REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 octombrie 2019)

Deputaţii solicită CCM să se expună asupra unor articole din Constituţie

Deputaţii Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au depus marți, 16 octombrie, o sesizare la Curtea Constituţională. Aceştia cer înaltului for să se expună în baza cărui sistem electoral urmează să se desfăşoare alegerile parlamentare anticipate în situaţia în care acestea ar avea loc. Legislatorii au cerut Curţii să interpreteze art.72 alin.3 din Constituție în contextul modificării jurisprudenței Curții Constituționale prin Hotărîrea Curții Constituționale nr.11/2019, pe de o parte, și anularea sistemului mixt cu revenirea la sistemul proporțional, pe de altă parte.

 

Deputații se vor întruni în ședință plenară la 17 octombrie

Deputații se vor întruni în ședință plenară joi, 17 octombrie. Ordinea de zi include Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare. De asemenea, deputații vor examina proiectul de hotărîre pentru modificarea unui articol din Hotărîrea Parlamentului pentru constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întrepărinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

 

O tînără de 19 ani a fost ucisă din gelozie și îngropată într-o pădure

Trupul neînsuflețit al unei tinere a fost găsit miercuri, 16 octombrie, în pădure, după ce aceasta a dispărut la începutul săptămînii trecute. Descoperirea macabră a fost posibilă, după ce ofițerii de din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu poliția locală, în urma unor măsuri speciale de investigații, au stabilit că aceasta a fost ucisă de către o altă tînără, iar crima ar fi fost comisă din gelozie. Este vorba despre o tînără în vîrstă de 28 de ani care în timpul audierilor ar fi recunoscut că a ucis-o pe tînără, dar și le-a arătat polițiștilor unde a ascuns trupul neînsuflețit al victimei.

 

Peste nouă mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la SFS în nouă luni ale anului curent

Pe parcursul lunilor ianuarie-septembrie curent au fost înregistrate 9 552 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), la buget au fost încasate venituri în sumă de 16 milioane lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 4,8 milioane lei sau o creștere de 42,2%.

 

Doi bărbați suspectați de comiterea a două tentative de omor la comandă, reținuți

Doi bărbați, în vîrstă de 39 și 40 de ani, locuitori ai municipiului Chișinău, au fost reținuți fiind suspectați de comiterea a două tentative de omor la comandă, săvîrșite în anul 2018. Infracțiunile au eșuat, astfel, ambele victime au supraviețuit. Reținerea suspecților a avut loc ca urmare a unor ample măsuri speciale de investigații efectuate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 15 la 20 ani sau detenție pe viață.

 

A fost lansată o platformă ce include toate proiecte UE în R. Moldova

Toate proiectele finanțate de Uniunea Europeană în R. Moldova au fost integrate pe platforma online www.eu4moldova.md, care a fost lansată marți, 15 octombrie la Chișinău. Aceasta conține și o hartă interactivă cu ajutorul căreia pot fi vizualizate toate inițiativele desfășurate într-o anumită localitate din țara noastră. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat la lansarea platformei că, pînă în prezent, în țara noastră au fost lansate peste o mie de proiecte cu susținerea UE.

 

Jumătate de kilogram de droguri au fost depistate în trenul de pe cursa Moscova-Chișinău

Jumătate de kilogram de droguri au fost depistate de oamenii legii în trenul de pe cursa Moscova-Chișinău. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, drogurile au fost depistate la postul vamal Vălcineț și au fost ridicate de către oamenii legii. Necunoscînd despre confiscarea substanţelor narcotice, doi membri ai grupului criminal au urcat în staţia Ocnița, pentru a-şi ridica marfa și au fost reţinuţi. Dacă vor fi găsiți vinovați de trafic de droguri, bărbații riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 10 ani.

 

Șeful statului a primit scrisorile de acreditare a patru ambasadori noi

În cadrul unei ceremonii oficiale, Președintele Igor Dodon a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori agreați în R. Moldova: E.S. Steven Mark Fisher, Ambasador al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord; E.S. Donika Hoxha, Ambasador al Republicii Albania cu reședința la Sofia; E.S. Manuel Larrotcha Parada, Ambasador al Regatului Spaniei cu reședința la București; E.S. Marjut Akola, Ambasador al Republicii Finlanda cu reședința la București. Președintele Dodon a reiterat poziția fermă a instituției prezidențiale privind promovarea unei politici externe echilibrate, bazată pe relații de colaborare reciproc avantajoase atît cu Vestul, cît și cu Estul.

 

Meteorologii au prelungit avertizarea de Cod Galben de ceaţă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit pînă mîine, 17 octombrie, codul galben de ceaţă. Vizibilitatea va fi redusă, pînă la 200 de metri cel mult. Avertizarea este valabilă pentru toată ţara.