REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 mai 2018)

R. Moldova va beneficia de finanțare pentru continuarea reformelor în educație

R. Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari SUA în cadrul proiectului „Reforma Învăţămîntului în Moldova”. Comisia cultură, educație, cercetare va propune Parlamentului ratificarea Acordului de finanţare dintre R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018. Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației și asigurarea calităţii în instituțiile de învăţămînt primar şi secundar general. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru dotarea a 160 de instituţii de învăţămînt cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament special pentru elevii cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale. Acordul prevede realocarea a 1,7 milioane de dolari pentru renovarea a două școli de circumscripție.

 

Reabilitarea scărilor din Parcul „Valea Morilor” va fi finanțată de București

Primăria municipiului Chişinău va beneficia de un grant în valoare de peste 18 milioane 970 mii lei (920 mii euro) din partea Consiliului local Sectorul I Bucureşti pentru reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor”. Anunţul a fost făcut de Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, aflat astăzi într-o vizită la Bucureşti. Potrivit sursei citate, din bugetul local primăria Chişinău îşi asumă cheltuielile în proporţie de 5 la sută din valoarea totală a proiectului, ceea ce constituie circa 945 mii lei, dar şi cheltuielile de proiectare, asistenţă tehnică, lucrări de efectuare a expertizelor documentaţiei de proiect şi supraveghere tehnică a lucrărilor de execuţie.

 

Ploile din ultimele zile au distrus aproape 300 ha de culturi agricole

Ploile puternice din ultimele zile au distrus aproape 300 de hectare de culturi agricole, vii şi livezi, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Liliana Pușcașu, ofiţerul de presă al inspectoratului, a menţionat că în urma ploilor din ultimele trei zile au fost afectate mai multe terenuri agricole din raioanele Călărași și Drochia. “Precipitațiile cu grindină au distrus 28 hectare de livezi și 11 hectare de vii din localitatea Pîrjolteni, dar și 70 ha de livezi din satul Horodiște, raionul Călărași. Au fost afectate și suprafețe din raionul Drochia, unde intemperia a distrus peste 180 ha de sfeclă de zahăr. Comisiile teritoriale pentru situații excepționale activează în teritoriu pentru estimarea prejudiciilor materiale”, a spus Puşcaşu.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu reprezentanții corpului diplomatic

Rezultatele Consiliului de Asociere RM-UE și prioritățile de cooperare pe dimensiunea externă au fost prezentate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, și ai altor parteneri de dezvoltare acreditați la Chișinău. Șeful diplomației moldovenești a făcut o prezentare a preocupărilor Guvernului de la Chișinău privind procesul de integrare europeană prin prisma angajamentelor asumate în conformitate cu Acordul de Asociere, acordînd o atenție specială reformării justiției, luptei cu corupția, reformei administrației publice centrale și locale, etc. Ministrul a informat șefii misiunilor despre prioritățile R. Moldova în procesul de colaborare bilaterală și regională, atît cu fiecare stat în parte, cît și în cadrul diferitelor organizații internaționale. În context, Ulianovschi a informat despre reuniunea șefilor de guvern a statelor membre GUAM, care va avea loc la Chișinău la 21 iunie.

 

Președintele R. Moldova a vorbit despre avantajele apropierii de UEE

R. Moldova este prima țară care a obținut statut de observator la Uniunea Economică Euroasiatică, iar acest statut îi va aduce numeroase beneficii, a declarat miercuri, 16 mai, președintele Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de totalizare a rezultatelor vizitei întreprinse la Soci. Potrivit lui, statutul de observator la UEE va permite Moldovei să avanseze în soluționarea problemei exporturilor, a emigranților moldoveni, dar și a resurselor energetice. „Exporturile pe parcursul anilor 2013-2016 au scăzut dramatic, de 2,2 ori. Doar în 2017 am avut o dinamică pozitivă. Cert e că aceste piețe au un potențial enorm. Un alt avantaj este că am putea să discutăm referitor la politica migrațională față de cetățenii noștri care muncesc în țările-membre ale UEE”, a punctat Dodon. Totodată, el a remarcat că în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, prețurile la resursele energetice sînt mult mai joase, iar R. Moldova ar putea obține beneficii și sub acest aspect.

 

Șeful statului a declarat că deține împuternicirile pentru a semna tratatele internaționale

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat că deține toate împuternicirile necesare pentru a semna tratatele internaționale. Potrivit oficialului, acest drept este asigurat prin Constituție. Declarațiile au fost făcute miercuri, 16 mai, în cadrul unei conferințe de presă. Igor Dodon a remarcat că „în conformitate cu Constituția R. Moldova, președintele este desemnat expres pentru a purta tratative și a încheia tratate în numele Republicii Moldova, fără acordul deplinilor reprezentanți ai puterii statului. În virtutea funcției, șefii de state nu au nevoie de împuterniciri speciale pentru a semna acorduri internaționale, mai ales că tratatul ce prevede că R. Moldova a obţinut statutul de observator în Uniunea Eurasiatică nu stipulează că actul necesită a fi ratificat de către Parlament”, a spus Dodon.

 

Andrian Candu susține crearea unei baze de date comune a potențialilor investitori din Regiunea Mării Negre

R. Moldova susține ideea creării unei baze de date comune a potențialilor investitori și exportatori din țările membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră pentru facilitarea schimbului de date și atragerea de investiții, precum și mai multe inițiative comune pentru întreprinderile mici și mijlocii. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la Istanbul, la Summitul președinților parlamentelor statelor membre OCEMN, cel mai înalt for organizat cu ocazia aniversării a 25-a a APCEMN. ”Noi sîntem foarte interesați de consolidarea cooperării directe cu mediul de afaceri și facilitarea parteneriatelor public-privat, în vederea răspunderii adecvate la necesitățile provocărilor regionale și pentru a oferi sectorului privat oportunități comerciale în regiunea Mării Negre”, a menționat Andrian Candu.