REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 mai 2019)

Un fost ministru a fost condamnat la închisoare cu executare

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat. Curtea de Apel a decis ca fostul ministru, condamnat de prima instanță la un an și patru luni cu suspendare, să facă trei ani și jumătate de închisoare. Ministrul a fost prezent la dezbaterile judiciare, însă nu a mai așteptat pronunțarea sentinței, părăsind sediul Curții de Apel. Avocatul fostului ministru, Serghei Cîrlig, a menționat că a întrerupt relațiile contractuale cu clientul său chiar ieri, în ziua pronunțării deciziei.

 

Parteneriatul R. Moldova cu Carolina de Nord aniversează 20 de ani

O delegație formată din 20 de invitați din Statele Unite ale Americii va participa la 17 mai la conferința de celebrare a 20 de ani de cooperare bilaterală între R. Moldova și Carolina de Nord, SUA. Evenimentul se va desfășura la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Delegația din SUA va fi condusă de către Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, iar la eveniment va mai participa și ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek Hogan.

 

Carburanții s-au scumpit

Mai multe benzinării din țară au afișat, joi, 16 mai, prețuri mai mari pentru carburanți, unii petroliști majorînd prețul vechi cu 5 la sută. Astfel, șoferii vor procura astăzi un litru de benzină A-95 cu un leu și 15 bani mai mult. Dacă pînă acum costa 18 lei și 35 de bani, de astăzi, noul preț afișat la unele benzinării este de 19 lei și 37 de bani și chiar 19 lei și 50 de bani. De asemenea, un litru de motorină este vîndut cu 17 lei și 37 de bani, iar în alte stații de alimentare a fost afișat prețul de 17 lei și 59 de bani, prețul vechi fiind de 16 lei și 60 de bani.

 

O femeie ar fi fost lovită de un autocar de pe ruta Chișinău-București

Un accident grav s-a produs în seara zilei de miercuri, 15 mai în capitală. O femeie ar fi fost lovită de către către un autocar, la Gara Centrală. Incidentulul ar fi avut loc în jurul orei 23:30. Un martor a comunicat că victima ar fi fost tamponată de către un autocar de pe ruta Chișinău-București, iar în urma impactului, viața acesteia nu ar mai fi putut salvată.

 

Piesa care va reprezenta R. Moldova la Eurovision este pe ultimele locuri în topul caselor de pariuri

Piesa cu care R. Moldova va fi reprezentată la Eurovision 2019 se situează pe ultimele locuri în topul caselor de pariuri, fiind cotată cu șanse slabe de a se califica în marea finală a concursului, care va avea loc pe 18 mai. În cotațiile pariorilor, piesa „Stay”, pe care o va intepreta Ana Odobescu, se plasează pe poziția a 32-a din 34, avînd șanse mai mici de 1% pentru a cîștiga concursul.

 

Mai mulți membri ai unui grup criminal vor ajunge pe banca acuzaţilor

13 membri ai unui grup criminal vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru trafic de droguri. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a acestora. Potrivit datelor PCCOCS, inculpaţii au creat o reţea de procurare, transportare, distribuire şi comercializare a produselor etnobotanice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei 13 riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Trei cetăţeni ai Uzbekistanului s-au ales cu interdicţii de intrare pe teritoriul R. Moldova

Trei cetăţeni ai Uzbekistanului s-au ales cu interdicţii de intrare pe teritoriul R. Moldova după ce au fost depistaţi de ofiţerii Biroului migraţie şi azil muncind ilegal într-o piaţă din Chişinău. Potrivit datelor Biroului migraţie şi azil, cei trei au fost depistaţi la 14 mai. Aceştia au închiriat un spaţiu într-o piaţă comercială şi preparau produse de patiserie în condiţii antisanitare, fără permis de şedere în scop de muncă.

 

Circa 100 de alergători din R. Moldova vor participa la cel mai dur ultramaraton din Europa

Circa 100 de alergători din cadrul comunității RunMoldova din țara noastră vor participa la sfîrșitul acestei săptămîni la ultramaratonul Transylvania100k, care este considerat unul dintre cele mai dure din Europa din cauza condițiilor climaterice extreme pentru această perioadă a anului. Sportivii vor concura la distanțe de la 20 pînă la peste 75 de kilometri pe unii dintre cei mai înalți munți din România.

 

Peste 20 de persoane au solicitat cetățenia R.Moldova prin investiții

23 persoane au depus dosare pentru a obține cetățenia R. Moldova, în baza legii cetățeniei prin investiții, potrivit datelor Agenției de Investiții din Moldova. Într-o conferință de presă, reprezentanții Agenției au declarat că majoritatea aplicanților vor să obțină cetățenie pentru a-și dezvolta afaceri în R. Moldova. Reprezentanții Agenției au refuzat să comunice țările din care provin cei care au depus dosarul pentru obținerea cetățeniei prin investiții.

 

Moldovenii cu acte româneşti expirate nu vor putea vota la europarlamentare

În R. Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (PE). În cadrul acestora, moldovenii cu cetăţenie română vor putea vota în baza mai multor acte, însă nu se va putea vota cu documente expirate. Anunţul a fost făcut de ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță. Potrivit sursei citate, în anul curent a fost deschis un număr record de secţii de vot.