protejată, reunite sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

SUA și-a reiterat sprijinul pentru R. Moldova

Asistentul Secretarului de Stat american, Wess Mitchell, a declarat, în cadrul întrevederii cu șeful Legislativului, Andrian Candu, că ”R. Moldova este pe prima linie de confruntare geopolitică”. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, Wess Mitchell a declarat că Washingtonul este impresionat de eforturile depuse de R. Moldova pentru promovarea reformelor și va încuraja Chișinăul să continue. „SUA vor acorda R. Moldova întreg suportul pentru apropierea de Uniunea Europeană și SUA ”, a declarat oficialul american. Dr. A.Wess Mitchell a preluat funcția de asistent al Secretarului de Stat în octombrie 2017, fiind responsabil de relațiile cu peste 50 de țări din Europa și Eurasia, NATO, UE și OSCE.

 

Ministerul de externe promovează reglementarea politicilor comerțului electronic

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, a prezentat luni, 16 aprilie, la Geneva, experiența R. Moldova în dezvoltarea politicilor comerțului electronic în cadrul unui eveniment organizat de către UNCTAD (Conferința pentru Dezvoltare și Comerț a Națiunilor Unite). Ulianovschi prezidează forul instituțional de conducere a UNCTAD-ului pentru un mandat de un an de zile, ales în septembrie 2017 prin unanimitate de către cele 193 de state membre ONU. ”Implicarea R. Moldova în procesele de promovare și negociere a reglementării comerțului electronic pe arena mondială nu doar sporește vizibilitatea țării noastre la nivel internațional, dar creează oportunități avantajoase pentru mediul de afaceri”, a declarat Ulianovschi.

 

Peste 110 mii de persoane au traversat frontiera de stat de Paștele Blajinilor

Peste 110 mii de persoane au traversat frontiera de stat în perioada sărbătorii Paștele Blajinilor, 15-16 aprilie. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Olesea Dunas, a specificat că, duminică, 15 aprilie, frontiera de stat a fost traversată de peste 61 mii de persoane. „În țară au intrat aproximativ 31 mii de cetățeni, iar pe sensul de ieșire s-a atestat un flux de circa 30 mii de cetățeni. Din numărul total de persoane, aproape 30 mii au fost cetățeni străini”, a spus sursa citată. Totodată, luni, 16 aprilie, la frontiera R. Moldova s-au înregistrat aproape 50 mii de traversări. „Din totalul acestora, aproximativ 25 mii a fost cel al cetățenilor moldoveni. În aceste zile, cele mai solicitate puncte de trecere au fost: Leușeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Sculeni, Otaci, Giurgiulești-Galați, Palanca, Cahul, Criva și Costești”, a afirmat Olesea Dunas.

 

Vicepremierul pentru Integrare Europeană efectuează o vizită de lucru la Berlin

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, efectuează, în perioada 17-18 aprilie o vizită de lucru la Berlin. În cadrul acesteia, vicepremierul va avea întrevederi cu reprezentanți ai președinției Germaniei, ai oficiului cancelarului german, ai guvernului și parlamentului federal. Pe agenda discuțiilor figurează subiecte ce țin de intensificarea relațiilor moldo-germane, procesele de modernizare a țării noastre și agenda de integrare în Uniunea Europeană a R. Moldova. De asemenea, Iurie Leancă va discuta la Berlin și aspecte ce țin de securitatea regională.

 

Covorul de flori din Scuarul Catedralei va fi dezasamblat

Covorul de flori din Scuarul Catedralei va fi dezasamblat, iar florile vor fi replantate în spațiile special amenajate din cele cinci sectoare din capitală. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Galina Leahu, în urma ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Potrivit conducerii „Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi", o parte dintre flori vor rămîne în scuarurile din centrul capitalei. „Îmi pare rău că unii cetățeni au criticat acest proiect în loc să pună umărul la asamblarea și dezasamblarea florilor, așa cum se obișnuiește în alte capitale europene. Unele flori s-au ofilit, însă cînd li se adaugă apă și îngrășăminte acestea își revin”, a spus Leahu.