REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 septembrie 2019)

Circa două mii de secții de votare vor fi deschise pentru alegerile locale

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, unde vor fi create 307 secții, Orhei nr.25, unde vor funcționa 83 de secții, Ungheni nr.35 și Soroca nr.29, unde vor fi deschise cîte 78 și respectiv 74 de secții. Pe de altă parte, cele mai puține secții de votare vor fi deschise în circumscripțiile electorale Dubăsari nr.15 și Basarabeasca nr. 5.

 

Șeful diplomației moldovenești efectuează o vizită în Germania

Continuarea dialogului moldo-german la nivel înalt, consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, precum și asigurarea sprijinului Germaniei pentru parcursul european al R. Moldova vor fi subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la Berlin, în perioada 15-17 septembrie. Popescu va purta discuții cu omologul său german Heiko Maas, precum și cu alți oficiali din cadrul Bundestagului, Cancelariei Federale, Biroului Președintelui Federal și Fundației Konrad Adenauer.

 

Igor Dodon se declară nemulțumit de activitatea unor miniștri

Președintele Igor Dodon se declară nemulțumit de activitatea unor miniștri din actualul Guvern, dar și de faptul că Executivul nu și-ar fi îndreptat atenția la problemele reale cu care se confruntă cetățenii. Într-un discurs ținut luni, 16 septembrie, în plenul Parlamentului, șeful statului a menționat că a avut un rol important la crearea actualei coaliții de guvernare și a cerut mai multe reforme în interesele cetățenilor. El s-a declarat nemulțumit de activitatea unor ministere, sugerînd că ar fi vorba de cel al Economiei și cel al Protecției Sociale. Igor Dodon i-a recomandat Guvernului să treacă la remanieri dacă situația nu se va îmbunătăți.

 

Patru persoane ar fi obținut prin șantaj 40 mii de lei

Patru membri ai unui grup infracțional au fost reținuți de oamenii legii fiind suspectați de jaf. Aceștia s-au prezentat drept polițiști și au intrat în apartamentul unui bărbat din Chișinău, de la care ar fi primit prin șantaj 40 mii de lei. Potrivit poliției, bănuiții au intrat în apartamentul victimei sub pretextul desfășurării unor percheziții, motivînd că proprietarul apartamentului ar deține droguri. Ulterior, suspecții au aplicat violența fizică asupra victimei și au cerut de la aceasta 40 mii de lei.

 

28 de accidente rutiere s-au produs în țară la sfîrșitul săptămînii trecute

La sfîrșitul săptămînii trecute, în țară s-au produs 28 de accidente rutiere, în urma cărora patru persoane au decedat, iar 34 au fost traumatizate. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare (INP), în zilele de odihnă au fost înregistrate peste 1 100 de încălcări rutiere. Astfel, în cele mai multe cazuri, șoferii au fost depistați conducînd cu viteză excesivă. Totodată, 27 de conducători auto au fost depistați la volanul automobilului fiind în stare de ebrietate.

 

R. Moldova a fost nominalizată ca țară-gazdă pentru primul Summit al Proiectului IRENE – COST

Republica Moldova a fost nominalizată ca țară-gazdă pentru primul Summit al Proiectului IRENE – COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality), care va avea loc în perioada 16-17 septembrie, 2019, la Chișinău, unde vor participa reprezentanți din peste 30 de țări europene. În paralel, va fi susținută Conferința Națională în Boli vasculare cerebrale.

 

Secretarul General al OSCE vine la Chișinău

Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, va vizita R. Moldova între 17 și 19 septembrie. Acesta va avea discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol, asupra procesului de reglementare transnistreană. Potrivit unui comunicat al OSCE, pe parcursul vizitei sale în Moldova, Thomas Greminger se va axa pe avansarea procesului de reglementare transnistreană conform principiilor agreate de toate cele 57 de state participante la Consiliul Ministerial al OSCE de la Milano în decembrie 2018.

 

Elevi din R. Moldova au obținut medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică

Elevi din R. Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, care s-a desfășurat în perioada 9–14 septembrie 2019, în orașul Atena, Grecia. R. Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori. Elevii din țara noastră au obținut pînă în prezent mai multe medalii și mențiuni la numeroase concursuri internaționale.

 

Vama a obținut venit în sumă de 547 mln. de lei

În perioada 09-15 septembrie, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 547,3 milioane de lei, fiind perfectate 12.458 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 164 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 98 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Totodată, au fost întocmite 53 de procese-verbale și aplicate amenzi în sumă de circa 217 mii de lei.